Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Κι όμως το πιο βρώμικο αντικείμενο δεν είναι η λεκάνη της τουαλέτας!

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου τους Αριζόνα η προέκταση του χεριού μας όπως έχει γίνει σήμερα το κινητό μας τηλέφωνο μπορεί να η μεγαλύτερη εστία μικροβίων, φιλοξενώντας δέκα φορές περισσότερα βακτήρια από τη λεκάνη της τουαλέτας.
Αν σας ρωτούσαν ποιο είναι πιο βρώμικο η λεκάνη της τουαλέτας ή το κινητό τηλέφωνο, η απάντηση θα ήταν η προφανής. Κι όμως αν βιαστείτε να απαντήσετε το πρώτο, θα έχετε κάνει λάθος.




Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου τους Αριζόνα το κινητό μας τηλέφωνο, η προέκταση του χεριού μας όπως έχει γίνει μπορεί να η μεγαλύτερη εστία μικροβίων, φιλοξενώντας δέκα φορές περισσότερα βακτήρια από τη λεκάνη της τουαλέτας.

Κι όμως το πιο βρώμικο αντικείμενο δεν είναι η λεκάνη της τουαλέτας!Μιλώντας στο Time η βοηθός καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξηγεί: «Επειδή οι άνθρωποι κουβαλούν παντού τα κινητά τους τηλέφωνα, ακόμη και σε καταστάσεις που σε κανονικές συνθήκες θα έπλεναν τα χέρια τους, πριν το ξαναγγίξουν, τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να γίνουν αρκετά αηδιαστικά»

Την ίδια ώρα μελέτη του Πανεπιστημίου του Surrey κατέδειξε ότι ειδικά τα βακτήρια «κατοικούν» περισσότερο στο πληκτρολόγιο του κινητού.

Μπορείτε όμως να σιχαθείτε το κινητό σας;

Όπως σημειώνει η καθηγήτρια, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες μικρόβια κατοικοεδρεύουν πάνω στα κινητά, δεν υπάρχει περίπτωση να τα σιχαθούμε επ' ουδενί.



Η πλειονότητα των μικροβίων και των φυσικών βακτηρίων που βρίσκονται στο δέρμα μας και μεταφέρονται στα κινητά δεν μας κάνουν να αηδιάσουμε. Για παράδειγμα μπορεί να υπάρχει το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου, αλλά να μην μας μολύνει.

Τα προβλήματα ενισχύονται όταν μπει κανείς σε ένα περιβάλλον που μπορεί να έρθει κανείς σε επαφή με επιβλαβή βακτήρια και στη συνέχεια μέσω των χεριών να μεταφερθούν στο κινητό τηλέφωνο. Τέτοια είναι μικρόβια που συναντά κανείς σε δημόσιους χώρους, όπως μέσα μεταφοράς ή αν μοιραστεί κανείς το κινητό του με έναν φίλο που είναι άρρωστος.

Πώς να καθαρίσετε το κινητό σας;

Παρόλα αυτά, ο καθένας μας μπορεί να περνά που και που (1 φορά/3 ημέρες) την οθόνη του κινητού σας με κάποιο απολυμαντικό μαντηλάκι (ή με χαρτί που έχετε βρέξει με οινόπνευμα) .

Παράλληλα, καλό είναι να αποφεύγετε να το αφήνετε πάνω στο κρεβάτι σας, ειδικά κοντά στο μαξιλάρι.

Το καλύτερο όμως από όλα είναι να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε την περιοχή των ματιών και του στόματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου