Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

«Φωτιά» οι νέες αντικειμενικές στις λαϊκές περιοχές, «κούρεμα» σε Ψυχικό-Κολωνάκι-Κηφισιά

Θέλουν να ανακοινώσουν τις νέες αντικειμενικές τον Μάρτιο Αυξήσεις αντικειμενικών τιμών έως και 50% σε λαϊκές περιοχές, αλλά και μειώσεις στα ακριβά προάστια αναμένεται
να προκαλέσει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για το 2018Με διάταξη που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση επιστρατεύει ιδιώτες εκτιμητές για να λύσουν τον γόρδιο δεσμό των αντικειμενικών αξιών ώστε αυτοί με τη σειρά τους να αποφασίσουν για τις αυξήσεις των τιμών της Εφορίας στα ακίνητα όλης της χώρας.





Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήγμα για ιδιοκτήτες ακινήτων σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας. Εκεί αναμένεται ότι το 2018 θα εκτιναχθεί το... ελατήριο των αντικειμενικών τιμών, το οποίο συμπίεζαν προς τα κάτω όλες οι κυβερνήσεις εδώ και μία δεκαετία για λόγους κοινωνικής πολιτικής - και όχι μόνο.

Σε συνεργασία με τους δανειστές, η κυβέρνηση πετάει την καυτή πατάτα των αντικειμενικών σε ειδικούς τεχνοκράτες από την αγορά, τους οποίες θα επιλέξει με ανοιχτό διαγωνισμό προκειμένου να υποδείξουν αυτοί αν πρέπει τελικά να αυξηθούν οι τιμές της Εφορίας, πόσο και για ποιους. Χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και με ιδιώτες εκτιμητές να αποφασίζουν ανεξάρτητα, η ομπρέλα προστασίας μάλλον κλείνει οριστικά και διαπαντός για τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες.
Οι νέες αντικειμενικές θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο, αλλά θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που θα πληρωθεί στο β’ εξάμηνο της χρονιάς.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ

Με τις νέες παρεμβάσεις, παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι για πολλές -και πολιτικά ευαίσθητες- περιοχές οι χαμηλές τιμές ζώνης της τάξεως των 600-900 ευρώ που ισχύουν σήμερα θα εκτιναχθούν στο χιλιάρικο ή ακόμα υψηλότερα!

Τα στοιχεία που έκαναν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να αναζητήσει ιδιώτες για να βγάλουν το φίδι από την τρύπα δείχνουν τα εξής:

Στο Πέραμα της ανεργίας και των μεγάλων προβλημάτων η τιμή ζώνης έχει οριστεί μόλις από 600 έως 750 ευρώ το πολύ. Ωστόσο έχουν κατασκευαστεί την τελευταία 15ετία ελκυστικές κατοικίες η τιμή των οποίων δεν πέφτει εύκολα κάτω από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ κατά περίπτωση φτάνει και στα 1.500 ευρώ. Αντιθέτως, βέβαια, παλιά σπίτια 40ετίας και άνω πωλούνται μόλις για 300 ευρώ το τετραγωνικό. Στην πράξη, πάντως, είναι δύσκολο να παραμείνουν οι τιμές ζώνης κάτω από τα 900 ή 950 ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές της Εφορίας να αυξηθούν κατά 50%, συμπαρασύροντας ΕΝΦΙΑ και σωρεία άλλων φόρων προς τα πάνω.

Στα Ανω Λιόσια η τιμή ζώνης μένει καθηλωμένη στα 600 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν όμως ότι μόνο αν πουλά κάποιος από μεγάλη ανάγκη μπορεί να πέσει η τιμή κάτω από 650 ευρώ, για ένα μεταχειρισμένο διαμέρισμα 15ετίας ή και 20ετίας. Ιδιαίτερα μετά τον σεισμό στην Πάρνηθα το 1999 έχουν εμφανιστεί πολλές νέες αξιόλογες κατασκευές που, παρά τα προβλήματα στην περιοχή, πιάνουν ή συχνά ξεπερνούν και τα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Και εδώ επαπειλούνται αυξήσεις της τάξεως του 50% και άνω ενδεχομένως.

Στον Δήμο Βύρωνα τα πράγματα είναι μάλλον πολύπλοκα. Οι αντικειμενικές τιμές της Εφορίας μειώθηκαν πριν από δύο χρόνια, από 950-1.600 ευρώ σε 900-1.300 ευρώ. Οι λιγοστές αγοραπωλησίες όμως που γίνονται δείχνουν ότι οι εμπορικές τιμές δεν πέφτουν κάτω από 1.000 ευρώ ούτε για σπίτια 25ετίας. Αντιθέτως για προνομιούχα ακίνητα αγγίζουν ή ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ, δηλαδή τα διπλάσια από την ανώτατη αντικειμενική τιμή. Η ιδέα και μόνο για αυξήσεις 50%-70% στις αντικειμενικές προκαλεί πανικό όχι μόνο στην κτηματαγορά, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς η περιοχή θεωρείται από τα πολιτικά προπύργια του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ελευσίνα οι σημερινές αντικειμενικές ξεκινούν από 650 και φτάνουν στα 850 και 950 ευρώ ανά τετραγωνικό. Οι εμπορικές ξεκινούν από 800 ευρώ και για σπίτια 10ετίας κλείνονται συμβόλαια στα 1.250-1.350 ευρώ. Και εδώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για αύξηση 30%-50% στις τιμές της Εφορίας.

Στο Περιστέρι οι τιμές της Εφορίας παίζουν από 750-1.100 ευρώ το τετραγωνικό. Η ψαλίδα, όμως, στις εμπορικές είναι τεράστια, λόγω της συνύπαρξης χώρων κατοικιών και εργοστασιακών περιοχών. Μπορεί να βρίσκουν αγοραστές και από 450 ευρώ ανά τ.μ. για σπίτια κυρίως 25ετίας και άνω, ενώ άλλα ακίνητα 15ετίας κλείνουν στα 1.100-1.200 ευρώ. Οχι πολύ σπάνια, πάντως, νεότερες κατοικίες πωλούνται και στα 1.400-1.500 ευρώ. Μια περιορισμένη αύξηση των τιμών ζώνης των ακινήτων κατά περίπου 10% ή 15% θεωρείται μάλλον αναμενόμενη, αν και μπορούν να προκύψουν και επιλεκτικές μειώσεις.

Σε περιοχές όπως ο Κολωνός οι τιμές της Εφορίας κυμαίνονται από 95.000 μέχρι 120.000 ευρώ. Στην ουσία, όμως, σπανίως γίνονται συμβόλαια στην περιοχή και η προσφορά δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ ακόμα και για σπίτια 10ετίας. Οι εκτιμητές θα δυσκολευτούν πολύ να ορίσουν τιμές και πάντως δεν φαίνεται να τις αυξάνουν.

Στο Κερατσίνι με τιμές ζώνης 750-1.050 ευρώ, οι εμπορικές ξεκινούν από περίπου 800 ευρώ αλλά για προνομιούχα ακίνητα με θέα στη θάλασσα βρίσκονται αγοραστές και στα 1.500 ευρώ. Κατασκευαστές εκτιμούν ότι η πραγματική αξία αρκετών εξ αυτών ξεπερνά σημαντικά και τις 2.000 ευρώ, το αγοραστικό ενδιαφέρον όμως είναι περιορισμένο (από στελέχη επιχειρήσεων από το εξωτερικό κυρίως) και δεν επαρκεί για να απορροφήσει την προσφορά. Ο συνδυασμός των στοιχείων αυτών μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις 20%-50% σε κάποιες ζώνες.

Αντιθέτως, κούρεμα θα γίνει σε ακριβές περιοχές (Ψυχικό, Κολωνάκι, Κηφισιά, Βούλα, Γλυφάδα κ.ά.) όπου οι ισχύουσες τιμές δεν ανταποκρίνονται στις εποχές. Στο Ψυχικό δεν υπάρχει ακίνητο που να πωλείται σήμερα προς 6.250 ευρώ το τετραγωνικό, ούτε στη Φιλοθέη πωλούνται διαμερίσματα προς 5.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αλλά και στην Κηφισιά τα 4.000 ευρώ, που είναι η σημερινή τιμή στην ακριβότερη ζώνη, θεωρούνται υπερβολικά υψηλή τιμή, όπως και για τη Γλυφάδα. Σε όλες αυτές τις περιοχές οι αντικειμενικές αξίες αναμένεται να πλησιάσουν τις τιμές της αγοράς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου