Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Σαουδική Αραβία: Με κινούμενα σχέδια άνοιξαν μετά από 35 χρόνια οι κινηματογράφοι

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του 32χρονο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν
 «The Emoji Movie» ήταν η ταινία που προβλήθηκε - Οι πρώτες μόνιμες αίθουσες θα μπορούν να ανοίξουν από τον Μάρτιο Ταινίες κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους για παιδιά
άρχισαν να προβάλλονται αυτό το Σαββατοκύριακο σε προσωρινές αίθουσες της Σαουδικής Αραβίας, μετά την άρση της 35χρονης απαγόρευσης των κινηματογράφων στο συντηρητικό ισλαμικό βασίλειο.





Οι πρώτες μόνιμες αίθουσες θα μπορούν να ανοίξουν από τον Μάρτιο, στο πλαίσιο των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο 32χρονος πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, βάσει των οποίων επιτρέπονται από το 2017 οι συναυλίες και τα θεάματα.

Μετά την αναγνώριση του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν από φέτος τον Ιούνιο, αίρεται και η απαγόρευση που ίσχυε εδώ και 35 και πλέον χρόνια γι' αυτούς τους χώρους ψυχαγωγίας, παρά τη διαφωνία υπερσυντηρητικών κύκλων που θεωρούν το σινεμά χώρο "διαστροφής".
 Οι αρχές έχουν αρχίσει να εκδίδουν άδειες εκμετάλλευσης. "Είναι μια καθοριστική στιγμή για την ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας στη χώρα", αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού Αουάντ αλ-Αουάντ.



Χιλιάδες Σαουδάραβες ταξιδεύουν στο Μπραχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλες χώρες για λόγους διασκέδασης. Η κυβέρνηση θέλει τα χρήματα που δαπανώνται στα ταξίδια αυτά να παραμείνουν στη χώρα.

Οι αρχές υπολογίζουν ότι θα ανοίξουν 300 κινηματογράφοι που θα διαθέτουν 2.000 αίθουσες έως το 2030, και με τον τρόπο αυτό θα οικοδομηθεί μια βιομηχανία που θα συνεισφέρει περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια ριάλ (24 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) στην οικονομία, ενώ θα δημιουργήσει 40.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Διεθνείς και περιφερειακές αλυσίδες κινηματογράφων προσβλέπουν στη σαουδαραβική αγορά και στην αγοραστική δύναμη της νεολαίας της, η οποία αποτελεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού της χώρας.

"Θέλω να δω τα πάντα, γιατί ο κινηματογράφος είναι κάτι καινούργιο για εμάς", δήλωσε ο 30χρονος σινεφίλ Ιμπτισάν Αμπού Ταλίμπ. "Ελπίζω ότι όλα θα υπάρχουν -- ταινίες δράσης, αισθηματικές, παιδικές, κωμωδίες. Τα πάντα, Θεού θέλοντος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου