Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Σεισμολόγοι είχαν προβλέψει τα 8,2 Ρίχτερ στο Μεξικό με την μέθοδο του Βαρώτσου

Την παραπάνω αποκάλυψη έκαναν τρεις Ιάπωνες καθηγητές οι οποίοι συνεργάζονται με τον Έλληνα καθηγητή Ο φονικός σεισμός των 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο νότιο
Μεξικό τον περασμένο Σεπτέμβριο, που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές είχε προβλεφθεί από Μεξικανούς επιστήμονες, που χρησιμοποίησαν την μέθοδο πρόγνωσης σεισμών της ομάδας ΒΑΝ.





Την παραπάνω αποκάλυψη έκαναν τρεις Ιάπωνες καθηγητές οι οποίοι συνεργάζονται με τον καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσο.

Σε συνέντευξή τους στην ΕΡΤ1 αποκάλυψαν ότι Μεξικανοί συνάδελφοί τους είχαν δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά ότι η περιοχή στο νότιο Μεξικό είναι πολύ πιθανό να δώσει έναν πολύ ισχυρό σεισμό, όπως αυτός που ακολούθησε των 8,2 Ρίχτερ. 
Οι Ιάπωνες επιστήμονες, επισήμαναν ότι συνεργάζονται με την ομάδα του Έλληνα καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου και χρησιμοποιούν τη μεθοδολογία που ανέπτυξε η ομάδα ΒΑΝ  στην Ιαπωνία. Εκτός, όμως από τηχώρα τους τη μέθοδο ΒΑΝ χρησιμοποιούν σεισμολόγοι και γεωφυσικοί σε Ρωσία, Μεξικό και Κίνα.

Οι Ιάπωνες καθηγητές Seiya UYEDA (Μέλος της Ιαπωνικής Ακαδημίας Επιστημών), που θεωρείται παγκοσμίως ο εν ζωή σημαντικότερος θεμελιωτής της θεωρίας των τεκτονικών πλακών για την γένεση των σεισμών, Toshiyasu NAGAO (Πανεπιστήμιο Τοκάι) και Masashi KAMOGAWA (Πανεπιστήμιο Gakugei, Τόκυο), τόνισαν ότι η μεθοδολογία της ομάδας ΒΑΝ περιλαμβάνει μετρήσεις για την ανίχνευση προσεισμικών ηλεκτρικών σημάτων και τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μεθοδολογία αυτή  βρίσκεται  διεθνώς στην πρωτοπορία στην πρόγνωση των σεισμών.

Παράλληλα εξήγησαν ότι οι Μεξικανοί επιστήμονες, εφαρμόζοντας την μεθοδολογία της ομάδας ΒΑΝ, διαπίστωσαν και δημοσίευσαν εγκαίρως, ότι  η περιοχή στο νότιο Μεξικό, παρ' όλον που δεν ήταν από τις επονομαζόμενες «κόκκινες» περιοχές για την εκδήλωση κάποιου ισχυρού σεισμού είχε την μεγαλύτερη πιθανότητα, συγκρίνοντάς την με όλες τις άλλες περιοχές στο Μεξικό, να δώσει έναν εξαιρετικά μεγάλο και σπάνιο σεισμό. Η αναφορά τους επαληθεύτηκε όταν έγινε ο φονικός σεισμός των 8,2 Ρίχτερ στις 7 Σεπτεμβρίου του 2017.

Καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος

Πλούσια λευκά μαλλιά, άσπρο ξεκούμπωτο πουκάμισο και μαύρη γραβάτα… Η γνώριμη φιγούρα του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου, που κάνει τους φοιτητές του να τον αποκαλούν ‘Αϊνστάιν των σεισμών’. Η μαύρη γραβάτα του, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του αφού τη φοράει από το 1984 τότε που έχασε τον πατέρα του και εξακολούθησε να τη φοράει και μετά το 1999, τη χρονιά που έχασε και τη μητέρα του…

Η δουλειά του ερευνητή δεν είναι να βγαίνει στις τηλεοράσεις, αλλά να εργάζεται εντατικά στο εργαστήριό του» συνηθίζει να λέει ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος, γνωστός στη χώρα μας ως ένας εκ των ιδρυτών της ομάδας ΒΑΝ που μελετά και προβλέπει σεισμούς.  Μιας ομάδας που δημιουργήθηκε από τους Παναγιώτη Βαρώτσο, Καίσαρα Αλεξόπουλο και Κωνσταντίνο Νομικό το 1981 με τη συνεργασία και του καθηγητή Κωνσταντίνου Ευταξία.

Έχουν περάσει 38 χρόνια από τότε και η τότε ομάδα ΒΑΝ έχει διαλυθεί. Η μεθοδολογία της όμως και η εξέλιξή της μέσα από τον καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσο και τους συνεργάτες του έχει φθάσει στα πέρατα του κόσμου.

Στην Ελλάδα η  ομάδα ΒΑΝ μελετά μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει την Πάτρα, την Ολυμπία, την Κεφαλοννιά, τη Ζάκυνθο, τον Κορινθιακό Κόλπο, το δυτικό μέρος της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και την ευρύτερη περιοχή της νότιας Ελλάδας.

Οι πρώτες κόντρες των σεισμολόγων με την ομάδα ΒΑΝ ξεκίνησαν το 1986 μετά το σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Καλαμάτα. Λίγα 24ωρα μετά ο Παναγιώτης Βαρώτσος αφήνει να διαρρεύσει ότι είχε προβλέψει το σεισμό. Ο τότε υπουργός Δημοσίων Έργων Ευάγγελος Κουλουμπής θα τον διαψεύσει.

Ακολουθούν οι δυο ισχυροί σεισμοί του 1995. Ο πρώτος στις 13 Μαϊου στα Γρεβενά με μέγεθος 6,6 Ρίχτερ και ο άλλος στις 15 Ιουνίου με 6,1 Ρίχτερ στον Πατραϊκό Κόλπο. Μετά από αυτές τις σεισμικές δονήσεις ο Παναγιώτης Βαρώτσος και ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος κατηγορούν τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Δημήτρη Παπανικολάου ότι είχε αγνοήσει τις προειδοποιήσεις τους.

Οκτώβριος του 1998 και το Ιόνιο χορεύει στους ρυθμούς των Ρίχτερ. Στις 6 του μηνός 5,7 Ρίχτερ  και ακολουθούν 5,2 Ρίχτερ δυο ημέρες αργότερα. Για ακόμη μια φορά ο Παναγιώτης Βαρώτσος διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι είχε προβλέψει τους σεισμούς και ότι είχε προειδοποιήσει τον ΟΑΣΠ και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Κανείς όμως από τους αρμόδιους δεν επιβεβαίωνε τον καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου