Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν σταματήσεις να πίνεις αλκοόλ;

 
Όταν ήμασταν παιδιά, οι μεγαλύτεροι μάς προειδοποιούσαν για τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ στην υγεία μας κ ύστερα όντας έφηβοι τις ανακαλύψαμε στην πράξη από μόνοι μας.
Πλέον, δεν έχουμε αμφιβολία πως η κατανάλωση αλκοόλ έχει αρνητικές συνέπειες στο σώμα μας, ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο, διαβήτη και βλάβες ακόμη και στο DNA.







Πέρα όμως από αυτά μπορεί πολύ απλά να προκαλέσει κυκλοθυμία, λιγούρες, αϋπνία, ξηρή επιδερμίδα και παχυσαρκία. Ενώ ένα ποτηράκι μία στο τόσο έχει αποδειχθεί ότι κάνει καλό στην υγεία, η υπερβολική κατανάλωση, όπως είδαμε, καλό θα ήταν να αποφευχθεί. Ευτυχώς το σώμα μας μπορεί γρήγορα να επανέλθει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς ύστερα από μια ξέφρενη νύχτερινή έξοδο.

Να τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σου ύστερα από το τελευταίο σου ποτό…
Μετά από μία ώρα
Τότε είναι η στιγμή που το σώμα σου αρχίζει να κάνει αποτοξίνωση προκειμένου να καθαρίσει το αλκοόλ από την κυκλοφορία του αίματος και να αποτρέψει την δηλητηρίαση από το οινόπνευμα. Μια ώρα μετά το τελευταίο σου ποτό, το συκώτι αρχίζει να εργάζεται…υπερωρίες. Το πάγκρεας από την άλλη αρχίζει να παράγει επιπλέον ινσουλίνη, η οποία προκαλεί έντονες λιγούρες για υδατάνθρακες. Να γιατί γεμίζουν τα “Βρώμικα” στη Μιχαλακοπούλου!
poto
Μετά από 12-24 ώρες
Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου επιτέλους κανονικοποιούνται. Εάν ωστόσο ξεσάλωσες το προηγούμενο βράδυ και έφαγες ό, τι γλυκό βρήκες μπροστά σου (θυμάσαι εκείνες τις λιγούρες που λέγαμε πιο πάνω;), τότε ίσως να βρεθείς αντιμέτωπος με έντονες γλυκαιμικές διακυμάνσεις, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν για μέρες (Καλή επιτυχία!). Προκειμένου να αισθανθείς καλύτερα, θα σε συμβουλεύαμε να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη και τα ανθυγιεινά λιπαρά φαγητά με φρούτα και λαχανικά για τις επόμενες τουλάχιστον ημέρες. Επίσης, λόγω της διουρητικής επίδρασης που έχει το αλκοόλ, πολύ πιθανό είναι να περνάς πολλές ώρες στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα το σώμα σου να έχει αφυδατωθεί πλήρως. Γι’ αυτό -όταν τελικά βγεις από το μπάνιο- φρόντισε να πιεις μπόλικο νεράκι.
Μετά από 48 ώρες
Σε αυτό το στάδιο, το σώμα σου έχει αρχίσει πια σιγά σιγά να σταματά την αποτοξίνωση. Ωστόσο, εάν είχες πιει πολύ, ίσως ακόμα να αισθάνεσαι λίγη ζαλάδα, πονοκέφαλο και κούραση. Τα χειρότερα όμως έχουν περάσει, μην ανησυχείς!
Μετά από 72 ώρες
Οι επιπτώσεις του αλκοόλ έχουν πλέον σίγουρα περάσει. Οι λιγούρες για υδατάνθρακες πάλι…όχι. Τουλάχιστον έχεις αρχίσει να αισθάνεσαι πια ο εαυτός σου…
Μετά από μία εβδομάδα
Ξεκινάς να κοιμάσαι πιο βαθιά και έτσι αποκτάς πνευματική διαύγεια και ενέργεια. Η επιδερμίδα σου αρχίζει πάλι να λάμπει και να δείχνει πιο νεανική, καθώς αποκαθίσταται η ενυδάτωσή της. Το ξέρουμε ότι έφτασε πάλι Σαββατοκύριακο και οι πειρασμοί είναι πολλοί, αλλά προσπάθησε να κάνεις λίγο κράτι και να μην πιεις για να απολαύσεις τα πλεονεκτήματα του επόμενου σταδίου.
cocktail
Μετά από 1 μήνα
Το λίπος του συκωτιού μειώνεται κατά 15%, αυξάνοντας την ικανότητά του να φιλτράρει και να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα. Θα αρχίσεις να παρατηρείς επίσης και μια ελαφριά μείωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά και εμφανής βελτίωση της όψης της επιδερμίδας.
Μετά από 1 χρόνο
Ένα είναι σίγουρο: Εάν απέχεις από το αλκοόλ για πάνω από ένα χρόνο, -καταρχάς συγχαρητήρια- θα έχεις χάσει αρκετούς πόντους από την περιοχή της κοιλιάς, ενώ η ζυγαριά σου θα δείχνει τουλάχιστον 7 κιλά λιγότερα. Επίσης, θα έχεις πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσεις καρκίνο του στόματος, του συκωτιού ή του μαστού. Και το καλύτερο; Το υπόλοιπο στον τραπεζικό σου λογαριασμό θα έχει αυξηθεί σημαντικά! Εκτός βέβαια και εάν έχεις πλέον εξάρτηση από τα γλυκά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου