Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

10 δισ. φόρους θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι σε 2 μήνες

Προτού καλά-καλά δουν τα λεφτά από το κοινωνικό μέρισμα να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, οι Ελληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να τα
επιστρέψουν στο δεκαπλάσιο στα κρατικά ταμεία.

Το τι θα συμβεί περιγράφει ανάγλυφα η ίδια η κυβέρνηση στον νέο κρατικό προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή:




■ Μόνο τον Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει φόρους 5,393 δισ. ευρώ.
■ Το 2018 θα κάνει ποδαρικό στη χώρα μας με φόρους 4,115 δισ. ευρώ από τον πρώτο κιόλας μήνα. Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση αναμένει να εισπράξει 130 εκατ. ευρώ περισσότερους φόρους σε σχέση με όσα υπολόγιζε πέρυσι για τον αντίστοιχο μήνα. Στον Προϋπολογισμό είχε εγγράψει ότι το 2017 θα ξεκινούσε με έσοδα από φόρους 3,985 δισ. ευρώ σε έναν μήνα. Και ο Ιανουάριος του 2017 είναι απόλυτα συγκρίσιμος με τον αντίστοιχο του 2018 γιατί και οι δύο περιέχουν την τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ της προηγούμενης χρονιάς.
■ Μέσα σε ενάμιση μήνα αφότου θα φανούν σχεδόν το 1 δισ. ευρώ από το μέρισμα και τα αναδρομικά των συντάξεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων, η κυβέρνηση θα έχει πάρει πίσω αυτομάτως τα μισά από αυτά, αλλά και πολλαπλάσια με όλους τους παλαιούς και τους νέους φόρους.
Διπλά και τρίδιπλα
Το είχε ομολογήσει και πέρυσι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην «επιστολή συγγνώμης» που απέστειλε στους δανειστές για τον μποναμά του 2016, λέγοντας ότι από τα 610 εκατ. ευρώ που είχε δώσει τότε η κυβέρνηση θα επέστρεφαν άμεσα στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον τα 300-400 εκατ. ευρώ, μέσω άμεσων, έμμεσων και ειδικών φόρων.
Στην πράξη, ακόμη και 500 ευρώ πετρέλαιο αν θέλει να βάλει ο δικαιούχος του μερίσματος, επειδή το επίδομα θέρμανσης κόβεται ή καθυστερεί, τα 350 ευρώ (70%) επιστρέφουν αμέσως ως φόροι στο κράτος. Το οποίο στη συνέχεια θα εισπράξει και άλλα λεφτά, από το κέρδος του πρατηριούχου αλλά και από έμμεσους φόρους (24% ΦΠΑ κ.λπ.) σε ό,τι εκείνος ξοδέψει για να ζήσει - αν δεν του τα κατασχέσει άμεσα για τυχόν οφειλές του σε Δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία. Ακόμα χειρότερα, τα αναδρομικά των συντάξεων (τα 310 εκατ. από το 1 δισ. για τα νοικοκυριά) δεν είναι καν παροχή, και γι' αυτό δεν είναι αφορολόγητη, αφού αφορά εισοδήματα του παρελθόντος που στερήθηκαν αλλά κέρδισαν με δικαστικούς αγώνες οι δικαιούχοι.
sos12345
Ενα δίνουν, δέκα παίρνουν
Το εισπρακτικό ντελίριο της κυβέρνησης όμως ήδη ξεκίνησε: στο Γενικό Λογιστήριο κάνουν τον λογαριασμό και βλέπουν ότι προλαβαίνουν ακόμα να εισπράξουν 10 δισ. ευρώ προτού καν κλείσει το 2017. Οι διαθέσιμες επιλογές για τους φορολογούμενους είναι δύο: είτε να δώσουν απευθείας το μέρισμα στην Εφορία για να πατσίσουν με τα χρέη που έχουν ή τους έρχονται, είτε να φορτώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους σε κάρτες (π.χ. τέλη κυκλοφορίας), να ξοδέψουν τα λεφτά και να αφήσουν απλήρωτους και το Δημόσιο και τις τράπεζες.
Οι δικαιούχοι του μερίσματος, όπως και όλοι οι φορολογούμενοι, θα τρέχουν μέχρι να κλείσει η χρονιά να πληρώσουν όσα και όπως μπορούν αυτά τα 10 δισ. ευρώ για παλιές και νέες οφειλές. Συγκεκριμένα, με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2017:
1 Για δόσεις φόρου εισοδήματος πρέπει να πληρωθούν 2,7 δισ. ευρώ το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου: το 1,6 δισ. ευρώ από τις τσέπες των φυσικών προσώπων και το 1,1 δισ. ευρώ από τα ταμεία των επιχειρήσεων.
2 Για φόρους στην ακίνητη περιουσία (ΕΝΦΙΑ) οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να πληρώσουν άλλα 900 εκατ. ευρώ.
3Από ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί χιλιάδες οφειλέτες υπολείπονται δόσεις μέχρι το τέλος του 2017 ύψους 510 εκατ. ευρώ.
4Από φόρους επί των αγορών και συναλλαγών το Δημόσιο υπολογίζει άλλα 2,5 δισ. ευρώ.
5Από τον ΦΠΑ που πληρώνουν σήμερα οι πολίτες το Δημόσιο θα εισπράξει για Δεκέμβριο και Ιανουάριο 2,4 δισ. ευρώ.
6 Από τα τέλη κυκλοφορίας όλοι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών αυτό τον μήνα πρέπει να πληρώσουν 1,1 δισ. ευρώ.
Τα βάρη στους πιο φτωχούς
Το πιο σκληρό και επικίνδυνο όμως είναι ότι τα περισσότερα από τα 10 δισ. ευρώ είναι έμμεσοι φόροι ή φόροι επί των συναλλαγών που επιβαρύνουν στα τυφλά μικρομεσαίους οι οποίοι δεν έχουν αντοχές και πλούσιους που δεν ξέρουν τι να κάνουν τα λεφτά τους. Είναι ενδεικτικό ότι ποτέ πριν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.:
Τα φορολογικά έσοδα δεν είχαν ξεπεράσει το 25% του ΑΕΠ. Το 2016 μάλιστα είχαν φτάσει στο 27,3% του ΑΕΠ, αποφέροντας μέρισμα 600 εκατ. ευρώ, αλλά προκαλώντας και ύφεση αντί για την αναμενόμενη ήδη από τότε ανάπτυξη. Αποτέλεσμα ήταν να επέλθει φορολογική κόπωση, που σημαίνει ότι ενώ οι φόροι αυξάνονται το 2017 και το 2018 μειώνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι έμμεσοι φόροι δεν ξεπερνούσαν ποτέ το 14% του ΑΕΠ, αλλά από το 2016 είναι και παραμένουν σταθερά υψηλότερα, υπερβαίνοντας μάλιστα φέτος και το 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου