Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Mercedes-Benz GLB

Η γερμανική μάρκα παίζει μήνες τώρα το παιχνίδι των teasers ενώ τον περασμένο Απρίλιο στη Σαγκάη παρουσίασε το νέο μέλος της οικογένειας SUV της σε πρωτότυπη μορφή.
Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε και την τελική, έκδοση παραγωγής.
Πρόκειται για ένα 7θέσιο crossover που όπως μαρτυρά και το όνομά του, τοποθετείται στη γκάμα ανάμεσα στις GLA και GLC. Οι δύο επιπλέον θέσεις στο χώρο αποσκευών είναι προαιρετική επιλογή, εφόσον το επιθυμεί ο πελάτης και ουσιαστικά κάνουν τη διαφορά σε αυτή την κατηγορία αφού δεν είναι κάτι που έχουμε συνηθίσει σε crossovers που πατούν σε πλατφόρμα compact οχημάτων (σ.σ. την MFA2 στην οποία πατάει και η A-Class.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που η Mercedes-Benz προσφέρει μία τέτοια επιλογή στους πελάτες της. Και οι επιβάτες της τρίτης σειράς, επωφελούνται από την παρουσία θυρών USB, από ποτηροθήκες αλλά και τα απαιτούμενα επίπεδα ασφάλειας αφού οι πλευρικοί αερόσακοι της GLB είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να προστατεύουν και αυτούς.

Σε πενταθέσια διάταξη, η πίσω σειρά καθισμάτων μπορεί να μετακινηθεί κατά 14mm, προσφέροντας επιπλέον χώρο για τα πόδια των επιβατών ή αν προτιμάται κατά περίσταση, μεγαλύτερο χώρο αποσκευών. Αυτός κυμαίνεται από τα 560 έως τα 1755 λίτρα αν «πέσουν» τα πίσω καθίσματα. Μιλώντας για διαστάσεις, η GLB έχει μήκος 4.634mm, πλάτος 1.834mm, ύψος 1.658mm, με το μεταξόνιο στα 2.829mm.


Αισθητικά οι διαφοροποιήσεις από την πρωτότυπο εκδοχή είναι μικρές. Διατηρείται το ίδιο «πρόσωπο» με τη χαρακτηριστική μεγάλη γρίλια που φιλοξενεί το αστέρι αλλά και τους τετράγωνους προβολείς. Περιμετρικά συναντάμε μαύρα πλαστικά προστατευτικά ενώ στάνταρ είναι οι ράγες οροφής.

Στο πίσω μέρος τα φωτιστικά σώματα είναι πιο λεπτά και «απλώνονται» από το πλαϊνό κομμάτι έως και την θύρα αποσκευών. Κάτω από αυτή, η μεταλλική ποδιά φιλοξενεί ακροβολισμένες τις δύο απολήξεις της εξάτμισης.



Όσο για τον εσωτερικό κόσμο, αναφέραμε μόνο την ευρυχωρία του, ας περάσουμε και στην τεχνολογία που περιλαμβάνει. Οι Γερμανοί τοποθέτησαν όπως αναμενόταν όλες τις τελευταίες λύσεις που έχουμε δει στη γκάμα τους, όπως το τις δύο μεγάλες οθόνες αφής 7 ιντσών στον πίνακα οργάνων και το σύστημα infotainment (προαιρετικά ανεβαίνουν στις 10.25’’), το MBUX με τη δυνατότητα φωνητικών εντολών αλλά και συστήματα ασφαλείας όπως τα Active Steering Assist, Active Lane Change Assist και Active Parking Assist με Parktronic.



H GLB προσφέρεται μετετρακίνηση μέσω του συστήματος 4MATIC, με μεταβαλλόμενη κατανομή ροπής ανάλογα την επιλογή προγραμμάτων. Διαθέσιμα είναι τα Eco/Comfort που μοιράζουν τη ροπή στους δύο άξονες κατά 80-20, το Sport που είναι στο 70-30 και το Off-Road που προσαρμόζει όλες τις λειτουργίες για εκτός δρόμου ανάγκες.



Σε ότι αφορά στα κινητήρια σύνολα, η Mercedes προσφέρει επιλογές βενζίνης αλλά και diesel. Στο πρώτο μέτωπο, η GLB200 εφοδιάζεται με κινητήρα 1.3lt απόδοσης 164 ίππων που συνεργάζεται με 7άρι αυτόματο κιβώτιο ενώ η GLB250 4MATIC φέρει δίλιτρο κινητήρα 224 ίππων, που συνεργάζεται με 8άρι DCT κιβώτιο.



Στο δεύτερο μέτωπο, έχουμε τις επιλογές GLB200D, GLB200D 4MATIC και GLB220D 4MATIC, όλες με τον δίλιτρο turbodiesel της Mercedes, σε συνεργασία με 8άρι DCT κιβώτιο. Κατά σειρά η απόδοση ορίζεται στους 150 και 190 ίππους.

Το λανσάρισμα της νέας GLB στην Γηραιά Ήπειρο αναμένεται στα τέλη του έτους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου