Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Βέλγιο: Μεγάλη διαδήλωση κατά της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης

Μέχρι το 2030 η ηλικία συνταξιοδότησης στο Βέλγιο θα αυξηθεί στα 67 έτη, από 65 σήμερα - Φυλοκυβερνητικές εφημερίδες κατηγορούν τα συνδικάτα για στρουθοκαμηλισμό και
υποστηρίζουν ότι το υπάρχον σύστημα οδεύει προς αφανισμό, αν δε γίνουν οι απαραίτητες αλλαγέςΜε τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων πραγματοποιήθηκε σήμερα διαδήλωση στις Βρυξέλλες των τριών βασικών βελγικών συνδικάτων ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης του φιλελεύθερου Σαρλ Μισέλ για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.





Σχεδόν 25.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η βελγική κυβέρνηση.

Τα εργατικά σωματεία υποστηρίζουν ότι με το νέο σύστημα, που η κεντροδεξιά κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει έως το 2025, "οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα ζουν στην αβεβαιότητα" αφού δεν θα γνωρίζουν το ακριβές ποσό της σύνταξής τους πριν τελειώσουν την καριέρα τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του χριστιανικού συνδικάτου CSC Μαρκ Λίμανς, ορισμένες συντάξεις θα μειωθούν κατά 250 με 300 ευρώ τον μήνα.
Τα τρία μεγαλύτερα βελγικά συνδικάτα (FGTB, CSC και CGSLB) είχαν καλέσει τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν το πρωί στο κέντρο της πόλης. Πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στην κινητοποίηση αυτή.

Μέχρι το 2030 η ηλικία συνταξιοδότησης στο Βέλγιο θα αυξηθεί στα 67 έτη, από 65 σήμερα. "Οι άνθρωποι θα εργάζονται για περισσότερα χρόνια, αλλά υπό ποιες συνθήκες;" διερωτήθηκε ο Ζαν-Πασκάλ Λαμπίγ, ο γενικός γραμματέας του ταμείου Solidaris, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση RTBF.



Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα καταβάλει περισσότερες προσπάθειες "για να εξηγήσει στον λαό τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, ώστε οι άνθρωποι να μην ανησυχούν πλέον". Κατηγόρησε επίσης τα συνδικάτα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση ότι "σπέρνουν τον φόβο διαδίδοντας ψέματα".

Η σημερινή διαδήλωση μονοπωλεί το ενδιαφέρον του βελγικού γαλλόφωνου Τύπου, με την προσκείμενη στην κυβέρνηση «La Libre Belgique» να επιχειρεί, στο κεντρικό πρωτοσέλιδό της, να αναλύσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του συνταξιοδοτικού συστήματος, διερωτώμενη εάν πρόκειται για το τέλος ενός μοντέλου ή για τη διασφάλιση της επιβίωσής του, και να κατηγορεί στο κύριο άρθρο της τα συνδικάτα για στρουθοκαμηλισμό, υποστηρίζοντας ότι το υπάρχον σύστημα οδεύει προς αφανισμό, αν δε γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

Η αντιπολιτευόμενη «Le Soir», από την πλευρά της, εξετάζει στο πρωτοσέλιδό της το κατά πόσο η προτεινόμενη μεταρρύθμιση συνιστά απειλή για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, ενώ στο κύριο άρθρο της επισημαίνει την αναγκαιότητα εναρμόνισης των διαφορετικών συστημάτων υπολογισμού των συντάξεων που ισχύουν σήμερα και έχουν ως αποτέλεσμα την ύπαρξη σημαντικών ανισοτήτων μεταξύ των συνταξιούχων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η οικονομική εφημερίδα «L' Echo», στο κύριο άρθρο της, κάνει λόγο για ανάγκη εξισορρόπησης και αποκατάστασης της ισότητας έως έναν βαθμό, καλώντας τα συνδικάτα για πραγματική επίδειξη αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου