Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Γερμανία: Πριν από το Πάσχα δεν πρόκειται να έχουμε νέα κυβέρνηση

Ο Σουλτς ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος του SPD θα έχει συνάντηση με τη Μέρκελ την
ερχόμενη Τετάρτη Πριν από το Πάσχα δεν πρόκειται να σχηματιστεί νέα γερμανική αν και το Σοσιαλδημοκράτες έδωσαν το πράσινο φως για συνομιλίες με τo κόμμα της Μέρκελ, δηλώνουν στελέχη του SPD.





Πάντως, η καγκελάριος Μέρκελ και ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Σουλτς , ο οποίος επανεξελέγη στο συνέδριο με 81,9% στο συνέδριο του κόμματος, πρόκειται να συναντηθούν την προσεχή Τετάρτη προκειμένου να συζητήσουν μια ενδεχόμενη κυβερνητική συμμαχία ώστε να εξέλθει η Γερμανία από το πολιτικό αδιέξοδο.

Χθες το συνέδριο των αντιπροσώπων του SPD έδωσε τις "ευλογίες" του για την έναρξη των συνομιλιών με τους Συντηρητικούς,το αποτέλεσμα των οποίων παραμένει ωστόσο αβέβαιο. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει, εκτός της Μέρκελ και του Σουλτς, ο ηγέτης του βαυαρικού συντηρητικού κόμματος CSU, Χορστ Ζεεχόφερ.
Επίκειται συνάντηση Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών 

«Έχουμε τις πρώτες συζητήσεις»,διευκρίνισε η Άντρεα Νάλες,επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD,στον ραδιοφωνικό σταθμό «Deutschlandfunk».«Δεν είμαστε ακόμη σε διερευνητική φάση, δεν είμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις», επέμεινε ωστόσο. Η Νάλες περιέγραψε τα κύρια σημεία για το SPD, μεταξύ των οποίων και την κατάργηση ενός μικτού δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος υγείας–μια ιδέα που απορρίπτουν οι Συντηρητικοί. «Αλλά δεν εισέρχεσαι σε διαπραγματεύσεις με ένα μεγάλο σακίδιο στην πλάτη γεμάτο κόκκινες γραμμές», είπε.

Στο μεταναστευτικό –στο οποίο οφειλόταν η κατάρρευση των συνομιλιών ανάμεσα στους συντηρητικούς, τους Πράσινους και το φιλελεύθερο FDP – η Νάλες επισήμανε πως το SPD πρέπει να «πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα».

Ο Σουλτς συναντάται με την Μέρκελ την Τετάρτη
 
Η αποτυχία, τον Νοέμβριο, των προσπαθειών να σχηματιστεί κυβέρνηση ανάμεσα στην πολιτική οικογένεια της καγκελαρίου, τους φιλελεύθερους και τους Πράσινους ανάγκασε το SPD, που ήθελε να περιοριστεί στην αντιπολίτευση έπειτα από ένα ιστορικό χαμηλό στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, να επανεξετάσει τη θέση του. Το πιο παλιό κόμμα της Γερμανίας άφησε ωστόσο ανοικτή την πόρτα για μια συμμετοχή σε κυβέρνηση υπό τη Μέρκελ ή στάση ανοχής μιας συντηρητικής κυβέρνησης μειοψηφίας. Οι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί επίσης να απορρίψουν αυτές τις δύο επιλογές με αποτέλεσμα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.Όμως η προοπτική διεξαγωγής εκλογών προκαλεί ανησυχία επειδή σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η μόνη κερδισμένη θα ήταν η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Η πλειοψηφία των Γερμανών θέλουν "μεγάλο συνασπισμό"
 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, η πλειοψηφία των Γερμανών (70%) αναμένουν τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού. Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί (47%) θα ήταν ευτυχείς με μια τέτοια συμμαχία. Το SPD κερδίζει δύο ποσοστιαίες μονάδες στη δημοσκόπηση της Forsa και φθάνει το 23% ενώ οι Συντηρητικοί χάνουν μία μονάδα και συγκεντρώνουν το 32%.
Θα καθυστερήσει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης
 
Στα μέσα Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας ενώ μεσολαβεί και η περίοδος των Χριστουγέννων. Οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν πιθανότατα στις αρχές Ιανουαρίου. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν το Μάρτιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2013 οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων διήρκεσαν 87 μέρες.
     
Η τελική κυβερνητική συμφωνία μεταξύ των εταίρων θα τεθεί και πάλι στην κρίση των μελών του SPD. Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το Πάσχα, όπως υποστηρίζουν στελέχη του SPD.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD),Μάρτιν Σουλτς,ξεκαθάρισε χθες, κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου πως,στόχος είναι να αποτυπωθεί σε ενδεχόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα με τους Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές το μάξιμουμ της σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου