Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Μαραθώνας: «Μας ξεσήκωνε η Δούρου κατά του ΧΥΤΑ και τώρα την ψάχνουμε»

Μαθητική διαδήλωση αύριο κατά του ΧΥΤΑ Ο αντιπρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου και της Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ, Διονύσης Σοχοράκης Δυναμική
μαθητική κινητοποίηση ετοιμάζουν αύριο στο Δήμο Μαραθώνα σωματεία και σύλλογοι της περιοχής, ενάντια στη λειτουργία του ΧΥΤΑ.





Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ αποκάλυψε μάλιστα ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από αίτημα πολιτών, ήρθε και έλεγξε την περιοχή και έχει αποφανθεί ότι το έργο είναι παράνομο και πιθανώς θα ζητήσει πίσω τα χρήματα που έχει χορηγήσει ως τώρα. Όταν αυτό το ζήτημα ετέθη στην περιφερειάρχη, η κυρία Δούρου είπε ότι πρέπει το έργο να προχωρήσει, διότι τώρα δεν έχουμε χρήματα για να επιστρέψουμε και να χάσουμε κονδύλια". Μιλώντας  ο αντιπρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου και της Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ, Διονύσης Σοχοράκης είπε ότι ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό "έχει χωροθετηθεί πάνω σε ρέματα και, όπως έγινε στη Μάνδρα, μια δυνατή βροχή μπορεί να δημιουργήσει αντίστοιχα προβλήματα. Όπως συνέβη και στο ΧΥΤΑ Ζακύνθου, το ύφασμα που έχει τοποθετηθεί είναι υδατοπερατό, με αποτέλεσμα να περνούν τα λύματα από τα σκουπίδια και να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, τις καλλιέργειες και τη θάλασσα".

"Αυτό δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της περιοχής μας" τόνισε ο κ. Σοχοράκης "αλλά όλους τους πολίτες, καθώς η μόλυνση μπορεί να φτάσει στο πιάτο τους". 
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη μεταφορά χωμάτων με τα νερά της βροχής μέχρι τις γειτονικές παραλίες στο Σέσι, όπου τα νερά έγιναν καφέ. Η απόσταση του ΧΥΤΑ από την παραλία είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα: "Αφού μεταφέρθηκαν τα χώματα πολύ εύκολα συμπεραίνουμε ότι μπορούν να μεταφερθούν και τα λύματα από τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ".

Ο κ. Σοχοράκης, μιλώντας  θύμισε ότι πριν από τέσσερα χρόνια η νυν περιφερειάρχης, ως υποψήφια, τότε, είχε σταθεί στο πλευρό των κατοίκων που διαμαρτύρονταν. Τώρα όμως δεν εισακούονται οι φωνές τους από την Περιφέρεια. "Η κυρία Δούρου ερχόταν εδώ και μας ξεσήκωνε, λέγοντας ότι είναι παράνομος ο ΧΥΤΑ και τώρα αποφεύγει να μας μιλήσει".

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ αποκάλυψε μάλιστα ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από αίτημα πολιτών, ήρθε και έλεγξε την περιοχή και έχει αποφανθεί ότι το έργο είναι παράνομο και πιθανώς θα ζητήσει πίσω τα χρήματα που έχει χορηγήσει ως τώρα. Όταν αυτό το ζήτημα ετέθη στην περιφερειάρχη, η κυρία Δούρου είπε ότι πρέπει το έργο να προχωρήσει, διότι τώρα δεν έχουμε χρήματα για να επιστρέψουμε και να χάσουμε κονδύλια". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου