Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

«Πόρτα» Μακρόν στον Ερντογάν για την ένταξη - Έξω φρενών ο «Σουλτάνος»

«Επεισοδιακή» συνέντευξη Τύπου
 Μακρόν: Με τις πρόσφατες εξελίξεις δεν μπορούμε να μιλάμε για νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις - Ερντογάν: Κουραστήκαμε να εκλιπαρούμε -
Γιατί «σκοτώθηκε» με δημοσιογράφο Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν βοηθούν την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.





«Θα ήταν υποκριτικό να μιλάμε για νέα κεφάλαια στις ενταξιακές συνομιλίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν

Ο Ερντογάν, με διαφαινόμενη τη δυσαρέσκειά του, υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ. «Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Νωρίτερα, ο Μακρόν είχε διαμηνύσει στον Ερντογάν, ότι οι δημοκρατικές χώρες οφείλουν αν σέβονται τους κανόνες δικαίου στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατία/

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τη μοίρα των φοιτητών, των καθηγητών και των δημοσιογράφων στην Τουρκία.

«Οι δημοκρατίες πρέπει να πολεμούν την τρομοκρατία αλλά πρέπει, επίσης, να σέβονται και τους κανόνες δικαίου» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Με τη σειρά του ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι «η τρομοκρατία δεν δημιουργείται από μόνη της. Η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες έχουν "κηπουρούς" που τους στηρίζουν».

«Αυτοί οι "κηπουροί" είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θεωρούνται ως στοχαστές. Εκείνοι τροφοδοτούν (την τρομοκρατία)… από τις στήλες τους στις εφημερίδες. Κάποια ημέρα, θα το ανακαλύψετε, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εμφανιστούν ως τρομοκράτες μπροστά σας», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τα «γαλλικά» του Ερντογάν σε δημοσιογράφο
Ένα επεισόδιο,ωστόσο,  σημάδεψε την συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων.  Ο Ταγίπ Ερντογάν έγινε έξω φρενών όταν Γάλλος δημοσιογράφος τον ρώτησε για τα όπλα στη Συρία.

«Μιλάτε σαν γκιουλενιστής. Υποστηρικές του Γκιουλέν έκαναν αυτές τις επιχειρήσεις και τώρα είναι στη φυλακή. Γιατί δεν ρωτάτε και τις ΗΠΑ για τα όπλα που έστειλαν στη Συρία; Μάθετε να μην μιλάτε σαν γκιουλενιστής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου