Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Πάνω από 134.000 οι αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν για τους δασικούς χάρτες

Η κύρωσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το Σεπτέμβριο του 2018
Τη μερική κύρωση των δασικών χαρτών στο 31,3% της ελληνικής επικράτειας για την οποία
αναρτήθηκαν οι δασικές χάρτες εντός του 2017, επικύρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης ΦάμελλοςΣε περισσότερες από 110 επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων σε όλη τη χώρα πέφτει το βάρος για την κύρωση των δασικών χαρτών που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το Σεπτέμβριο του 2018.





Συνολικά έχουν υποβληθεί 134.121 αντιρρήσεις με τις εκτάσεις που εξαιρέθηκαν από την κύρωση των δασικών χαρτών να αντιστοιχούν σε 1.658.067 στρέμματα (το 3,75% των αναρτημένων χαρτών). Πρόκειται για περιοχές που αφορούν τμήματα των δασικών χαρτών που αποτελούν είτε αυθαίρετους οικισμούς (οικιστικές πυκνώσεις) ή εμφανίζουν αντιρρήσεις, είτε αποδεκτά πρόδηλα σφάλματα και αιτήσεις εξαγοράς ή αλλαγές χρήσης και αναδασωτέες περιοχές.

Τη μερική κύρωση των δασικών χαρτών στο 31,3% της ελληνικής επικράτειας για την οποία αναρτήθηκαν οι δασικές χάρτες εντός του 2017, επικύρωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. «Το 2017 ήταν η χρονιά της δασικής πολιτικής, έγιναν από την κυβέρνηση τομές και αλλαγές που καθυστερούσαν επί δεκαετίες» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα είχε κυρωθεί μόλις το 0,81% της χώρας.

Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για ένα τιτάνιο έργο που χρειάστηκε πολλές θεσμικές παρεμβάσεις για να μη σταματήσει, παραδέχτηκε όμως ότι το επόμενο διάστημα πιάνουν δουλειά οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΕΑ) με ένα εξίσου δύσκολο έργο. Όπως ανέφερε, έχουν δοθεί οδηγίες για την δημιουργία και νέων ΕΕΑ, οι οποίες έχουν περιθώριο τεσσάρων συν δύο μηνών εφόσον το ζητήσουν, για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Στόχος είναι η ολική κύρωση να υλοποιηθεί είτε Ιούλιο είτε Σεπτέμβριο του 2018 ανάλογα με το χρόνο που θα ζητήσουν οι Επιτροπές για να εξετάσουν τις αντιρρήσεις.

Οι πρωταγωνιστές των αντιρρήσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Φάμελλος, σε 15 Διευθύνσεις Δασών, η μερική κύρωση αφορά πάνω από το 95% του κυρωμένου χάρτη. Από αυτές σε 7 η μερική κύρωση είναι πάνω από 99%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου