Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Με την σφραγίδα του Τσίλλερ

Με την σφραγίδα του Τσίλλερ
Δύο νεοκλασικά στον ίδιο δρόμο – σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο- έχοντας ως κοινό σημείο αναφοράς έναν αρχιτέκτονα. Στεγάζουν και τα δύο πρεσβείες
Γνωρίζετε ότι το νεοκλασικό μέγαρο της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 3 που εδώ και πολλές δεκαετίες στεγάζει την Αιγυπτιακή Πρεσβεία οικοδομήθηκε σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ που η αρχιτεκτονική δέσποζε στην ελληνική πρωτεύουσα τα χρόνια της βασιλείας του Γεωργίου του Α΄.






Το νεοκλασικό μέγαρο - αρχικά γνωστό ως Μέγαρο Ψύχα- οικοδομήθηκε περί το 1885, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ernst Ziller (1837-1923).

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαταστάθηκε και εξακολουθεί να στεγάζεται εκεί η Αιγυπτιακή Πρεσβεία.

Λίγα δεκάδες μέτρα παραπάνω βρίσκεται ένα άλλο δημιούργημα του Τσίλλερ.

Το μέγαρο στη γωνία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό Σέκερη οικοδομήθηκε περί το 1885, επάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ernst Ziller (1837-1923), για λογαριασμό του Στέφανου Ψύχα.



Το 1903 αγοράστηκε από τον γιο του βασιλιά Γεώργιου Α', πρίγκιπα Νικόλαο, ο οποίος, αφού προέβη σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, εγκαταστάθηκε εκεί το 1904, με τη σύζυγό του Ρωσίδα Μεγάλη Δούκισσα Ελένη.

Μετά την έξωση της βασιλικής δυναστείας, το 1923, το μέγαρο νοικιάστηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως παράρτημα του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία" και μετασκευάστηκε σε ένα μικρό πολυτελές ξενοδοχείο των 60 κλινών, το οποίο λειτούργησε έως το 1933, υπό την ονομασία Petit Palais. Αργότερα (ήδη το 1953) εγκαταστάθηκε και εξακολουθεί να στεγάζεται εκεί η Ιταλική Πρεσβεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου