Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Το ιταλικό Δημόσιο πουλά τη βίλα Τζεμποργά στη Θεσσαλονίκη


villa tzeborga 2
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την βίλα Τζεμποργά, ένα απ' τα εντυπωσιακά και ιστορικά κτίρια της Θεσσαλονίκης που όμως απ' το 1984 είναι εγκαταλελειμμένο, δημοσιοποίησε το υπ. Εξωτερικών της Ιταλίας δια μέσω της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Η βίλα Τζεμποργά ανήκει στο ιταλικό Δημόσιο και απ' το 1914 μέχρι που εγκαταλείφθηκε
στέγαζε το ιταλικό προξενείο στην πόλη.





Όπως έγραφε σε πρόσφατο αφιέρωμα του το thessalonikiartsandculture.gr το κτίριο, που βρίσκεται στη Λ. Βασιλίσσης Όλγας 20, χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο γαλλικής υπηκοότητας Εβραίος έμπορος, Τζεμποργά, αγόρασε το 1878 το παραλιακό οικόπεδο από τον Αλή Εφέντη, γιο του Ισμαήλ Αγά.
Αρχιτέκτοντας του είναι ο Ξενοφών Παιονίδης, ο σημαντικότερος αρχιτέκτονας και γερουσιαστής της ορθόδοξης κοινότητας.
Περίπου μία δεκαετία αργότερα, το σπίτι αλλά και το οικόπεδο πέρασαν στα χέρια της Ελβετίδας Άννας Εβελμαν ή Όλμαν. Τον Οκτώβριο του 1894, το ακίνητο πωλήθηκε στον Ισραηλίτη δικηγόρο Εμμανουήλ Ραφαήλ Σαλέμ (από εκεί πήρε και το 2ο όνομάτου το κτίριο, Οικία Σαλέμ), ενώ το 1915 μισθώθηκε από το ιταλικό κράτος, προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί το ιταλικό προξενείο.
Εκατό χρόνια μετά την ανέγερσή του, το αρχοντικό ερήμωσε, μετά το σεισμό του 1978, αφού το προξενείο μεταφέρθηκε στον χώρο που είχε δημιουργηθεί από την κατεδάφιση της Βίλλας Ίντας επί της οδού Φλέμινγκ, (πρώην οδός Μιζραχή). Το 1984 έγιναν κάποιες εργασίες συντήρησης αλλά έκτοτε παραμένει αναξιοποίητο και ερημωμένο.
Η έπαυλη χαρακτηρίζεται από την περίτεχνη πρόσοψη και τα πλούσια υλικά, ενώ θεωρείται χαρακτηριστικό παράδειγμα του νεομπαρόκ εκλεκτικισμού που κυριαρχούσε τότε στην πόλη, (ιδιαίτερα τα μπαρόκ αετώματα της).
villa tzeborga 3
Δυστυχώς απ' το 1984 και μετά θυμίζει κτίριο – φάντασμα. Σε σημείο μάλιστα που χρησιμοποιήθηκε ως πόστερ της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «American horror story».
american-horror-story1 1
Με βάση την πρόσκληση ενδιαφέροντος οι επίδοξοι αγοραστές μπορούν να αιτηθούν ως τις 3 Νοεμβρίου την επίσκεψη - αυτοψία στο χώρο με την παρουσία υπαλλήλου της ιταλικής πρεσβείας ενώ μέχρι τις 24 Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθούν οι σφραγισμένες προσφορές στην πρεσβεία στην Αθήνα.
Ακολουθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος με όλες τις πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου