Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Έλληνες μετανάστες στη Τσεχία: 28.000 ευρώ για κάθε πούλμαν με εργάτες κερδίζουν οι μεσάζοντες!

Τρελά λεφτά για τα τσέχικα γραφεία ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα που πληρώνονται για κάθε μέρα παρουσίας των συμπατριωτών μας στις αυτοκινητοβιομηχανίες του Καντάν, αναγκάζοντας τους ίδιους όμως να δουλεύουν για 500 ευρώ «Πουλήστε τους το παραμύθι:
Με 100 ευρώ περνάς ένα μήνα σαν άρχοντας» δασκαλεύουν τους υπαλλήλους τους τα γραφεία ανθρώπινου δυναμικού που στέλνουν Έλληνες στα εργοστάσια της Τσεχίας από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα τους, μηχανικοί αεροσκαφών, καθηγητές, πτυχιούχοι Πανεπιστήμιων και ολόκληρες οικογένειες που αδυνατούν να βρουν δουλειά στην Ελλάδα, όντας αναγκασμένοι να γίνουν σύγχρονοι γκασταρμπαιτερ.




Τους υπόσχονται μισθούς έως και 1.200 ευρώ το μήνα, τσάμπα διαμονή σε σύγχρονα καταλύματα και φθηνό φαγητό, ωσότου πατήσουν το πόδι τους σε τσέχικο έδαφος για να διαπιστώσουν ότι οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους δεν ξεπερνούν τα 540 ευρώ στα καθαρά.

Ούτε υπερωρίες όπως τους είχαν υποσχεθεί, ούτε αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής. Τους στοιβάζουν σε ετοιμόρροπους βρώμικους ξενώνες μαζί με Πακιστανούς και Βιετναμέζους εργάτες ενώ τους πιέζουν να υπογράψουν τα προσύμφωνα εργασίας με δέλεαρ αίολες υποσχέσεις περί μπόνους παραγωγικότητας που δήθεν θα αποδίδονται σε «μαύρα».

Ποντάρουν στην απελπισία τους, στον καημό τους να βρουν μια δουλειά με καλές οικονομικές προοπτικές προκειμένου να ξεκολλήσουν από τον βάλτο της ανεργίας, όμως στην ουσία οι Έλληνες μετανάστες μπαίνουν σε ένα βαθύ τούνελ χωρίς επιστροφή καθώς εγκλωβίζονται στους ξενώνες και στα εργοστάσια δουλεύοντας σκληρά και μόνο για την επιβίωση τους.
Δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα χρήματα για να πληρώσουν το εισιτήριο της επιστροφής...

Όσο όμως εκείνοι παλεύουν καθημερινά για ένα πενιχρό μεροκάματο, οι μεσάζοντες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πληρώνονται κανονικά από τα εργοστάσια ή από άλλα γραφεία εύρεσης εργασίας με τα οποία συνεργάζονται στη Τσεχία.

Όπως αποκαλύπτει στο protothema.gr ένας πρώην υπάλληλος εταιρίας ανθρώπινου δυναμικού, «Ο μεσάζοντας κερδίζει 3 ευρώ την ημέρα για κάθε εργαζόμενο που στέλνει στα εργοστάσια επί 6 μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί η πρώτη σύμβαση που υπογράφει ο εργάτης με προοπτική ανανέωσης. Για κάθε πούλμαν που αναχωρεί από Ελλάδα, φροντίζουν να είναι πάντοτε γεμάτο και χωρά συνολικά 52 άτομα. Αν κάνετε την αριθμητική πράξη θα διαπιστώσετε ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των γραφείων κερδίζουν 28.080 ευρώ το εξάμηνο από κάθε πούλμαν που στέλνουν στη Τσεχία».

Γεμάτα φτάνουν τα λεωφορεία με τους Έλληνες μετανάστες με τους μεσάζοντες να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη και τους εργάτες να δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο.




Μόλις οι μετανάστες πατήσουν το πόδι τους στα εργοστάσια, αναλαμβάνουν οι διερμηνείς. Πρόκειται για Ελληνοτσέχους που διαμένουν σε πολυτελείς ξενώνες, σαν κι αυτούς που διαφημίζονται στις ιστοσελίδες των γραφείων, δήθεν ότι προορίζονται για την φιλοξενία των εργατών. Αυτοί φυσικά δεν αμείβονται με 500 ευρώ αλλά με υπερτριπλάσιους μισθούς.

Σε συνεννόηση με τα γραφεία εύρεσης εργασίας οι διερμηνείς καλούνται να παίξουν το ρόλο του διαμεσολαβητή σε περίπτωση που πάει να «στραβώσει η δουλειά». Δηλαδή σε περίπτωση που υπάρξουν αντιδράσεις εκ μέρους των Ελλήνων μεταναστών, όπως συνέβη στις περιπτώσεις του πρώην αρτοποιού από το Λαύριο, Νίκου Βαρυθυμιάδη και του Γιάννη Κωνσταντινίδη που ταξίδεψαν οδικώς στο Καντάν, ένα ταξίδι που κράτησε 40 ολόκληρες ώρες, προκειμένου να πιάσουν δουλειά ως ανειδίκευτοι εργάτες σε εργοστάσιο μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας στο τμήμα κατασκευής αερόσακων.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο απο την καθημερινότητα των Ελλήνων εργατών στις αυτοκινητοβιομηχανίες του Καντάν. Απασχολούνται στο τμήμα κατασκευής αερόσακων της Toyota


Οι δυο συμπατριώτες μας άφησαν πίσω τις οικογένειες τους επειδή πίστεψαν ότι θα υπογράψουν συμβόλαια με μισθούς που ξεκινούν από τα 800 ευρώ έως 1.200 ευρώ, όπως τους είχαν υποσχεθεί. Όπως κατήγγειλαν, δέχθηκαν αφόρητες πιέσεις να υπογράψουν με τα μισά λεφτά κι όταν αρνήθηκαν, οι διερμηνείς, σε μια ύστατη προσπάθεια να τους κάμψουν το ηθικό για να μην χάσουν την προμήθεια τους, απέφευγαν ακόμη και να τους διευκολύνουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Μάλιστα ο ιδιοκτήτης του γραφείου ανθρώπινου δυναμικού στο Περιστέρι αρνήθηκε και να τους επιστρέψει τα 160 ευρώ που είχε πάρει από τον καθένα τους ως εγγύηση για τα έξοδα του ταξιδιού τους στη Τσεχία. «Υπήρχαν περιπτώσεις ανθρώπων που ήθελαν να γυρίσουν πίσω αλλά δεν είχαν ούτε τα λεφτά για το εισιτήριο τους» λέει στο protothema.gr ένας πρώην συνεργάτης των εν λόγω γραφείων και προσθέτει: «Το αφεντικό έβγαζε λεφτά και από τις προκαταβολές, τις οποίες ουδέποτε επέστρεφε παρά μόνο σε ξεχωριστές περιπτώσεις, δηλαδή, αν καταλάβαινε ότι κάποιος θα αντιδρούσε νομικά για να τις διεκδικήσει ή με διαφορετικό τρόπο».

Ο ίδιος διηγείται και ένα άλλο περιστατικό που αφορούσε μια οικογένεια από την Αθήνα που πούλησε όλα τα υπάρχοντα της προκειμένου να μεταναστεύσει στη Τσεχία για να εργαστούν όλα τα μέλη της στο εργοστάσιο της BMW. «Οι άνθρωποι πήγαν στο εργοστάσιο της BMW και το γραφείο προσωπικού τους εξήγησε ότι δεν υπήρχε το όνομα τους στη λίστα με τις προσλήψεις. Αυτοί οι άνθρωποι εξαπατήθηκαν»...

Ξεκίνησαν με χαμόγελα για την Τσεχία όμως μόλις έφτασαν εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με έναν εφιάλτη



Ο Νίκος Βαρυθυμιάδης έχεις μόλις επιβιβαστεί στο λεωφορείο. Θα ταξιδέψει 40 ολόκληρες ώρες για να διαπιστώσει ότι οι υποσχέσεις για αξιοπρεπή μισθό και συνθήκες διαμονής δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου