Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Κερκυραϊκό λογισμικό πολεμάει το δάκο!

Μια κοινοπραξία με το όνομα Olivenia έχει ανεβάσει στη πλατφόρμα που εκφράζει το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα της Katana μια καμπάνια προκειμένου να συγκεντρώσει 20
χιλιάδες ευρώΟνομάζεται Olivenia και η καταγωγή της είναι από την Κέρκυρα. Αλλά, από το νησί των Φαιάκων διεκδικεί μια θέση ( ή καλύτερα, ένα μικρό μερίδιο) στο γαλαξία της χρηματοδότησης που δίνει η δύναμη των πολλών. Το crowdfunding.





Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα. Η Olivenia είναι μια ολοκληρωμένη υπηρεσία διαδικτύου για την επίβλεψη, την εντατικοποίηση και τη διαχείριση της ελαιοπαραγωγής. Οι δημιουργοί και εκπρόσωπο της έχουν ανεβάσει μια καμπάνια χρηματοδότησης στην πλατφόρμα Katana Reward Crowdfunding Platform ( λειτουργεί ως εκφραστής στη πράξη της πρωτοβουλίας Katana της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της καινοτόμου αγρο- επιχειρηματικότητας).

Η καμπάνια έχει στόχο τη συγκέντρωση ποσού 20 χιλιάδες ευρώ, αν και οι επιδόσεις της έχουν παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ( η καμπάνια ολοκληρώνεται στο τέλος Δεκεμβρίου και το ποσοστό κάλυψης βρίσκεται στο 5 %) εν τούτοις και μόνο το «τρέξιμο» της καμπάνια είναι ένα μεγάλο συν για την συνέχεια.

Στην συγκρότηση της λύσης Olivenia έχουν συμπράξει πολλοί, συνεισφέροντας ο καθένας εξ αυτών γνώση, εμπειρία και τεχνογνωσία. Στο site της διαβάζω: «Για να επιτύχουμε την πληθώρα των χαρακτηριστικών της Olivenia, συγκεντρώσαμε μια εντυπωσιακή ομάδα αποτελούμενη από ελαιοπαραγωγούς, εντομολόγους, προγραμματιστές εφαρμογών διαδικτύου και smartphone και φυσικά ακαδημαϊκούς για την προσομοίωση και τη διαχείριση του κύκλου ζωής των εντόμων».

Πιο συγκεκριμένα, συνέπραξαν ένα μικρό software house από την Κέρκυρα (Δημιουργικές Διαδικτυακές Εφαρμογές Ι.Κ.Ε. -CWA) μαζί με δύο τοπικές εταιρείες ελαιολάδου ( Liastro από τους Αυλιώτες της Κέρκυρας και The Governor - Olive Fabrica από τον Άγιο Ματθαίο της Κέρκυρας) , η εντομολόγος Αλεξάνδρα Χασκοπούλου, ερευνήτρια εντομολόγος στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Βιολογικού Ελέγχου και δύο ειδικοί στη προσομοίωση κύκλου ζωής εντόμων απο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Μάρκος Αυλωνίτης και ο Ρωμανός Καλαματιανός.

Σχετικά με την Olivenia διαβάζουμε: «Γνωρίζατε πως το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο νοστιμότατο αλλά και πολύ θρεπτικό; Έρευνες έδειξαν πως ανάμεσα στα άλλα οφέλη, η Μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει ελαιόλαδο είναι ανώτερη από τις διαίτες χαμηλών λιπαρών και πραγματικά βοηθάει την απώλεια βάρους.

Παρά τις χιλιετίες παράδοσης και την τεχνολογική πρόοδο στην ελαιοπαραγωγή η ελιά έχει έναν μεγάλο εχθρό, τον δάκο που καταστρέφει τις ελιές.



Η Olivenia είναι η λύση, ένα πληροφορικό σύστημα το οποίο συλλέγει πληροφορίες για τον δάκο και τις διάφορες ασθένειες των ελαιόδεντρων και συμβουλεύει τους αγρότες για τις κατάλληλες ενέργειες.

Χρειαζόμαστε την βοήθεια σας για να συλλέξουμε χρήματα για την ανάπτυξη της Olivenia και να περισώσουμε την παραγωγή της ελιάς και ως αντάλλαγμα σας παρέχουμε έξοχα δώρα».

Στο σημείο αυτό χρειάζονται ορισμένες διαπιστώσεις: Το πρώτο και το πιο σημαντικό, είναι ότι τέτοιες καμπάνιες χρειάζονται χρόνο, έγκαιρη ενημέρωση, στόχευση κοινού και πολύ προσπάθεια για την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Στη τοπική κοινωνία κρύβεται και το μυστικό της επιτυχίας μιας καμπάνιας.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την επικοινωνία και τα μέσα της. Για παράδειγμα, η εμμονή στο “μικρόκοσμο” των social media δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αν δεν έχει εξασφαλισθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας από ένα δίκτυο συνδρομητών που θα είναι έτοιμο να προστρέξει και να συνεισφέρει με κάθε τρόπο. Και οι πολίτες για να γίνουν συνδρομητές χρειάζεται να έχουν πεισθεί επί της ουσίας.

Τέλος, μετράει η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα της ίδια της πλατφόρμας και των διαχειριστών της. Για παράδειγμα, όποιος επιθυμεί στην πρώτη σελίδα του site της Olivenia υπάρχει μια ανάρτηση για προβλήματα της πλατφόρμας.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση εγχειρήματα όπως εκείνο της Olivenia που ξεκινούν από πραγματικά προβλήματα και επιχειρούν να σχεδιάσουν λύσεις πρέπει να υποστηρίζονται εμπράκτως. Και αυτό γιατί βοηθούν στην αλλαγή των αντιλήψεων γύρω από τη χρηματοδότηση αξιόλογων επιχειρηματικών προτάσεων και την διαμόρφωση μιας ανάλογης κουλτούρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου