Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Μέρκελ στη «συζήτηση των ελεφάντων»: Θα επιδιώξω μια σταθερή κυβέρνηση

Προανήγγειλε πίεση στους σοσιαλιστές για να μπουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα - «Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη» των εκλογών της απάντησε ο Σούλτς - Να μπουν στην κυβέρνηση οι σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν οι Φιλελεύθεροι
Τα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών τέθηκαν επί τάπητος στο καθιερωμένο τηλεοπτικό εκλογικό πάνελ, με παρόντες όλους τους πολιτικούς αρχηγούς -μια πολιτική παράδοση γνωστή κι ως "Γύρος των Ελεφάντων", εξαιτίας της "βαρύτητας" των συμμετεχόντων.





Στο ντιμπέιτ, που μεταδόθηκε από τη Deutsche Welle, συμμετείχαν οι αρχηγοί (ή οι εκπρόσωποι τους) και των πέντε πολιτικών παρατάξεων.

Οι πολιτικοί μίλησαν ανοικτά κι ευθέως για τα exit poll, για το ποιος νίκησε και ποιος έχασε και το τι συμβολίζουν οι αριθμοί και τα νούμερα που προέκυψαν από τις κάλπες και είθισται το κλίμα να είναι άκρως φιλικό και πολιτισμένο, χωρίς τους υψηλούς τόνους και τις ακρότητες που χαρακτήρισαν την προεκλογική περίοδο.
Στη διάρκεια της καθιερωμένης συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των κομμάτων μετά τις εκλογές, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μείωση του ποσοστού του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), κυρίως εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολούθησε.

Μιλώντας στη λεγόμενη «στρογγυλή τράπεζα των ελεφάντων», που έχει πάρει το όνομά της από το πολιτικό βάρος των συμμετεχόντων σε αυτή, που μεταδίδεται απευθείας από το ZDF και το ARD η Μέρκελ τόνισε: «Είμαι η καγκελάριος της Γερμανίας και άρα πάντα φέρω την ευθύνη».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν κατάλληλες εναλλακτικές το 2015 στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης και επέμεινε ότι η πολιτική της των ανοικτών θυρών ήταν σωστή.
Παρόλα αυτά παραδέχθηκε ότι οι πολίτες έχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. «Έχουμε δουλειά μπροστά μας», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Αναφορικά με τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι έχει λάβει υπόψη της την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να μην συμμετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό, όμως πρόσθεσε ότι θα το ξανασυζητήσουν αύριο.

Όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, η Ανγκελα Μέρκελ απάντησε ότι έχει την πρόθεση να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση για τη Γερμανία.

Κριτική στον Σούλτς από τον Λίντνερ

Κριτική στον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς για την δήλωσή του ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό άσκησε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να αποκλείει εκ προοιμίου κάτι τέτοιο, αλλά η απόφαση θα πρέπει να βασίζεται στην ουσία των προγραμμάτων. "Έχουμε όλοι ευθύνη", δήλωσε ο κ Λίντνερ, κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων της 'Ανγκελα Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς.

Σουλτς σε Μέρκελ: «Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη των εκλογών»!

«Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη» των σημερινών εκλογών, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς απευθυνόμενος στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια του «Κύκλου του Βερολίνου», της τηλεοπτικής συζήτησης που διεξάγεται μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων και στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των κομμάτων.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι πιστεύει πως τελικά σχηματιστεί ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα», ενώ τόνισε ότι η θέση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι στην αντιπολίτευση.
Ωστόσο προειδοποίησε τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων ότι η Μέρκελ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στη καγκελαρία».

Απευθυνόμενος στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους ο Σουλτς τόνισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «θα σας δώσει ό,τι ζητήσετε αν μπορέσει να μείνει στην καγκελαρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου