Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Κωνσταντινίδης (EURIMAC): Τετραγώνισε μακαρόνια - κάνει ρεκόρ εξαγωγών

Κωνσταντινίδης (EURIMAC): Τετραγώνισε τα μακαρόνια και κάνει ρεκόρ εξαγωγών
του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι ένα από τα αρχαιότερα γεωμετρικά προβλήματα, αρχής γενομένης από τον Αρχιμήδη.
Έπρεπε να φτάσουμε στα τέλη του 19ου αιώνα για να αποδείξει ο μαθηματικός Καρλ Λουίς Φέρντιναντ φον Λίντεμαν το αδύνατο της επίλυσης του προβλήματος ώστε να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι.




 Από την άλλη πλευρά, μια ελληνική βιομηχανία ζυμαρικών απέδειξε ότι θαύματα μπορούν να γίνουν. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία Eurimac A.E. από τη Βόρεια Ελλάδα, που ξεκίνησε την πορεία της με το όνομα ΜΑΚΒΕΛ (Μακαρονοποιία Βορείου Ελλάδος), πέτυχε κάτι άλλο: δημιούργησε πρώτη τα τετράγωνα ζυμαρικά, το brand «Tetragono», το οποίο μάλιστα κατοχύρωσε και ως πατέντα. Πρόκειται για μια σειρά προϊόντων παγκόσμια πατενταρισμένων και μια ιδέα που από πίσω έκρυβε μελέτη, έρευνα και επένδυση στην καινοτομία άνω των 30 ετών.

Η ιδέα του τετραγωνισμού του κυλίνδρου στα ζυμαρικά ήταν κάτι που μελετούσε ο κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurimac, γιος του ιδρυτή της ΜΑΚΒΕΛ, Παντελή Κωνσταντινίδη, που κυριολεκτικά μεγάλωσε και ανατράφηκε στον κλάδο των ζυμαρικών.
Το τετράγωνο ζυμαρικό οδήγησε τη βιομηχανία σε σειρά βραβεύσεων, σε νέο κοινό και σε διεθνές αποτύπωμα ξεχωριστό, καθώς η Eurimac εξάγει το 45% της παραγωγής της.
Η εταιρεία στην οποία συμμετέχει ο ιταλικός όμιλος Euricom με 50% και με άλλο τόσο ποσοστό η ελληνική βιομηχανική οικογένεια Κωνσταντινίδη είναι μια δυναμική εξαγωγική βιομηχανία με πωλήσεις σε χώρες όπως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι βόρειες χώρες, το Βέλγιο, η Κορέα, η Κίνα και η Αυστραλία.

Παράλληλα η εταιρεία παρουσιάζεται ιδιαίτερα δυναμική  και στην Ελλάδα με παραγγελίες και πωλήσεις προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ που αγγίζουν έως και το 30% του τζίρου της. Αυτή τη στιγμή διαθέτει εγκαταστάσεις στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς, παράγει περί τους 45.000 τόνους ζυμαρικών, με την παραγωγική της δυναμικότητα να ανέρχεται στους 72.000 τόνους, αν και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη. Οι πωλήσεις της για το 2016 έφτασαν στα 36,5 εκατ. ευρώ, από 37,2 εκατ. την περασμένη χρονιά και 29,2 εκατ. το 2014. Φάνηκε δηλαδή ότι η ελληνική κρίση δεν επηρέασε το γκρουπ το οποίο κινήθηκε αναπτυξιακά.

Και όλα αυτά με καθαρά κέρδη 6 εκατ. ευρώ, διπλασιασμένα από το 2015. Η εξαγωγική στροφή, λοιπόν, ήταν που έσωσε την εταιρεία όταν άλλες βιομηχανίες τροφίμων ταλαιπωρούνται στη χώρα μας από την κρίση και τα capital controls.
Τόσο το Tetragono όσο και τα συµβατικά ζυμαρικά της Eurimac (συνολικά 50 κωδικοί) παράγονται από σκληρό σιτάρι που συλλέγεται από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία σε ποσότητες 65.000 τόνων ετησίως. Και αυτό είναι το πολύ σημαντικό. Η εταιρεία δίνει δουλειά στους Έλληνες καλλιεργητές, στην ελληνική ύπαιθρο και στηρίζει εκατοντάδες οικογένειες. Μάλιστα η εξόφληση των παραγωγών γίνεται τοις µετρητοίς και την επόμενη µέρα από την παράδοση. Το 2017 για την εταιρεία υπήρξε καθοριστικό, καθώς ωρίμασε η στρατηγική τοποθέτησής της με τα Tetragono στην ελληνική αγορά της μικρής λιανικής. Μια επένδυση που θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Η ιστορία
Ηταν καλοκαίρι του 2013 όταν άφηνε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 96 ετών ο επιχειρηματίας και δημιουργός της Eurimac ή, πιο σωστά, της ιστορικής ΜΑΚΒΕΛ, Παντελής Κωνσταντινίδης. Σημαντικό στέλεχος της οικονομικής ζωής της Θεσσαλονίκης και άνθρωπος με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία, με την παρουσία του σημάδεψε την επιχειρηματική ζωή της Βόρειας Ελλάδας. Γεννημένος στη Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας στις αρχές του 1917, το 1939 μαζί με τον αδελφό του Νίκο άρχισε να παράγει και να πουλά ζυμαρικά στη Θεσσαλονίκη.
kvnt1
Παντελής Κωνσταντινίδης, ο ιδρυτής

kvnst
Σταύρος Κωνσταντινίδης, η δεύτερη γενιά

kvnst1
Παντελής Κωνσταντινίδης, η τρίτη γενιά

Παιδί του ξεριζωμού, γρήγορα αντιμετώπισε νέες δυσκολίες με την Κατοχή, όμως τα κατάφερε.

Λίγο μετά τον πόλεμο, το 1945, απέκτησε τη βιοτεχνία ζυμαρικών Ερμής και το 1948 τη μετονόμασε σε ΜΑΚΒΕΛ (Μακαρονοποιία Βορείου Ελλάδος). Η ανάπτυξη ήταν ραγδαία και ανάλογη της ανόδου του βιοτικού επιπέδου της Ελλάδας.
Παντρεύτηκε την Ηρώ Παύλου και μαζί της έκανε δύο παιδιά: τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Σταύρο Κωνσταντινίδη και την Αναστασία Κωνσταντινίδου-Χατζηγεωργίου.
Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, υπήρξε έως το τέλος της ζωής του ένας άνθρωπος με πάθος για γνώση και μάθηση.
Είχε διαρκή συμμετοχή στα βιομηχανικά και οικονομικά δρώμενα της Βόρειας Ελλάδας: είχε υπάρξει πρόεδρος και επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ, 1981-1985), πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (1988-1997), πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοδοτήσεων Βορείου  Ελλάδος και Θράκης της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ), αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, σύμβουλος της ΕΤΒΑ, μέλος του Δ.Σ. της Τραπέζης της Ελλάδος, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Μουσικής κ.ά.
Το 1962 η ΜΑΚΒΕΛ αφού έχει ωριμάσει μεταφέρεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 4.000 τ.μ. και το 1980 προχωρά σε επενδύσεις νέων τεχνολογιών. Παράλληλα βραβεύεται για τις καινοτομίες της από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ενώ το 1990 ξεκινά η συνεργασία της σε εμπορικό επίπεδο με την ιταλική εταιρεία Pagani.
Εξι χρόνια μετά, μαζί με τον διεθνή όμιλο Euricom ιδρύει την κοινή εταιρεία Eurimac A.E. και επενδύει σημαντικά ποσά σε νέα μονάδα στην περιοχή του Κιλκίς. Από τότε η πορεία είναι διαρκώς ανοδική και τα ηνία της εταιρείας κρατά πλέον ο Σταύρος Κωνσταντινίδης. Ακολουθεί η κατασκευή νέου μύλου με ικανότητα μεγάλης παραγωγής άλεσης σιτηρών και νέας γραμμής παραγωγής. Σταδιακά η εταιρεία αναδεικνύεται κορυφαίος εξαγωγέας ελληνικών ζυμαρικών σε μια περίοδο που η χώρα διψά για εξαγωγές. Ταυτόχρονα η βιομηχανία βοηθά ενεργά στη σίτιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Αλληλεγγύη της Εκκλησίας.
Σήμερα και μετά τις σπουδές του στην Αγγλία, ρόλο στην εταιρεία έχει αναλάβει ο εγγονός του ιδρυτή και γιος του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου, Παντελής Κωνσταντινίδης, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει συνέχεια σε έναν ιστορικό βιομηχανικό όμιλο που δημιουργεί τη δική του παράδοση. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως, αν και η Eurimac A.E. είναι η νεότερη εταιρεία στον κλάδο των ζυμαρικών καθώς ιδρύθηκε το 1996, οι δύο Α.Ε. που συμμετέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο είναι σημαντικές εταιρείες του κλάδου, με μεγάλη ιστορία. Εκτός της ΜΑΚΒΕΛ Α.Ε. με παρουσία από το 1939, η Euricom SpA έχει ιδρυθεί το 1919. Η Eurimac μέχρι τώρα έχει επενδύσει πάνω από 45 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2009 τοποθετήθηκε τρίτη γραμμή παραγωγής μακρών ζυμαρικών δυναμικότητας 2.200 κιλών την ώρα και τον Σεπτέμβριο του 2010 κατασκευάστηκε μια νέα υπερσύγχρονη αυτόματη αποθήκη, με πλήρη ηλεκτρονική διαχείριση.
Τον Ιανουάριο του 2011 μπήκε και τέταρτη γραμμή παραγωγής κοπτών ζυμαρικών δυναμικότητας 2.200 κιλών την ώρα, ενώ τον Απρίλιο του 2013 ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου λέβητα υπέρθερμου ύδατος, που λειτουργεί με την καύση φλοιού ρυζιού, προερχόμενου από το εργοστάσιο ρυζιού, ιδιοκτησίας των μετόχων στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Για το διάστημα 2014-2015 προωθήθηκαν και άλλες επενδύσεις καθώς και η προώθηση των τετράγωνων ζυμαρικών.

Οι φίρμες
Η Eurimac αυτή τη στιγμή παράγει ζυμαρικά σε δικές της κατοχυρωμένες μάρκες οι οποίες διανέμονται τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε πολλές χώρες του εξωτερικού σε όλον τον κόσμο. Η πρώτη και γνωστότερη οικογένεια ζυμαρικών της μητρικής είναι τα ομώνυμα και εμβληματικά ΜΑΚΒΕΛ, που πρωτοκυκλοφόρησαν το 1939. Τα επόμενα χρόνια όπου ο τομέας των εξαγωγών άρχισε να παίρνει κυρίαρχη θέση στο λειτουργικό της βιομηχανίας, η παραγωγή εμπλουτίστηκε και με άλλες επωνυμίες, είτε από απαιτήσεις πελατών του εξωτερικού, είτε από έμπνευση των συνεργατών μας.

Ετσι προέκυψαν τα Latino, τα Famiglia, τα Grande Pasta, τα Mama Mia τα Bevellini και άλλα. Η Eurimac έχει πιστοποίηση κατά EN ISO 9001:2008, EN ISO 22000:2005 (HACCP), IFS 5 (International Food Standards), BRC. Για τη διαδικασία της παραγωγής των ζυμαρικών η βιομηχανία Eurimac χρησιμοποιεί τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό με ξηραντήρια από ανοξείδωτο ατσάλι (ASI 316) όπου επιτυγχάνονται θερμοκρασίες πάνω από 85°C (μέθοδος UHT) και εξασφαλίζονται υψηλότατα επίπεδα υγιεινής, με αποτέλεσμα η σύνθεση της πρωτεΐνης του σταριού να παραμένει σταθερή, το άμυλο να μην υφίσταται αλλοιώσεις και τα παραγόμενα ζυμαρικά να είναι πλήρως παστεριωμένα και να μη λασπώνουν κατά το μαγείρεμα.

Η ιστορία του διεθνούς ομίλου Euricom συνδέεται στενά με την καριέρα του επιχειρηματία Φραντσέσκο Σέμπιο, που γεννήθηκε στην Παβία. Όταν ήταν μόλις 20 ετών, ξεκίνησε την πρώτη του επιχείρηση στον τομέα του ρυζιού και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 συνένωσε τις δυνάμεις του με τη γερμανική εταιρεία Euriza για να ιδρύσει το γκρουπ Euricom SpA, το οποίο σύντομα έγινε ηγέτης της αγοράς στον τομέα των εξαγωγών και της παροχής επισιτιστικής βοήθειας. Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80 αποφάσισε να ιδρύσει μια εταιρεία μαζί με την Italiana Olii e Risi, εκείνη την εποχή μέρος του ομίλου Ferruzzi, προκειμένου να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιχείρηση όμως διήρκεσε ελάχιστα και το 1988 ο Φραντσέσκο Σέμπιο αποχώρησε από τον όμιλο Ferruzzi και ίδρυσε τη Euricom SpA, στην οποία ήδη υπήρχαν τα σήματα Molini Certosa και Pasta Combattenti.

www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου