Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Η άγνωστη ιστορία της απόπειρας δολοφονίας κατά της βασίλισσας Ελισάβετ: Γαμώτο, αστόχησα...

Ο δράστης πυροβόλησε αλλά δεν βρήκε στόχο Συνέβη στη Νέα Ζηλανδία το 1981 -
Πρωταγωνιστής ένας νοητικά διαταραγμένος 17χρονος - Η τότε κυβέρνηση αποσιώπησε το γεγονός από φόβο ότι κανείς γαλαζοαίματος δεν επισκεπτόταν ποτέ ξανά τη χώρα Μια άγνωστη ιστορία από το 1981 για τη στιγμή που η βασίλισσα Ελισάβετ γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας επειδή ο δράστης αστόχησε αποκάλυψε η ιστοσελίδα Stuff.





Δράστης ένας νοητικά διαταραγμένος νέος ηλικίας, τότε, 17 ετών, ο Κρίστοφερ Λιούις, ο οποίος παρά την ηλικία του είχε ήδη ποινικό μητρώο για ένοπλη ληστεία, εμπρησμό και κακοποίηση ζώου και είχε ως είδωλα τον διαβόητο Αυστραλό εγκληματία Νεντ Κέλι και τον Αμερικανό κατά συρροή δολοφόνο Τσαρλς Μάνσον.

Όλα συνέβησαν στις 14 Οκτωβρίου 1981. Ο Λιούις μπήκε σε μια απονωμένη τουαλέτα στην πόλη Ντουνεντίν, φόρεσε τα γάντια τους και όπλισε την καραμπίνα του σημαδεύοντας την πομπή της βασίλισσας Ελισάβετ.
Ο Λιούις πυροβόλησε όταν η Ελισάβετ κατέβηκε απο τη Ρολς Ρόις της για να χαιρετήσει τους 3.500 Νεοζηλανδούς που είχαν συγκεντρωθεί για να την δουν από κοντά.

Τότε όλοι άκουσαν τον θόρυβο από την εκπυρσοκρότηση του όπλου αλλά οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες είπαν στους Βρετανούς δημοσιογράφους που συνόδευαν τη βασίλισσα Ελισάβετ ότι αυτό που άκουσαν ήταν ο ήχος μιας πινακίδας που μόλις είχε πέσει. Όταν, δε, οι δημοσιογράφοι επέμειναν ώρες αργότερα να μάθουν τι έχει συμβεί, οι αστυνομικοί τους είπαν ότι κάποιος τελικά είχε ανάψει βεγγαλικά.

Ο τότε επικεφαλής της αστυνομίας της Ντουνεντίν, Τομ Λιούις, ειπε ότι η αποσιώπηση αυτή του περιστατικού έγινε γιατί ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Ρόμπερτ Μαλντούν φοβήθηκε ότι αν γινόταν γνωστό πόσο κοντά στο θάνατο βρέθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ κανείς Βρετανός γαλαζοαίματος δεν θα πατούσε πια το πόδι του στη χώρα του.

Μετά από έρευνες οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 17χρονο Λιούις, ο οποίος στις οχτώ φορές που τον ανέκριναν τους είπε ότι είχε πάρει εντολές από έναν Άγγλο με την ονομασία «Χιονάνθρωπος» και τον οποίο ο ίδιος φοβοταν. Σε άλλη στιγμή υποστήριξε ότι είχε δεχθεί επίσκεψη από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους που του είπαν να μην αποκαλύψει ποτε τι ήταν αυτό που του είχαν πει.

Στο σπίτι του 17χρονου επίδοξου δολοφόνου είχαν βρεθεί πυρομαχικά παρόμοια με αυτά που χρησιμοποίησε στην απόπειρά του αλλά και ένας λεπτομερής χάρτης με το δρομολόγιο της Ελισάβετ.

Δύο χρόνια αργότερα ο εμμονικός με τη βρετανική βασιλική οικογένεια Λιούις επιχείρησε να αποδράσει απο την ψυχιατρική κλινική στην οποία είχε μεταφερθεί καθώς, όπως είπε αργότερα, ήθελε να σκοτώσει τον πρίγκιπα Κάρολο. Τότε ο Κάρολος είχε επισκεφτεί τη Νέα Ζηλανδία μαζί με την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον μικρό Γουίλιαμ.

Έτσι, όταν το Νοέμβριο του 1995 ο Κάρολος βρέθηκε ξανά στη Νέα Ζηλανδία, οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να στείλουν τον 31χρονο τότε Λιούις σε πληρωμένες διακοπές σε ένα νησί μακριά από τον Βρετανό γαλαζοαίματο. Ο ίδιος ο Λιούις έλεγε για αυτές τις 10 ημέρες «εξορίας» ότι «είχα αρχίσει να νοιώθω κι εγώ ως μια μεγαλειότητα».

Ενδεικτικό της αγωνίας της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας να μην γίνει ποτέ γνωστό το περιστατικό ήταν ότι αφενός δεν κατηγόρησαν ποτέ για προδοσία τον Λιούις αλλά και στη συνέχεια όταν η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο να του ασκηθεί δίωξη απλά για οπλοκατοχή.

Ο διαταραγμένος Λιούις έβαλε τέλος στη ζωή του σε ηλικία 33 ετών στο κελί της φυλακής που βρισκόταν περιμένοντας να δικαστεί για τη δολοφονία μιας νεαρής μητέρας και την απαγωγή του παιδιού της. Λίγο πριν αυτοκτονήσει είχε εξομολογηθεί όλα όσα έκανε στον συγκρατούμενό του κλείνοντας την αφήγησή του για την άγνωστη ιστορία του 1981 με τη φράση: «Γαμώτο, γαμώτο αστόχησα...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου