Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

«Μυστηριώδης εξαφάνιση προσφύγων στην Ελλάδα» σύμφωνα με ελβετική εφημερίδα

Σημαντικός αριθμός προσφύγων μετακινείται παράνομα στην ενδοχώρα και στη συνέχεια είτε κρύβεται είτε προσπαθεί να πληρώσει διακινητές για να πάει στη βόρεια Ευρώπη,
αναφέρει ελβετική εφημερίδα Ερωτήματα για τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα και για τον αριθμό όσων έχουν μετακινηθεί χωρίς άδεια από νησιά προς την ενδοχώρα απευθύνει η ελβετική εφημερίδα “Neue Zürcher Zeitung” όπως μεταδίδει η DW.





Με τίτλο “Μυστηριώδης εξαφάνιση προσφύγων στην Ελλάδα”, το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι η εικόνα για τον ακριβή αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα έχει πολλές ασάφειες, καθώς άγνωστο παραμένει αν ο αριθμός των 15.400 μεταναστών που αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. “Ασαφές είναι κυρίως πόσοι πρόσφυγες μετακινούνται παράνομα από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα”, αναφέρει το δημοσίευμα. “Η ελληνική αστυνομία ελέγχει μεν στα νησιά την πρόσβαση στα πλοία και τα τουριστικά γραφεία δεν πωλούν πλέον ακτοπλοϊκά εισιτήρια από τότε που τέθηκε σε ισχύ η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία […]. Οι έλεγχοι στα μικρά αεροδρόμια των νησιών όμως θεωρούνται πλημμελείς”, σημειώνει ο συντάκτης.

Περίπου 18.000-20.000 “παράνομοι” μόνο στην Αθήνα

Από το περασμένο καλοκαίρι, έχουν παύσει να δημοσιοποιούνται στοιχεία για τον αριθμό και τις μετακινήσεις προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με ΜΚΟ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, εκτιμούνται στις 35.000. Ωστόσο, “μη επιβεβαιωμένη εκτίμηση κύκλων ασφαλείας ανεβάζει τον αριθμό των ‘παρανόμων’ μόνον στην Αθήνα σε 18.000-20.000”.

Οι “παράνομοι”, δηλαδή όσο χωρίς άδεια έφυγαν από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα είτε μένουν σε ιδιωτικά καταλύματα, είτε κρύβονται. Ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες, απευθύνονται σε διακινητές και πλαστογράφους, που τους διευκολύνουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Το πρόβλημα συνδέεται με τους συνοριακούς ελέγχους

Σύμφωνα με τον συντάκτη του δημοσιεύματος, το πρόβλημα συνδέεται με την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα αεροδρόμια της Γερμανίας, που αποτελεί άλλωστε και τη χώρα που προτιμούν οι πρόσφυγες ως τελικό προορισμό, σε πτήσεις από την Ελλάδα.
Η γερμανική πλευρά εκτιμά ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να μεταβούν στη Γερμανία με πλαστά έγγραφα είναι πολύ μεγάλος. Από το Νοέμβριο πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι σε πτήσεις από Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου