Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

ΡΑΦΗΝΑ: Πρόσω ολοταχώς για το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι


Την απόφαση να παραιτηθεί από την ασκηθείσα αίτηση προσφυγής κατά του Προεδρικού Διατάγματος περί επικύρωσης καθορισμού οριογραμμών τμήματος του ρέματος Ραφήνας, έλαβε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας – Πικερμίου κατά την χθεσινή του συνεδρίαση.



Το θέμα αφορούσε την λήψη απόφασης περί Α) παραίτησης ή μη από την ασκηθείσα από 7-11-2014 και με αριθ. κατάθεσης 3676/7-11-2014 αίτηση ακύρωσης του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου κατά
1) του Προεδρικού Διατάγματος 27/27.08.2014 (ΦΕΚ Δ΄416/09-09-2014) περί επικύρωσης καθορισμού οριογραμμών τμήματος του ρέματος Ραφήνας
2) κάθε άλλης συναφούς προς την ανωτέρω, προγενέστερης ή μεταγενέστερης, πράξης ή παράλειψης της διοίκησης στραφείς και
3) του Ελληνικού Δημοσίου όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Υπουργό Οικονομικών και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και περί παραίτησης ή μη από τους από 27-10-2015 και με αριθ. καταθ. 545/29-10-2015 πρόσθετους λόγους ακύρωσης κατά των ίδιων ως άνω από 1) έως και 3) που συζητούνται – αίτηση ακύρωσης και πρόσθετοι λόγοι – ενώπιον του Ε! Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη δικάσιμο της 4-10-2017, Β) περί εισήγησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την κατάργηση της παραπάνω ανοιγείσας δίκης και γ) περί χορήγησης ειδικής εντολής και πληρεξουσιότητας σε δικηγόρο για να πράξει τα απαιτούμενα προς τους ανωτέρω σκοπούς.

Ουσιαστικά πρόκειται για την προσφυγή που είχε καταθέσει ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την αιτιολογία ότι ο Δήμος δεν είχε καλεστεί να πάρει απόφαση κατά την μερική οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος στο σημείο στο οποίο επρόκειτο να κατασκευαστεί το ΚΕΛ, για το κομμάτι που ανήκει διοικητικά στο δήμο Ραφήνας – Πικερμίου.

Κατά την εισήγηση του ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς ανέφερε ότι μετά την απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή για την παραίτηση από την δίκη, και μετά την γνωμοδότηση του δικηγόρου στον οποίο είχε ανατεθεί το θέμα, προτείνει την παραίτηση από την δίκη.

Όσο αφορά τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να γίνει αυτή η παραίτηση, ανέφερε πως η μελέτη για την οριστική οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος έχει ήδη γίνει από το Υπουργείο Μεταφορών, έχει κατατεθεί και περιλαμβάνει και την μερική οριοθέτηση που αφορά το σημείο όπου θα κατασκευαστεί το ΚΕΛ.

Επίσης ανέφερε, όταν ερωτήθηκε από τον κ. Βασιλόπουλο για το τι έχει αλλάξει από τότε που το Δ.Σ πήρε την απόφαση για την προσφυγή, ότι η Δημοτική αρχή πέτυχε την κατασκευή ΚΕΛ τριτοβάθμιας επεξεργασίας όπως ζητούσε και ότι θα πρέπει να λήξει για όλους το θέμα των προστίμων που έχουν επιδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο κ. Φαφούτης στην τοποθέτηση του ανέφερε πως είναι παράδοξο να ερχόμαστε να καταργήσουμε μία ομόφωνη απόφαση του ΔΣ μετά από εισήγηση της παρούσας δημοτικής αρχής όταν ήταν στο ξεκίνημα της, όπως και του χρόνιου αιτήματος για την οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος.

Ξεπουλάμε την οριοθέτηση του ρέματος, είπε χαρακτηριστικά, για ένα έργο που εσείς ευαγγελίζεστε ότι θα λειτουργήσει. Επίσης αναφέρθηκε στο γνωστό μνημόνιο συναντίληψης το οποίο είχε υπογράψει ο τ. Δήμαρχος Βασίλης Πιστικίδης και ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος Δημ. Μάρκου.

Ο κ. Μπουρνούς απάντησε πως δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης και ότι η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι είναι προς όφελος των δημοτών να μην παραστεί στην δίκη, από την στιγμή που θέλουμε να κατασκευαστεί το ΚΕΛ, ενώ ο κ. Πιστικίδης απάντησε σχετικά με την μομφή του κ. Φαφούτη για το μνημόνιο συναντίληψης λέγοντας πως εκείνο που συμφώνησε την εποχή που εκείνος ήταν δήμαρχος μαζί με τον δήμαρχο Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Μάρκο, ήταν να φέρουν το θέμα του ΚΕΛ στα δημοτικά συμβούλια και να βρουν λύση στο θέμα της χωροθέτησης. Θύμισε επίσης ότι η πρώτη απόφαση που είχε ληφθεί και από τα δύο δημοτικά συμβούλια ήταν η θέση της Λακαθέλας και όχι το Πλατύ Χωράφι, κάτι που αργότερα δεν έγινε δεκτό. Τέλος ανέφερε πως η κατασκευή του ΚΕΛ αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που έχει υπογράψει η Κυβέρνηση με τους δανειστές.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος από την πλευρά του ανέφερε πως το θέμα δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση αλλά από την στιγμή που στην γνωμοδότηση του ο Δικηγόρος αναφέρει πως μπορούμε να κερδίσουμε την δίκη, και από την στιγμή που υπάρχει παρατυπία θα πρέπει να τηρούμε τη νομιμότητα.

Είμαστε εδώ όχι για να κάνουμε μόνο έργα, αλλά και να τηρούμε τη νομιμότητα είπε χαρακτηριστικά.

Την αντίθεση της για την παραίτηση από τη δίκη εξέφρασε και η κ. Τόκα, ενώ ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε πως ο Δήμος είναι υποχρεωμένος, αν βρει κάποια παρατυπία να προσφύγει στα δικαστήρια. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία για το αν η παραίτηση από την δίκη θα θεωρηθεί ως παράβαση καθήκοντος.

Ο κ. Τσαλαπατάνης στην δική του τοποθέτηση ανέφερε πως η οριστική οριοθέτηση του ρέματος Ραφήνας είναι το κορυφαίο έργο για τη Ραφήνα και ότι αυτό είναι που θα πρέπει να θεωρηθεί σημαντικότερο από την κατασκευή του ΚΕΛ, αφού αποτελεί χρόνιο αίτημα του Δήμου και δήλωσε πως θα ψηφίσει λευκό.

Κατά την ψηφοφορία, το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία με 10 ψήφους υπέρ, με τους κ.κ Φαφούτη, Βασιλόπουλο και Στέφου να ψηφίζουν κατά και τον κ. Ζαφειρόπουλο να ψηφίζει παρών.

www.irafina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου