Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ με την εφορία για δικηγόρους, γιατρούς και συνεργεία

Η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να οργιάζει και το «μαύρο» χρήμα βρίσκει άλλους δρόμους διακίνησης στην αγοράΠοδαρικό σε συνεργεία αυτοκινήτων, ιατρεία και δικηγορικά γραφεία ετοιμάζονται να κάνουν οι ελεγκτές της εφορίας. Με τη νέα χρονιά τίθεται σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα ελέγχων που εκπονούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων
Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι αν και με τους ελέγχους που εξαπέλυσε το καλοκαίρι η ΑΑΔΕ κέρδισε φέτος τη μάχη της απόδειξης για την είσπραξη του ΦΠΑ, η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να οργιάζει και το «μαύρο» χρήμα βρίσκει άλλους δρόμους διακίνησης στην αγορά.





Τα χαμηλά εισοδήματα που δήλωσαν φέτος ότι είχαν το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο επειδή η μείωση άγγιξε το 20% σε έναν χρόνο σε σχέση με όσα δήλωσαν πέρυσι για το 2015. Αποτέλεσαν έτσι την αιτία για να αναγκαστεί φέτος το κράτος να επιστρέψει 5,5 δισ. ευρώ από φόρους που είχε προεισπράξει (λόγω υπερφορολόγησης και με νόμους του 2016 που αύξησαν τις προκαταβολές φόρου στο 100%), ανοίγοντας μια τρύπα 2,2 δισ. στον Προϋπολογισμό, όπου είχαν προβλεφθεί μόλις 3,3 δισ. ευρώ. Αν όμως κάτι τέτοιο επαναληφθεί και του χρόνου, το πρόβλημα θα είναι πολλαπλάσιο αφού:
■ Το κονδύλι για επιστροφές φόρων παρέμεινε στα 3,3 δισ. και για το 2018.
■ Στον νέο Προϋπολογισμό ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος υπερδιπλασιάζεται (στα 7 δισ. έναντι μνημονιακού στόχου 3,1 δισ. για το 2017 και 6,4 δισ. για το 2018).
■ Μικρότερα κέρδη και εισοδήματα σημαίνει όχι μόνο απώλειες εσόδων ή αύξηση των επιστροφών φόρου, αλλά και λιγότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ και άρα μικρότερο πλεόνασμα.

Τα «κάλαντα» της εφορίας

Άμεσα πάντως οι προληπτικοί έλεγχοι θα αρχίσουν να γίνονται αισθητοί από τον Δεκέμβριο. Για να μη χαθεί το πλεονέκτημα που αποκτήθηκε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με τους ελέγχους που έκαναν στα νησιά τα συνεργεία των εφοριακών κατά την καλοκαιρινή σεζόν, στην ΑΑΔΕ θέλουν να μεταφέρουν τώρα το σκηνικό αυτό στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα μεγάλα αστικά κέντρα, αρχίζοντας τους ελέγχους από τη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου