Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Ωριωνίδες: Κορυφώνεται απόψε η βροχή από «πεφταστέρια»

Πρόκειται για μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων, η οποία κάθε χρόνο κάνει την εμφάνισή της από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου
Κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο η βροχή από «πεφταστέρια» του φθινοπώρου, οι Ωριωνίδες, στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου.




Πρόκειται για μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων, η οποία κάθε χρόνο κάνει την εμφάνισή της από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου.

Φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, οι Ωριωνίδες αναμένεται να κορυφωθούν αργά το βράδυ της Παρασκευής προς ξημερώματα Σαββάτου, αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
Οι Ωριωνίδες, οι οποίες έλαβαν το όνομά τους επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, δημιουργούνται από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ.
Δεκάδες μετέωρα -συνήθως από 15 έως 30 την ώρα- εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.

Όσο για τις καλύτερες ώρες για παρατήρηση, είναι λίγο μετά από τα μεσάνυχτα και πριν από την αυγή, αρκεί ο ουρανός να είναι καθαρός από σύννεφα.

Δεδομένου ότι φέτος, αυτές τις ημέρες, το φεγγάρι δεν είναι μεγάλο και φωτεινό, η παρατήρηση των Ωριωνίδων -καιρού επιτρέποντος- θεωρείται εφικτή, καθώς ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου