Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: «Δωρίζει» σε παιδιά πανεπιστημιακών!

Διαβάστε πως δίνεται η δυνατότητα σε δύο παιδιά πανεπιστημιακών καθηγητών του ιδρύματος να κάνουν μεταπτυχιακό, κατ' εξαίρεση και δωρεάν
Μετά το Πανεπιστήμιο Πατρών και την μαζική αντιγραφή εργασίας από 106 φοιτητές, νέο περιστατικό έρχεται να ταράξει τα νερά στο χώρο των πανεπιστημίων.




Σάλο στην πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι μόνο, έχει προκαλέσει η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά συναδέλφων τους πανεπιστημιακών καθηγητών να φοιτήσουν κατ' εξαίρεση και δωρεάν σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ιδρύματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ,  στη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου που έγινε το καλοκαίρι, καθηγήτρια του πανεπιστημίου ζήτησε να εγγραφούν ως ισοψηφίσαντες και χωρίς δίδακτρα τα παιδιά δύο καθηγητών του ιδρύματος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Μάλιστα, το επιχείρημα που προέταξαν καθηγητές που υποστήριξαν το αίτημα ήταν ότι η ζωή στη Κοζάνη και τη Φλώρινα είναι ακριβή και οι γονείς των δύο παιδιών πρέπει να βοηθηθούν. Σημειώνουμε απλώς ότι οι μισθοί των πανεπιστημιακών καθηγητών μπορεί να φτάσουν και τα 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Εν τω μεταξύ, το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό είναι περιζήτητο. Πρόκειται για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επιστήμες της Αγωγής – δίγλωσση ειδική αγωγή 2017-2018», το οποίο δίνει επιπλέον μόρια στους εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής, ενώ εγγράφονται και σε ξεχωριστό πίνακα προσλήψεων.  Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι τρία εξάμηνα σπουδών και η συμμετοχή για κάθε φοιτητή αγγίζει τα 2950 ευρώ. Μάλιστα, οι αιτήσεις κάποια έτη φθάνουν και τις 1.000, ενώ οι θέσεις είναι μόνο 35 με 40.

Όσον αφορά στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, στην οποία ήταν παρόντες τα έξι από τα οκτώ μέλη της, υπήρξαν αντιδράσεις από δύο παριστάμενους καθηγητές. Τελικά, οι πληροφορίες λένε ότι η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, τεσσάρων έναντι δύο ψήφων. Την πρόταση, μεταξύ των άλλων, υπερψήφισαν ο πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης, ενώ την καταψήφισαν η πρόεδρος του τμήματος Νηπιαγωγών, Ιφιγένεια Βαμβακίδου και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Θόδωρος Θεοδουλίδης.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, την εισήγηση της πρότασης να συμμετέχουν εκτός συναγωνισμού και χωρίς χρηματική εισφορά τα τέκνα των καθηγητών του πανεπιστημίου έκανε η αντιπρύτανης αρμόδια των φοιτητικών θεμάτων, διευθύντρια του επίμαχου μεταπτυχιακού και καθηγήτρια του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών, Αναστασία Αλευριάδου. Σε σχετική ερώτηση των ΝΕΩΝ, η κ. Αλευριάδου απάντησε «να ρωτήσετε τον πρύτανη».

Ωστόσο, μένει να δούμε τι έχει γίνει τελικά, καθώς οι δύο φοιτητές του μεταπτυχιακού έπρεπε να εγγραφούν χθες και μάλιστα με πρυτανική πράξη.

Η απόφαση της Συγκλήτου ενδέχεται να συμπίπτει με την συμμετοχή στο πρόγραμμα παιδιών δύο πρωτοβάθμιων καθηγητών του τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής σχολής Φλώρινας. Με δημόσια δήλωσή της στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας η καθηγήτρια Σοφία Ηλιάδου–Τάχου, αφού εξέφρασε την λύπη της για την εμπλοκή του ονόματός της στην απόφαση της Συγκλήτου, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένα ρουσφέτι παρά μόνο μια συναδελφική χειρονομία από τη μεριά της αναπληρώτριας πρύτανη, για την οποία την ευχαριστώ. Η πρόταση φρονώ ότι υπερψηφίστηκε νόμιμα από την Σύγκλητο ως θεσμικό όργανο». Καταλήγει ότι «δεν θα αξιοποιήσω την δυνατότητα που μου δόθηκε από την Σύγκλητο» και ότι «η καταβολή των διδάκτρων θα γίνει άμεσα και κανονικά».

Επίσης, η πρόταση για τους δύο φοιτητές φαίνεται πως τέθηκε προς συζήτηση στη Σύγκλητο ως θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως, γεγονός που προκάλεσε την οργή ορισμένων μελών της οργάνου. H καθηγήτρια κ. Ιφιγένεια Βαμβακίδου τόνισε ότι «υπήρξε ισχυρή διαμάχη και ολική διαφωνία στην συγκεκριμένη συνεδρίαση» και ανέφερε ότι «προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποτρέψουμε μια τέτοια πρόταση και ότι θα πρέπει να απορριφθεί χωρίς συζήτηση αλλά δυστυχώς δεν εισακούσθηκα». Επίσης, η κ. Βαμβακίδου δηλώνει στα ΝΕΑ ότι «εάν είναι να τροποποιήσουμε τον νόμο για τα μεταπτυχιακά, κάτι που είναι βέβαια παράνομο και με βρίσκει τελείως αντίθετη, θα περίμενα να το ακούσω για το παιδί ενός αγρότη ή κάποιου που έχει οικονομικό πρόβλημα».

Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης που συμμετείχε και αυτός στην επίμαχη συνεδρίαση, δήλωσε ότι η ισχυρή διαφωνία του έχει καταγραφεί στα πρακτικά και ότι μια τέτοια απόφαση υπονομεύει το Ακαδημαϊκό περιβάλλον του πανεπιστημίου. Μάλιστα σε δημόσια επιστολή του προς τα μέλη ΔΕΠ του ιδρύματος σημειώνει ότι «η απόφαση που πάρθηκε μετά από “καλοπροαίρετη πρόταση, άκρως συναδελφική” έχει έντονο συμβολισμό, οσμή ρουσφετιού και είναι απαράδεκτη».

Επίσης, με ανοικτή επιστολή του προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθηγητής Χαράλαμπος Λεμονίδης, δηλώνει ότι η απόφαση της Συγκλήτου «δείχνει στο έπακρο τον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια», επισημαίνει ότι «οι καθηγητές πανεπιστημίου δεν είναι από τις φτωχότερες κοινωνικές ομάδες για να ευνοούνται» και καταλήγει ότι «το πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιοκτησία των καθηγητών του για να κάνουν ό,τι θέλουν». Επιτίθεται στον πρύτανη και την ηγεσία του ιδρύματος μιλώντας για «κατήφορο».

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει ότι το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» δίνει επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους του στις δομές της Ειδικής Αγωγής και προειδοποιεί ότι «δεν θα αφήσουμε το πανεπιστήμιο να αποτελέσει θύμα οικογενειοκρατικών αντιλήψεων, ευνοιοκρατίας και εν τέλει μια κλειστή ομάδα αναπαραγωγής αναχρονιστικών πρακτικών». Δηλώνουν ότι η απόφαση ενισχύει την κοινωνική αδικία και εκπαιδευτική ανισότητα και απαιτούν «την άμεση ανάκληση της σκανδαλώδους απόφασης της Συγκλήτου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου