Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Γαλλία: Νόμιμη η απόλυση ειδικευόμενου ιατρού λόγω μακριάς γενειάδας

Δικαιώθηκε το νοσοκομείο Η γενειάδα θεωρήθηκε «επιδεικτική εκδήλωση» των θρησκευτικών πεποιθήσεων Νόμιμη κρίθηκε η απόλυση ενός Αιγύπτιου ειδικευόμενου
γιατρού από γαλλικό νοσοκομείο, επειδή αρνήθηκε να ξυρίσει τη γενειάδα του. Γαλλικό δικαστήριο δικαίωσε νοσοκομείο του Παρισιού, καθώς έκρινε ότι η γενειάδα αποτελεί «επιδεικτική εκδήλωση» των θρησκευτικών του πεποιθήσεων.





Η απόφαση εκδόθηκε στις 19 Δεκεμβρίου. Το Διοικητικό Εφετείο των Βερσαλλιών θεώρησε ότι οι περιστάσεις δικαιώνουν το νοσοκομείο, διευκρινίζοντας πάντως ότι από μόνη της μια «έστω και μακριά» γενειάδα δεν αποτελεί επίδειξη των θρησκευτικών πεποιθήσεων του κατόχου.

Δεν διέψευσε ότι η γενειάδα σχετίζεται με τη θρησκεία

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2013. Ο γιατρός, που σήμερα είναι 35 ετών, έκανε ειδικότητα ενός έτους στο νοσοκομείο του Σεν Ντενί, στα βόρεια του Παρισιού, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το Εθνικό Ινστιτούτο Ήπατος του αιγυπτιακού πανεπιστημίου Μενούφια.

Ο 35χρονος Αιγύπτιος εμφανίστηκε νοσοκομείο έχοντας «το πρόσωπο καλυμμένο με μια ιδιαίτερα επιβλητική γενειάδα». Η διεύθυνση του ζήτησε επανειλημμένα να την κόψει καθώς «τα μέλη του προσωπικού την θεωρούσαν ως εκδήλωση των θρησκευτικών πεποιθήσεων του». Ο ειδικευόμενος επικαλέστηκε το «σεβασμό στην ιδιωτική του ζωή» χωρίς να διαψεύσει ότι η εμφάνισή του σχετιζόταν με τη θρησκεία του.

Ως εκ τούτου, κρίθηκε ότι δεν σεβάστηκε την αρχή της κοσμικότητας και της ουδετερότητας στις δημόσιες υπηρεσίες, μολονότι η γενειάδα του «δεν συνοδευόταν από καμία πράξη προσηλυτισμού».

Η δικηγόρος του πάντως προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς όπως σχολίασε δεικτικά «θα διαπραγματευόμαστε τα  εκατοστά των τριχών στο σαγόνι των ανθρώπων για να δούμε αν προσβάλλεται η αρχή του κοσμικού κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου