Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

«Γης Μαδιάμ» σε Εξάρχεια, Θεσσαλονίκη και Πάτρα μετά τις πορείες για το Πολυτεχνείο

Μολότοφ και πετροπόλεμος - Αντιεξουσιαστές συγκρούστηκαν επί ώρες με τα ΜΑΤ - Με δακρυγόνα και κρότου λάμψης απαντούσαν οι αστυνομικοί, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν «πολεμική»Με βροχή εκατοντάδων μολότοφ και πετροπόλεμο από ομάδες αντιεξουσιαστών
προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ «έκλεισαν», μετά τις ειρηνικές πορείες, το βράδυ της Παρασκευής οι επετειακές εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.





Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης, σε μια «πολεμική» ατμόσφαιρα που διήρκεσε επί ώρες στα Εξάρχεια και την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ στην Θεσσαλονίκη.
Στην Αθήνα, τα επεισόδια ξεκίνησαν από την λεωφόρο Αλεξάνδρας όπου αντιεξουσιαστές συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ και γρήγορα μεταφέρθηκαν στα στενά των Εξαρχείων, πέριξ της πλατείας. Ομάδα αντιεξουσιαστών, που κατέβαινε τη λεωφόρο Αλεξάνδρας μετά την ολοκλήρωση της πορείας, συγκρούστηκε με δυνάμεις των ΜΑΤ, πετώντας φωτοβολίδες κατά της διμοιρίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με κρότου-λάμψης και χημικά, ενώ καταδίωξαν τους νεαρούς μέχρι τα Εξάρχεια.


Εκεί, η ένταση και η ρίψη μολότοφ συνεχίστηκε στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση δακρυγόνων, για να απαντήσουν στη «βροχή» μολότοφ που δέχονταν από ομάδα περίπου 100 αντιεξουσιαστών.

Οι αντιεξουσιαστές έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, ενώ τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες.

Καίγεται αυτοκίνητο στα Εξάρχεια


Μολότοφ στην οδό Σολωμού στα Εξάρχεια



Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στα Εξάρχεια, η δικηγόρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ δέχτηκε φωτοβολίδα στο πόδι, καθώς πήγαινε προς το σπίτι της, στην οδό Νοταρά. Την γυναίκα, που σφάδαζε από τους πόνους, παρέλαβε ασθενοφόρο και την μετέφερε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο.

Τελικά η αστυνομία προχώρησε σε 16 συλλήψεις και 23 προσαγωγές, ενώ τα επεισόδια συνεχίστηκαν μέχρι τα μεσάνυχτα.


«Βροχή» μολότοφ


Επεισόδια στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο



Επτά προσαγωγές στην Θεσσαλονίκη
Στην Θεσσαλονίκη, η αστυνομία προχώρησε σε επτά προσαγωγές υπόπτων για τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, μετά τις πορείες για την 44η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ, όταν ομάδα 30-40 κουκουλοφόρων κινήθηκε προς την Πανεπιστημιούπολη, απ' όπου, με ορμητήριο την Πολυτεχνική Σχολή, έστησε οδοφράγματα επί της οδού Εγνατίας, εκτοξεύοντας -κατά διαστήματα- βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες, μάρμαρα κ.ά προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες απέναντι, στο «Παλέ ντε Σπορ».  Οι αστυνομικοί απάντησαν με κρότου-λάμψης, ενώ έγινε περιορισμένη χρήση χημικών. Το παραπάνω σκηνικό διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Σήμερα το πρωί θα εξεταστεί και το μέγεθος των ζημιών στην Πολυτεχνική Σχολή, καθώς οι κουκουλοφόροι ξήλωσαν ό,τι βρήκαν μέσα στο κτίριο, από τραπεζάκια και καρέκλες έως μάρμαρα και σιδηροκατασκευές, μεταφέροντάς τα στο δρόμο, για να φτιάξουν τα οδοφράγματα.
Επεισόδια και στην Πάτρα
Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσαν κουκουλοφόροι κατά του δικαστικού μεγάρου της Πάτρας, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά στην είσοδο του κτιρίου. Οι κουκουλοφόροι συμμετείχαν σε πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ προηγουμένως έσπασαν παράθυρα αυτοκινήτου της κυνηγετικής ομοσπονδίας, που ήταν σταθμευμένο στην οδό Αγίου Ανδρέου και πέταξαν στο εσωτερικό του βόμβα μολότοφ, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Επίσης, προκάλεσαν φθορές στη βιτρίνα καταστήματος με είδη για κατοικίδια ζώα, καθώς και σε κατάστημα πώλησης δερμάτινων ρούχων που βρίσκονται κοντά στη πλατεία Υψηλών Αλωνίων, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Σατωβριάνδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου