Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Σε 12 δόσεις ακόμη και μία απόδοση μη ληξιπρόθεσμων φόρων

Τι προβλέπει το νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών – Σκοπός να μην υπάρχει οφειλή φόρου ληξιπρόθεσμη – Όποιος χάνει μία πληρωμή, κινδυνεύει να χάσει κάθε ρύθμιση
Να «απλώσουν» τις νέες οφειλές τους προς την εφορία σε όσες το δυνατόν περισσότερες μηνιαίες δόσεις και πριν καν βγουν ληξιπρόθεσμες, βοηθά τους φορολογουμένους το νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών που διαμορφώνει η κυβέρνηση.




Σκοπός είναι να μη βγαίνει πλέον καμία οφειλή φόρου ληξιπρόθεσμη, χωρίς να έχει ενταχθεί εκ των προτέρων σε δόση ή σε νόμιμη ρύθμιση, αφού με το νέο σύστημα, από το 2018 όποιος χάνει μία πληρωμή δόσης, κινδυνεύει να χάσει κάθε άλλη ρύθμιση (ή ό,τι έχει και δεν έχει) ακόμα για μόλις μια μέρα εκπρόθεσμης πληρωμής.

Την δυνατότητα να βάζουν σε ρύθμιση 12 δόσεων, οποιαδήποτε οφειλή φόρου δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα, ακόμα και πριν καν αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη, ενεργοποιεί με εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει και διάταξη για να εξοφλείται από φέτος ο φόρος εισοδήματος σε 6 μηνιαίες δόσεις (από Ιούλιο έως Δεκέμβριο) αντί σε 3 διμηνιαίες (από Ιούλιο έως Νοέμβριο) όπως ίσχυε ως τώρα.
Σε 12 δόσεις και... προκαταβολικά


Με βάση τις νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ (ΠΟΛ 1025/2-18) ξεκαθαρίζεται ποιες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στις 12 δόσεις, πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής τους.

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ :

1. Υποχρεωτικά, στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι την στιγμή της αίτησης) εκτός εκείνων που έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (πχ με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση με δόσεις ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών).

Στις οφειλές αυτές που υποχρεωτικά μπαίνουν σε δόσεις, συγκαταλέγονται και τυχόν οφειλές υπέρ τρίτων (Ν.Π.Δ.Δ. κλπ.), εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από άλλο νόμο ή ειδική διάταξη.

2. Προαιρετικά, εφόσον αιτηθεί ο οφειλέτης, στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν και:

α) οι βεβαιωμένες, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή και

β) οι βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές ή δόσεις οφειλών σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση.

3. Προαιρετικά επίσης, στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες από μία βεβαιωμένες αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο αιτών δύναται να επιλέξει, κατά την ημερομηνία της αίτησης, την υπαγωγή στη ρύθμιση μιας ή περισσοτέρων εξ' αυτών ή κάποιων δόσεων εξ αυτών.

Με τη νέα τροποποίηση ο οφειλέτης δύναται να υπαγάγει τις νέες οφειλές του στη Φορολογική Διοίκηση σε πρόγραμμα τμηματικής καταβολής πριν λήξει η νόμιμη προθεσμία καταβολής τους. Όπως τονίζει η ΑΑΔΕ, με τη δυνατότητα υπαγωγής και των βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην πάγια ρύθμιση ενισχύεται η φορολογική συνείδηση των φορολογουμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου