Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Με ΠΥΣ Επισπεύδονται Μεγάλα Αντιπλημμυρικά Έργα Αττικής

Λύση για την επίσπευση της υλοποίησης μεγάλων έργων, όπως και έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης φέρνει η νέα Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), που αποτελεί εισήγηση του υπουργού Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη.
Στην ΠΥΣ έχουν ενταχθεί τα μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής, για να μην επαναληφθεί η τραγωδία της Μάνδρας.




Συγκεκριμένα, με την ΠΥΣ επισπεύδονται οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, προκειμένου να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα υποδομής, που είτε αφορούν σε κατασκευή αυτοκινητόδρομων, είτε σε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Η εισήγηση είναι του υπουργού Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και αναφέρει ότι, «είναι εξαιρετικά απαραίτητο οι χώροι εκτέλεσης των έργων να παραδοθούν άμεσα σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 7Α του ν. 2882/2001, για την ανεμπόδιστη εκκίνηση και πρόοδο των εργασιών εντός των οικείων χρονοδιαγραμμάτων, καθώς τυχόν καθυστερήσεις θα επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην έγκαιρη υλοποίηση τους και στην απορρόφηση των συγχρηματοδοτούμενων πόρων με σοβαρές περαιτέρω συνέπειες από την τυχόν αθέτηση των ανειλημμένων υποχρεώσεων της χώρας και την καθυστέρηση στην οικονομική της ανάπτυξη».
Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αφορά τα μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας που συγχρηματοδοτούνται ή βρίσκονται υπό ένταξη σε κοινοτικά προγράμματα και στοχεύουν στη ουσιώδη βελτίωση των υποδομών, της περιφερειακής ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας».
Έτσι, οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ακινήτων που έχουν κηρυχθεί κατά τις πάγιες διατάξεις «υπάγονται στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων». Συνεπώς, «με ειδική απόφαση του Δικαστηρίου επιτρέπεται η άμεση παράδοση των ακινήτων για την πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης».
Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αφορά μεγάλα έργα αυτοκινητοδρόμων, συγκοινωνιακά και ενεργειακά έργα, όπως και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης κυρίως στην Περιφέρεια Αττικής με εξέχον το έργο της εκτροπή χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτησης χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου, που έπληξαν την Μάνδρα.

Αναλυτικά τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική:
  • Συλλογή, επεξεργασίας αστικών λυμάτων Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδος και επαναχρησιμοποίηση - διάθεση επεξεργασμένων εκροών (ΕΥΔΑΠ).
  • Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς, τμήμα Ίλιον - Ρέμα Ευπυρίδων μέχρι Λ. Πάρνηθος στην Αττική.
  • Διευθέτηση χειμάρρου Αγίου Γεωργίου (Γιαννούλας) Θριασίου πεδίου Δ. Αττικής από χθ 1+835,6 έως χθ 9+300 (Σίφων Μόρνου).
  • Διευθέτηση ρέματος Αχαρνών (Καναπίτσας) Ν. Αττικής από χθ 0+000 (εκβολή στον ποταμό Κηφισό) έως χθ 12+000.
  • Διευθέτηση του ρέματος Ερασίνου Ανατολικής Αττικής (συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις).
  • Διευθέτηση ρέματος Αγίου Γεωργίου Ανατολικής Αττικής από χθ 0+824 (ανάντι συμβολής Π.Ερασίνου) έως χθ 8+161 (συμβολή ρεμάτων Καλυβίων και Κουβαρά).
  • Εκτροπή χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου.
  • Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ομβρίων στο Ακρογιάλι Νέας Περάμου του Δήμου Μεγαρέων.
  • Διευθέτηση των ρεμάτων Μαρίζας και Παπαχωραφίου Δήμου Παλλήνης.
  • Διευθέτηση του ρέματος Λεονταρίου (Μιχαλίνου) του Δήμου Παλλήνης.
Δείτε όλα τα έργα
ΠΡΑΞΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ | Προβολή/κατέβασμα
www.epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου