Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

9.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα το πρώτο «σκαλοπάτι» για το κοινωνικό μέρισμα

Δείτε αναλυτικά τις νομοθετικές βελτιώσεις που κατέθεσαν στη Βουλή Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου Το όριο ακίνητης περιουσίας ορίζεται στα 120.000 ευρώ, με προσαύξηση 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλοςΣτα 9.000 ευρώ ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος τέθηκε το
πρώτο σκαλοπάτι για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος.





Παράλληλα ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων πολύτεκνες οικογένειες ενδέχεται να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των δικαιούχων, εφόσον συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο εισόδημά τους  δεν ξεπερνά τα 27.000 ευρώ.

Το όριο ακίνητης περιουσίας ορίζεται στα 120.000 ευρώ, με προσαύξηση 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ. Επίσης, ως ευάλωτο νοικοκυριό νοείται το σύνολο των προσώπων που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων ατόμων.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσαν στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Εύη Αχτσιόγλου, προβλέπεται πως:

Για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης, το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει:
- το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος

- το ποσό των 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
- 15.750 ευρώ για οικογένειες με ένα τέκνο
- 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με 3 ενήλικα μέλη ή οικογένειες με 2 τέκνα
- 20.250 για νοικοκυριά με 3 ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή οικογένειες με 3 παιδιά
- 22.550 για νοικοκυριά με 4 ενήλικα μέλη ή οικογένειες με 4 παιδιά
- 27.000 για νοικοκυριά με 5 ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή οικογένειες με 6 ή και περισσότερα παιδιά.

Αναφορικά με την ακίνητη περιουσία αναφέρεται πως «η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα μέχρι 31.10.2017 πράξη προσδιορισμού φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ γα κάθε πρόσθετο μέλος και εως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Για την κινητή περιουσία αναφέρεται «το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χωρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία των μετοχών, ομολόγων κλπ οπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος κατά τον τρόπο που θα προσδιοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα εσωτερικού και εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016 δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον κατώτερο μαθηματικό τύπο:

Ετήσιος τόκος= 9.000 ευρώ χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού Χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100

Εξαιρούνται από τη χορήγηση του κοινωνικού εισοδήματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

-          Εμπίπτουν στις διατάξεις φόρου πολυτελείας

-          Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής

-          Δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία

-          Για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό

Ο δικαιούχος του μερίσματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική επικράτεια για τα τελευταία 5 έτη, να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μια φορά σε οποιοδήποτε φορέα ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μήνα μέχρι και 31.10.2017 όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο Αμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ



Δείτε το κείμενο με τις νομοθετικές βελτιώσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση




Αχτσιόγλου:  «Δεν μιλάμε για success story, εφαρμόζουμε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πρόγραμμα»


«Η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί ένα ασφυκτικό πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής» και ως εκ τούτου δεν μιλάει για «success story», παραδέχθηκε η Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στη Βουλή, στη συζήτηση για τον «μποναμά» Τσίπρα που διεξάγεται σήμερα στη Βουλή.

Η υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για άδικη και κακόβουλη κριτική που δέχεται η σχετική διάταξη, τόσο αναφορικά με την ασάφεια που την χαρακτηρίζει σχετικά με τα κριτήρια με τα οποία θα δοθεί το επίδομα στις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, όσο και αναφορικά με την προέλευση της υπεραπόδοσης των 720 εκατομμυρίων ευρώ που θα μοιραστούν συνολικά.

Αναφορικά με την πρώτη κριτική, ότι δηλαδή πρόκειται για «εξαιρετικά αόριστη διάταξη που δεν προσδιορίζει τα κριτήρια», η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι πρόκειται να κατατεθεί άμεσα νομοθετική βελτίωση που περιλαμβάνει κριτήρια καταβολής του επιδόματος, εισοδηματικά και περιουσιακά, αλλά και το τεκμήριο της διαμονής, σχετικά με το οποίο το τοπίο είναι αρκετά «θολό».

Ειδικότερα η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε ενδεικτικά ότι «για πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα παιδιά το ανώτατο εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 18.000 ευρώ » ενώ το νέο στοιχείο που έκανε γνωστό για μεγαλύτερες οικογένειες το εισοδηματικό κριτήριο θα ανέλθει αναλογικά έως 27.000 ευρώ.

«Ένα ζευγάρι με εισόδημα από 9 μέχρι 13,5 χιλιάδες ευρώ θα λάβει 375 ευρώ, ένα ζευγάρι με ένα παιδί και εισόδημα από 5.250 έως 10.500 ευρώ θα λάβει 612 ευρώ κ.λπ», εξήγησε η υπουργός.

Αναφορικά με την προέλευση του πλεονάσματος, η κυρία Αχτσιόγλου επισήμανε ότι μπορεί κανείς εύκολα να δει από που προήλθε η υπεραπόδοση, αφού όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της Βουλής που «είναι δημόσιο έγγραφο».

Σύμφωνα με την ίδια, το μεγαλύτερο μέρος προκύπτει από τα ασφαλιστικά ταμεία και συγκεκριμένα από την αύξηση εσόδων από τις εισφορές. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης, και όχι στην αύξηση των ποσοστών εισφορών που παραμένουν όπως ήταν πάντα, τόνισε η υπουργός, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει αύξηση των εσόδων και από την ρύθμιση των οφειλών.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για 320 εκατομμύρια θετική απόκλιση από την αύξηση εσόδων από τους μισθωτούς λόγω της μείωσης της ανεργίας και 200 εκατομμύρια από τη ρύθμιση οφειλών.

Η δεύτερη «πηγή» της υπεραπόδοσης είναι σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η οποία αποτελεί «αποτέλεσμα εντατικής δουλειά εκκαθάρισης του μητρώου των εκκρεμών συνταξιοδοτικών παροχών» και δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε μη πληρωμή συντάξεων.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η υπεραπόδοση συναρτάται ευθέως και με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε η παρούσα κυβέρνηση, δηλαδή το 0,5 για το 2016 και το 1,75 για το 2017. «Χωρίς την αλλαγή των στόχων που πέτυχε η κυβέρνηση δεν θα συζητούσαμε καν για υπεραπόδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η κυρία Αχτσιόγλου στράφηκε ενάντια στην κριτική του κ. Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για έξοδο από τα μνημόνια χωρίς επιχειρήματα, λέγοντας ότι το πλεόνασμα διατέθηκε μετά τη διαμόρφωση ενός «μαξιλαριού», δηλαδή ενός αποθεματικού «που μας δίνει τη δυνατότητα να συζητάμε για καθαρή έξοδο τον Αύγουστο του 2018».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κυρία Αχτσιόγλου παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα «ασφυκτικό πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής» και ότι δεν μιλά success story, ενώ επισήμανε ότι οι στόχοι της είναι δύο: «Να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 1918, κάτι στο οποίο βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ» και «να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η ανάπτυξη που θα δημιουργήσουμε να μην είναι αυτή που μας οδήγησε στην κρίση»

«Θα εξαντλούμε κάθε δυνατότητα παρά τις δύσκολες συνθήκες για να βελτιώνεται η ζωή των αδύναμων», κατέληξε, σημειώνοντας ότι το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί «έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης αυτής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου