Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Έρευνα: Το bulling στο χώρο εργασίας αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 46%

«Είναι πιθανό τόσο ο εκφοβισμός στο χώρο εργασίας όσο και η βία να μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική συμπεριφορά - ή να αυξήσουν τον κίνδυνο να βιώσει κάποιος αρνητικά συναισθήματα - και έτσι να συμβάλλουν περαιτέρω στην αύξηση του σωματικού
βάρους και στη μετέπειτα ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2»Αισθάνεστε απομονωμένοι ή νιώθετε δυσφορία όταν πηγαίνετε στη δουλειά, επειδή οι συνάδερφοι σας έχουν μία αρνητική στάση απέναντί σας;





Αν ναι, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, κινδυνεύετε δραματικά να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2.

Μία μελέτη της Δανίας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 46.000 άτομα, έδειξε ότι τα άτομα που ήταν «δακτυλοδεικτούμενα» από τους συναδέλφους τους, είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα της απειλητικής για τη ζωή, αυτής ασθένειας.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει ανακαλυφθεί η σύνδεση που υπάρχει μεταξύ του εκφοβισμού (bulling) και του διαβήτη τύπου 2 και οι ερευνητές υποψιάζονται ότι αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με την συναισθηματική αναστάτωση που επηρεάζει την ορμονική ρύθμιση της όρεξης.

Οι άντρες είναι πιο ευάλωτοι στο φαινόμενο από ότι οι γυναίκες, με 61% έναντι 36%.



Η έρευνα έδειξε, επίσης ότι η εμπειρία σωματικής βίας ή απειλών κατά τη διάρκεια της εργασίας -συνήθως από πελάτες ή ασθενείς και όχι από συναδέλφους- αύξησε τον κίνδυνο για διαβήτη και για τα δύο φύλα κατά 26%.

Ο Dr. Naja Rod από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δήλωσε:

«Το bulling θεωρείται ως σοβαρό κοινωνικό άγχος που μπορεί να ενεργοποιήσει την ανταπόκριση στο στρες και να οδηγήσει σε μια σειρά βιολογικών διεργασιών που μπορούν να συμβάλουν στον κίνδυνο του διαβήτη».

Οι ερευνητές πρότειναν ότι οι αλλαγές που προκαλούνται από τις ορμόνες του στρες θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες, καθώς θα μπορούσαν να βλάψουν το μεταβολισμό και να αυξήσουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, αλλάζοντας την ορμονική ρύθμιση της όρεξης.

Ο Dr. Rod πρόσθεσε:

«Είναι πιθανό τόσο ο εκφοβισμός στο χώρο εργασίας όσο και η βία να μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική συμπεριφορά - ή να αυξήσουν τον κίνδυνο να βιώσει κάποιος αρνητικά συναισθήματα - και έτσι να συμβάλλουν περαιτέρω στην αύξηση του σωματικού βάρους και στη μετέπειτα ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου