Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Κάτω Σαξονία: Ο Σουλτς νίκησε την Μέρκελ και «έσωσε» τη θέση του

Αν το SPD έχανε εκ νέου, δύσκολα θα έμενε στην ηγεσία του κόμματος - Στο 37,5% οι Σοσιαλδημοκράτες, στο 35% οι Χριστιανοδημοκράτες
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Μάρτιν Σουλτς (SPD) νίκησε στις εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, που διεξήχθησαν την Κυριακή, με τη δεύτερη θέση να καταλαμβάνουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ.




Σύμφωνα με τα exit polls, το SPD είναι μπροστά με 37,5% και ακολουθεί το CDU με 35%. Οι Πράσινοι έλαβαν 8,5% και οι Φιλελεύθεροι 7%.

Όσον αφορά στους ακροδεξιούς του AfD, με 5,5% μπαίνουν οριακά στο τοπικό Κοινοβούλιο, ενώ η Αριστερά με 4,8% μένει εκτός.
Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, το SPD θα έπαιρνε 54 από τις 135 έδρες, το CDU 51, οι Πράσινοι 12, το FDP 10 και η AfD 8. Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να συνεχιστεί η συγκυβέρνηση SPD και Πρασίνων.

«Το SPD είναι καθαρός νικητής. Είμαι υπερήφανος για το SPD» δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, για να προσθέσει ότι «στην πολιτική υπάρχουν διαφορετικές ημέρες, διαφορετικές ατμόσφαιρες» και να εκφράσει την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι το κακό εκλογικό αποτέλεσμα της 24ης Σεπτεμβρίου δεν δίχασε το κόμμα. 

«Μια νίκη στην Κάτω Σαξονία είναι σημαντική για τη Μέρκελ, διότι θα την ενισχύσει και θα αποδείξει ότι το κόμμα της μπορεί ακόμη να κερδίζει στις περιφερειακές εκλογές» εκτιμούσε την περασμένη εβδομάδα ο Όσκαρ Νίντερμαϊερ, του Freie Universitat του Βερολίνου.

Από την άλλη, ο επικεφαλής του SPD, Μάρτιν Σουλτς, είχε άμεση ανάγκη για μία νίκη, έπειτα από τρεις συνεχόμενες ήττες σε περιφερειακές εκλογές φέτος και το απογοητευτικό αποτέλεσμα του κόμματός του στις ομοσπονδιακές εκλογές.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι, αν το SPD έχανε και αυτές τις εκλογές, θα κινδύνευε η θέση του Μάρτιν Σουλτς ως επικεφαλής του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου