Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Ιαπωνία: Φόβος έκρηξης γιγάντιου ηφαιστείου - Απειλούνται 100 εκατ. άνθρωποι, λένε οι μελετητές

Η μελέτη των ερευνητών του Kobe Ocean-Bottom Exploration Center (KOBEC) του ιαπωνικού Πανεπιστήμιου Κόμπε επιβεβαίωσε ότι ο γιγάντιος θόλος λάβας δημιουργήθηκε μετά από μια τεράστια έκρηξη, συνεπεία της οποίας σχηματίστηκε η καλντέρα πριν από 7.300 χρόνια
Τον κίνδυνο να εκραγεί ένα τεράστιο ηφαίστειο ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας και να προκαλέσει το θάνατο έως και εκατό εκατομμυρίων ανθρώπων επισημαίνει μια νέα μελέτη.





Επιστήμονες ανακάλυψαν στα νησιά Οσούμι ενδείξεις ενός αναδυόμενου ηφαιστειακού δόμου εύρους δέκα χιλιομέτρων στην καλντέρα Κικάι, που θεωρούν ότι περιέχει 32 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος και από τις διαταράξεις στην επιφάνειά του θεωρούν ότι είναι έτοιμος να εκραγεί.

Η μελέτη των ερευνητών του Kobe Ocean-Bottom Exploration Center (KOBEC) του ιαπωνικού Πανεπιστήμιου Κόμπε επιβεβαίωσε ότι ο γιγάντιος θόλος λάβας δημιουργήθηκε μετά από μια τεράστια έκρηξη, συνεπεία της οποίας σχηματίστηκε η καλντέρα πριν από 7.300 χρόνια.
Η ξαφνική αυτή έκρηξη πιστεύεται ότι εξαφάνισε από προσώπου γης προϊστορικούς πολιτισμούς στη νότια Ιαπωνία.

Αν εκραγεί ο νέος θόλος της λάβας, μπορεί να εκτοξεύσει τεράστιες ποσότητες ηφαιστειακής τέφρας και σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπλοκάροντας την ηλιακή ακτινοβολία και προκαλώντας έναν «ηφαιστειακό χειμώνα». Εξίσου μεγάλος είναι ο κίνδυνος πρόκλησης τσουνάμι, που θα σαρώσει τη νότια Ιαπωνία και τις ακτές της Ταϊβάν και της Κίνας, προτού πλήξει τις ακτές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Αν και η πιθανότητα να σημειωθεί μια τεράστια έκρηξη της καλντέρας που θα πλήξει το Ιαπωνικό αρχιπέλαγος περιορίζεται στο 1% μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια, υπολογίζεται ότι ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αγγίξει τα εκατό εκατομμύρια στη χειρότερη περίπτωση», δήλωσε ο επικεφαλής του KOBEC, καθηγητής Γιοσιγιούκι Ταστσούμι.

Οι επιστήμονες έκαναν έξι γεωλογικές αναλύσεις χρησιμοποιώντας υποβρύχια ρομπότ που αναλύουν τη σύσταση και τη μορφολογία βράχων, σεισμογράφους και ηλεκτρομαγνητόμετρα, ενώ θα επιστρέψουν τον ερχόμενο μήνα στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου