Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Με «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» διαγνώσθηκε μετά τον θάνατο της σκυλίτσας της

Τεξανή διαγνώσθηκε με «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» μετά τον θάνατο της σκυλίτσας της
Τι είναι η καρδιομυοπάθεια Τακοτσούμπο και ποια είναι τα συμπτώματά της; Η απώλεια ενός κατοικίδιου μπορεί να σου ραγίσει την καρδιά. (Σχεδόν) κυριολεκτικά...
Μια γυναίκα από το Τέξας διαγνώσθηκε με «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» (η επιστημονική του ονομασία είναι καρδιομυοπάθεια Τακοτσούμπο) μετά τον χαμό της αγαπημένης της σκυλίτσας, Μέχα.




Σύμφωνα με μια άρθρο που δημοσιεύτηκε στο  New England Journal of Medicine, η Joanie Simpson ξύπνησε μια μέρα με έντονους πόνους στην πλάτη και στο στήθος πιστεύοντας ότι πρόκειται για έμφραγμα. Εξετάζοντάς την λίγη ώρα αργότερα, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από το σύνδρομο Τακοτσούμπο, μια πάθηση που «μιμείται» τα συμπτώματα εμφράγματος (οξύ πόνο, δύσπνοια, αυξημένους παλμούς) αλλά δεν προκαλείται από βουλωμένες αρτηρίες.
Αυτό που την προκαλεί, είναι μια τραυματική εμπειρία που χτυπά, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, κατευθείαν στην καρδιά.

Η 62χρονη γυναίκα διαγνώστηκε με το εν λόγω παράξενο σύνδρομο λίγα 24ωρα μετά το θάνατο της σκυλίτσας της. Η ηλικιωμένη, η οποία ζει μόνη της τα τελευταία χρόνια, αγαπούσε το κατοικίδιό της σαν δικό της παιδί και ο θάνατός της Μέχα από ασθένεια ήταν μια ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία για εκείνη.

«Πέθανε μαρτυρικά και ήταν φρικτό να τη βλέπεις να ξεψυχά» είπε η ίδια στην Washington Post, εξηγώντας ότι όταν έφυγε από τη ζωή η συντροφιά της αισθάνθηκε πράγματι να ραγίζει η καρδιά της.

Το σύνδρομο Τακοτσούμπο εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση και συνήθως ακολουθεί ένα ιδιαίτερα τραυματικό περιστατικό, που επιφέρει στρες και συναισθηματική φόρτιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου