Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Δεκάδες παιδιά-πρόσφυγες στην Παιανία και το Λαύριο βρίσκονται εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΑΠ 17 – 23/1/18 Προς :τα μέλη, Δ/νση Αν. Αττικής, Περιφέρεια Αττικής
Παρά τα μεγάλα λόγια και τις δηλώσεις ευαισθησίας του Υπ. Παιδείας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων η πραγματικότητα είναι καταθλιπτική και απαράδεκτη.
Ενώ με μεγάλη καθυστέρηση δημιουργήθηκε το τμήμα ΖΕΠ στο 2ο ΔΣ Λαυρίου ΔΕΝ ΕΧΕΙ καλυφθεί ακόμα με αναπληρωτή δάσκαλο. Τα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο μέσα σε τάξεις που ξεπερνούν τους 26 και 27 μαθητές  καθώς το ΖΕΠ – Τάξη Υποδοχής δεν έχει στελεχωθεί αν και δυο φορές έχει προκηρυχθεί θέση –συνάδελφοι δεν ανέλαβαν υπηρεσία.




 Ένα μήνα μετά την τελευταία προκήρυξη το Υπουργείο ολιγωρεί και η κατάσταση στο σχολείο τείνει να γίνει χαοτική. Τα προσφυγόπουλα μένουν χωρίς δάσκαλο ενώ πολλά δεν πηγαίνουν σχολείο. Αντί το υπουργείο να καλέσει άμεσα νέα πρόσληψη για να βρεθεί ο επόμενος αναπληρωτής περιμένει αδικαιολόγητα τι ακριβώς δε γνωρίζουμε.

Στην Παιανία περίπου 40 παιδιά φιλοξενούνται σε ημιαυτόνομη δομή. Μετά από εισήγηση της Δ/νσης Αν. Αττικής ιδρύθηκαν  ΔΥΕΠ (απογευματινές δομές) σε δύο σχολεία (1ο και 2ο ) Παιανίας  (καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες αίθουσες στο πρωινό για επιπλέον τμήματα). Ενώ με τεράστιες καθυστερήσεις (αρχές Δεκέμβρη)  έγινε πρόσληψη 2 δασκάλων ΠΕ 70 (εκκρεμούν οι υπόλοιπες ειδικότητες για τη στελέχωσή τους) η περιφέρεια δεν έχει λύσει το ζήτημα της μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία – η απόσταση διαμονής τους είναι 2-3 χιλιόμετρα. Οι 2 δασκάλες παρά το  ότι βρίσκονται  στο χώρο διαμονής των προσφύγων  καθημερινά αδυνατούν να ασκήσουν εκπαιδευτικό έργο καθώς δεν υπάρχει καμία υποδομή και οι συνθήκες ακατάλληλες.

Είναι απολύτως απαράδεκτο και εμπαιγμός να μιλάνε για τα δικαιώματα των προσφυγόπουλων και με τεράστια ευθύνη για την ολιγωρία – γραφειοκρατία και αδιαφορία τα παιδιά να παραμένουν εκτός εκπαιδευτικού πλαισίου.
Υπουργείο και περιφέρεια έχουν τεράστια ευθύνη!
Να γίνουν τώρα νέες προσλήψεις αναπληρωτών χωρίς αναμονές και καθυστερήσεις !
Να καλύψει τώρα το λεωφορείο για τη μετακίνηση η περιφέρεια !

 Αναλυτικότερα:
Στο Λαύριο
Παιδιά από 3 διαφορετικές δομές προσφύγων ( οι αριθμοί διαφοροποιούνται καθημερινά αυξητικά  λόγω των προσφυγικών εισροών)
Α. Δομή Σουνίου στις κατασκηνώσεις Αγροτικής Ανάπτυξης ( 10 παιδιά δημοτικού)
Β. Από το Κέντρο αιτούντων Πολιτικού Ασύλου στο κέντρο της πόλης ( 6 παιδιά δημοτικού)
Γ.  Δομή με container στην περιοχή Νεράκι (10 παιδιά δημοτικού)
Συνολικά 8 νήπια βρίσκονται στην περιοχή του Λαυρίου και μόνο 2 φοιτούν σε νηπιαγωγείο της πόλης ( 4ο Ν/Γ Λαυρίου)
Στο Λαύριο εκτός της δομής Σουνίου (που έχει στην επίβλεψη του το Πολεμικό  Ναυτικό  και η ΜΚΟ DRC- Danish Refugee Council ) στην οποία έχει οριστεί ΣΕΠ (Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων) και έχει την επιμέλεια  εγγραφής, των απαραίτητων δικαιολογητικών και της μεταφοράς των παιδιών  στη σχ. μονάδα με λεωφορείο της  Περιφέρειας  οι άλλες δυο δομές βρίσκονται στο έλεος καθώς ο Ερυθρός Σταυρός αποχώρησε από το Λαύριο και οι πολιτικοί πρόσφυγες εκβιάζονται για να εκκενώσουν το χώρο διαμονής τους. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ δύσκολές. Οικογένειες  ζουν με προσφορές αλληλέγγυων πολιτών και γιατρών. Οι εγγραφές μαθητών έγιναν με μεγάλη δυσκολία με την ενεργοποίηση του συλλόγου μας. Η μεταφορά από και προς το σχολείο είναι δύσκολη  (1,5χλμ Νεράκι-Λαύριο).

Στην Παιανία
Στο συγκρότημα Σερμπενιάδη 27 οικογένειες ) με 40 παιδιά ηλικίας δημοτικού, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΗΟΜΕ FOR HOPE» της ΜΚΟ SolidarityNow  (του George Soros!! ) διαμένουν εκεί από την περασμένη άνοιξη.
Είναι πρόκληση κυβέρνηση και ΕΕ από τη μια πλευρά να δίνουν πακτωλό χρημάτων στις ΜΚΟ στο όνομα των προσφύγων και από την άλλη μεριά να μην εξασφαλίζουν ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα όπως η μόρφωση των προσφυγόπουλων.

Απαιτούμε:
άμεση στελέχωση του ΖΕΠ Λαυρίου
– εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης καθώς και των κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις
– τη εγγραφή των 8 νηπίων στο 4ο Νηπιαγωγείο Λαυρίου και τη λειτουργία του 2ου τμήματος που έκλεισε λόγω μειωμένων εγγραφών με άμεση πρόσληψη νηπιαγωγού.
– τη δημιουργία 3 τάξεων υποδοχής (μία για κάθε δημοτικό σχολείο του Λαυρίου) για την υποδοχή των παιδιών ώστε να ισομοιραστούν και να αφομοιωθούν – υποστηριχτούν καλύτερα.
-Άμεση  μεταφορά τους στα σχολεία με ευθύνη τις περιφέρειας σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες.
-Όλα τα προσφυγόπουλα στην πρωινή ζώνη του σχολείου
-Άμεση  μεταφορά τους στα σχολεία με ευθύνη τις περιφέρειας σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου