Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Το Υπ. Δικαιοσύνης «στρώνει το χαλί» για νέα άδεια του Κουφοντίνα

Προωθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα του εισαγγελέα, διά της μειοψηφίας του, να οδηγεί πάντα σε αναστολή στη χορήγηση της άδειας, εξαλείφεται/Το υπουργείο Δικαιοσύνης στρώνει το χαλί για την νέα άδεια του μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης
17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα ο οποίος έχει καταδικαστεί 11 φορές σε ισόβια κάθειρξη, αλλά και για κάθε άλλο ομοϊδεάτη του ή βαρυποινίτη. Και στρώνει το χαλί μέσω των ρυθμίσεων του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, που προσανατολίζεται να καταθέσει μέσα στο επόμενο διάστημα στην Βουλή.





         
Ο νέος Σωφρονιστικό Κώδικα δρομολογεί, μεταξύ των άλλων,  μεταβολές στο στον θεσμό των αδειών των κρατουμένων. Υπενθυμίζεται ότι οι Κώδικες ψηφίζονται από την Βουλή με μια και μόνο ψηφοφορία στον σύνολό τους, δηλαδή δεν προβλέπεται η ψηφοφορία κατ΄  άρθρον.
         
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αν ο εισαγγελέας φυλακής ήταν αρνητικός για τη χορήγηση της διήμερης άδειας, ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν θα έβγαινε, καθώς ο νόμος προβλέπει, ότι η μειοψηφία του εισαγγελικού λειτουργού αναστέλλει, σε κάθε περίπτωση, τη χορήγηση της άδειας.
         
Αντίθετα, στο σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, το οποίο έχει δοθεί ήδη σε διαβούλευση,  περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα του εισαγγελέα, διά της μειοψηφίας του, να οδηγεί πάντα σε αναστολή στη χορήγηση της άδειας, εξαλείφεται.        
 Έτσι,  πλέον  εάν ο εισαγγελέας της φυλακής  μειοψηφήσει στο συμβούλιο των φυλακών για τη χορήγηση της άδειας ενός κρατουμένου, τότε, η άδεια αναστέλλεται,  και μόνον εάν ο εισαγγελέας ασκήσει προσφυγή και φέρει την υπόθεση προς   κρίση σε δικαστικό συμβούλιο θα υπάρξει οριστική απόφαση.
         
Δηλαδή, με  μόνη τη μειοψηφία του εισαγγελέα δεν αναστέλλεται η άδεια του κρατούμενου όπως γίνεται  σήμερα.
         
Από την πλευρά των  εισαγγελέων γίνεται λόγος   για "μείωση του δικαιώματος του εισαγγελικού λειτουργού που εποπτεύει τις φυλακές" και επισημαίνεται ότι   ενδέχεται   η εφαρμογή μιάς τέτοιας διατάξεως να "οδηγήσει εκτός φυλακής κρατούμενους, οι οποίοι δεν συγκεντρώνουν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις".
         
Παράλληλα, εισαγγελικές πήγες έλεγαν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, πιθανώς από άγνοια,  κινείται πάνω σε λεπτές γραμμές οι οποίες εκπέμπουν επικινδυνότητα για τη δημόσια ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου