Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Κωνσταντίνος Δαφέρμος: Ξανά στο σφυρί σήμερα το ανάκτορο των 35.000.000 ευρώ

Πλειστηριάζεται για δεύτερη φορά η απίστευτη κατοικία επί της Βασιλέως Γεωργίου από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για χρέη 1.000.000 ευρώ Ο κύριος Κωνσταντίνος Δαφέρμος είναι
μια «σκιά» στον χώρο του εμπορίου οπλικών συστηματών και ως τέτοια σπάνια εμφανίζεται δημόσια, ειδικά τα τελευταία χρόνια.





Κανείς πλην του ιδίου και ενός συγκεκριμένου πολύ μικρού κύκλου ανθρώπων, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει γιατί το σπίτι-ανάκτορο επί της Βασιλέως Γεωργίου που του ανήκει βγαίνει ξανά στο σφυρί δυόμιση μήνες μετά τον πρώτο πλειστηριασμό.

Το ποσό που οφείλει ο Δαφέρμος σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι 1.000.000 ευρώ-ελάχιστο σε ότι έχει να κάνει με την οικονομική του επιφάνεια-και η τιμή εκκίνησης είναι τα 35.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα έγγραφα του πλειστηριασμού η διαδικασία για το απίστευτο σπίτι με την θερμαινόμενη πισίνα και την άπλετη θέα στο Προεδρικό Μέγαρο και την Ακρόπολη, θα λάβει χώρα μετά τις τρεις το μεσημέρι στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.

Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα ακίνητα της Αθήνας, που εκτείνεται σε έξι ορόφους και είναι γνωστό σε όλους ως «ανάκτορο Δαφέρμου», ένα παλάτι το οποίο έχει ζήσει μεγάλες στιγμές παλιότερα.

Τότε που την είσοδό του πέρναγαν πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκδότες και δυνατά στελέχη επιχειρήσεων απότον Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. 

Η πολυτέλεια που κυριαρχεί σε όλους τους χώρους και η βαριά επίπλωση, αντανακλούν - λένε οι καλά γνωρίζοντες - την ιδιοσυγκρασία του ιδιοκτήτη της.

Ενός ανθρώπου που κατά γενική ομολογία είναι πανέξυπνος, ψύχραιμος «βαρύς» σαν χαρακτήρας και με ένα μεγάλο προσόν για τον χώρο που δραστηριοποιείται.
Δεν μιλάει πολύ, ειδικά για την μυθιστορηματική ζωή του, που περιλαμβάνει σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς και αρκετά «σκοτεινά» κεφάλαια.

Το ανάκτορο και η κλειστή πισίνα

Αντικρίζοντας κάποιος την συγκεριμένη κατοικία, μάλλον μένει άφωνος καταρχάς από το γούστο του Κρητικού εμπόρου όπλων.
Πρόκειται για ένα ένα πραγματικό παλάτι εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο ζει μόνος του τα τελευταία χρόνια μαζί με το προσωπικό μετά και την απώλεια της συζύγου του Σμαράγδας λόγω ανίατης ασθένειας.

Το ισόγειο του κτιρίου με τα πανάκριβα μάρμαρα και τα αγάλματα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης για τα δυο αγαπημένα αυτοκίνητα του, μια Bentley και μια Jaguar.
 Όπως θυμούνται πρόσωπα που είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα ενδότερα, ένας από τους έξι συνολικά ορόφους χρησιμοποιείται για τις δεξιώσεις και είναι διακοσμημένος με βαριά έπιπλα και κουρτίνες που παραπέμπουν στη βικτοριανή εποχή και τεχνοτροπία, με λίγες ελαφριές πινελιές από art nouveau.

Έτερος όροφος προορίζεται αποκλειστικά για το προσωπικό, ενώ λέγεται ότι ο εξοπλισμός των κουζινών δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από επαγγελματικές κουζίνες διακεκριμένων σεφ.
Η κρεβατοκάμαρά του εκτείνεται σε έναν άλλο ολόκληρο όροφο, μαζί με το γραφείο του και την αίθουσα των πιο προσωπικών του συναντήσεων.

Όμως εκεί που ακόμη και ο πιο δύσκολος επισκέπτης υποκλίνεται, είναι ο τελευταίος όροφος του κτιρίου, εκεί όπου  βρίσκεται η κλεισμένη με χοντρό τζάμι θερμαινόμενη πισίνα.
Ο οικοδεσπότης και οι καλεσμένοι του  κολυμπούν καλοκαίρι ή χειμώνα αγναντεύοντας την μοναδική θέα, που περιλαμβάνει από την μια τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου και από την άλλη πλευρά της τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Το στρατηγείο των επιχειρήσεών του στην Πανεπιστημίου


Ο βίος και η πολιτεία του Κωνσταντίνου Δαφέρμου

Λατρεία για την όπερα, εμπόριο όπλων στην διάρκεια του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας, κατηγορίες για λαθρεμπόριο, μια σύλληψη και εγκλεισμός για τρεις μήνες σε φυλακή της Τουρκίας αλλά και η αναγόρευση του σε Άρχων του Πατριαρχείου το 2001, είναι κάποια μόνο από τα πολλά κεφάλαια της ζωής του Κωνσταντίνου Δαφέρμου.

Το όνομά του άλλωστε-κάτι που μέχρι πρότινος δεν ήταν γνωστό-φιγουράρει από το 2011 σε τρία βιβλία για τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας, που γράφτηκαν μετά από έρευνες χρόνων δύο δημοσιογράφων και αποχαρακτηρισμό απόρρητων εγγράφων που αριθμούσαν 6.000σελίδες.
Η τριλογία έχει τίτλο «Εις το όνομα του κράτους» και οι δύο δημοσιογράφοι  Ματέι Σουρκ και Μπλαζ Ζγκάγκα αφιερώνουν δεκάδες σελίδες στην δράση του Κωνσταντίνου Δαφέρμου.
Τον χαρακτηρίζουν ως τον κύριο έμπορο στα φορτία με χιλιάδες όπλα που έφευγαν μεταξύ άλλων απο λιμάνια της Πολωνίας, έφταναν στην Σλοβενία και διοχετεύονταν στην Κροατία και την Βοσνία.

Ο πανέξυπνος άνθρωπος που ξεκίνησε από τον Αξό του Μυλοπόταμου ελίχθηκε με ιδιαίτερη μαεστρία στον χώρο του εμπορίου όπλων την δεκαετία του ’90, όταν η Γιουγκοσλαβία τυλίχθηκε στην δίνη του εμφυλίου πολέμου.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς ήταν τότε που η συνεργασία του με την ρωσική εταιρία Scorpion και όχι μόνο άρχισε να αποδίδει καρπούς εκατομμυρίων στον έξυπνο Κρητικό.
Ο Δαφέρμος φέρεται να πληροφορείται λίγες εβδομάδες πριν την αρχή του εμφυλίου στην Γιουγκοσλαβία, για ένα φορτίο όπλων που φτάνει στην Σλοβενία μέσω Μπουργκάς.
Το φορτίο του είναι 5.000 όπλα, εκατομμύρια σφαίρες και το σημαντικότερο, αντιαεροπορικοί και αντιαρματικοί πύραυλοι.

Πιάνει αμέσως δουλειά και στους επόμενους μήνες σύμφωνα με έγκριτα δημοσιεύματα όπως αυτό των «100Reporters» και την τριλογία που ακολούθησε η Scorpion γίνεται  ένας από τους κύριους αγωγούς για το λαθρεμπόριο όπλων προς τα μέτωπα του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας.
Το άνοιγμα-μετά από χρόνια-των τραπεζικών λογαριασμών της Scorpion στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα στην Βουδαπέστη, αποκάλυψε  ότι η εταιρία έλαβε περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια από «πελάτες» στην Σλοβενία, την Κροατία και την Βοσνία.

Οι εχθροί και το μπλόκο των Ιταλών 
 

Σύμφωνα με γνώστες και παίχτες της συγκεκριμένης αγοράς, οι σχέσεις του Κωνσταντίνου Δαφέρμου με τον μακαρίτη  «άρχοντα του πολέμου» Βλάση Καμπούρογλου, ήταν πάντα «εχθρικές», ειδικά από την στιγμή που ο δεύτερος πληροφορήθηκε ότι ο Κρητικός πουλάει στους Κροάτες και τους Βόσνιους.
Ο  Καμπούρογλου που προμήθευε αποκλειστικά τους Σέρβους με σύγχρονα οπλικά συστήματα-χάρη σε αυτά κατέρριψαν για πρώτη φορά το μέχρι τότε «αόρατο» μαχητικό Stealth των ΗΠΑ-δεν επιθυμούσε να έχει καμία σχέση με τον Δαφέρμο.
Ο τελευταίος κινείται συνεχώς μεταξύ Αθήνας, Βιέννης και πιο σπάνια μεταβαίνει στον Παναμά, όπου λειτουργεί ένα παρακλάδι της Scorpion.
Τα φορτία κατά την διάρκεια του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας, φτάνουν στην Σλοβενία εκτός από την Πολωνία και από το λιμάνι του Μικολάεφ στην Ουκρανία, το οποίο ελεγχόταν από την μαφία της Οδησσού, στην Σλοβενία.

Σε έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν από τα Σλοβενικά αρχεία, αναφέρεται ότι τα δύο πρώτα πλοία από το Μικολάεφ μετέφεραν ενενήντα έξι κοντέινερ, αξίας τότε ογδόντα εκατομμυρίων δολαρίων, τα είκοσι εκ των οποίων κατέληξαν στον κ. Δαφέρμο.
Μεταξύ πολλών άλλων φορτίων η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο «100 Reporters.com» αναφέρει την παράδοση εκατοντάδων ρωσικών εκτοξευτών διαφόρων τύπων και πολλαπλάσιων σε αριθμό πυραύλων, με τρία πλοία από τον Δαφέρμο σε ένα deal αξίας 33.000.000 δολαρίων!   

Παρά τις πολύ καλές διασυνδέσεις του, κυρίως με Ρώσους αξιωματούχους και υψηλόβαθμα στελέχη της τότε KGB, ο επιχειρηματίας μπαίνει στο στόχαστρο της Interpol.
Παρόλα αυτά συνεχίζει απτόητος τις παραδόσεις σύμφωνα με την έρευνα των δημοσιογράφων που έγινε τριλογία με τον ίδιο σε ρόλο βασικού πρωταγωνιστή.
Έξι ακόμη πλοία θα παραδώσουν το φορτίο τους μέχρι το 1994, όταν κλιμάκιο της Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στην Αδριατική σταματάει το καράβι «Jardin» για νηοψία.
Το πλοίο οδηγείται στην Ιταλία.

Τα φορτωτικά έγγραφα γράφουν απλά «στρατιωτικό υλικό» με προορισμό την Αφρική, όμως το τεράστιο φορτίο όπλων που εντοπίζεται αλλά και η ρότα του καραβιού προς την Σλοβενία, στρέφουν τον ανακριτή κατά του κ. Δαφέρμου  και άλλων έξι ατόμων.

Ανάμεσά τους είναι αξιωματούχοι της KGB, δύο Ρώσοι επιχειρηματίες και ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας Γεβγένι Μαρτσούκ.
Ο εισαγγελέας του Τορίνο καταδεικνύει τον κ. Δαφέρμο, ως «ενορχηστρωτή» της επιχείρησης, όμως στην δίκη που ακολουθεί αθωώνεται μαζί τους υπόλοιπους.
Η μεγάλη του δουλειά στην Ελλάδα ήταν το αντιπυραυλικό σύστημα ΚΟΡΝΕΤ, εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο κόστισε εκατό εκατομμύρια δολάρια.
Όπως προέκυψε αργότερα από την δικογραφία, αλλά και τις απολογίες του Αντ. Κάντα για την προμήθεια των 98 αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς τύπου ΚΟΡΝΕΤ, διακινήθηκαν τρία εκατομμύρια δολάρια από τον αντιπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας Κωνσταντίνο Δαφέρμο.
Κάτι που έγινε  προκειμένου ο Αντώνης Κάντας να πεισθεί και να κάνει τις απαραίτητες υπηρεσιακές ενέργειες ώστε να υπογραφεί η επίμαχη σύμβαση.

Η σύλληψη στην Τουρκία 

Σάββατο, 1η  Σεπτέμβρη του 2001. Περίπου δεκαπέντε άτομα, άνθρωποι της Scorpion, ανάμεσα τους και προσωπικοί φίλοι του Κωνσταντίνου Δαφέρμου ετοιμάζονται να αναχωρήσουν μαζί του με προγραμματισμένη πτήση της Ολυμπιακής με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.
Σκοπός της μετάβασής τους είναι τα θυρανοίξια του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται εντός της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Ο ναός είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τον σεισμό του 1999 που είχε πλήξει την Ανατολική Τουρκία και την επισκευή και ανακαίνισή του είχε προθυμοποιηθεί να αναλάβει ο ίδιος ο Δαφέρμος.

Λέγεται πως το κόστος των εργασιών ανακατασκευής του ναού άγγιξε τις 800.000 δολάρια, ποσό το οποίο έδωσε σε μετρητά ο επιχειρηματίας.
Στην τελετή πρωτοστάτησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος που παρέθεσε γεύμα στον επιχειρηματία και στους καλεσμένους του μέσα στη Θεολογική Σχολή, κατόπιν ειδικής άδειας των τουρκικών αρχών.

Το απόγευμα της επόμενης μέρας, Κυριακή, 2 Σεπτέμβρη, η 15μελής ελληνική αποστολή μεταβαίνει στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ για να επιστρέψει στην Αθήνα.
Κατά τον έλεγχο όμως των διαβατηρίων άνδρες της ασφάλειας του αεροδρομίου ζητούν από τον Δαφέρμο να τους ακολουθήσει σε ένα δωμάτιο.
Εκεί μέσα ο ανώτερος αξιωματικός του ανακοινώνει την σύλληψή του βάσει ενός εντάλματος που εκκρεμούσε και είχε εκδοθεί από τις ιταλικές αρχές για την παλιά ιστορία της συμμετοχής του σε λαθρεμπόριο όπλων.

Οι συνεργάτες του που ταξίδεψαν κανονικά πίσω στην Αθήνα μαθαίνουν την επόμενη μέρα για τη σύλληψη του ιδιοκτήτη της Scorpion μέσω των τουρκικών μέσων ενημέρωσης πουν την αναγάγουν σε πρώτο θέμα.
Ο επιχειρηματίας οδηγείται με συνοπτικές διαδικασίες στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης αφού οι τουρκικές αρχές δεν λαμβάνουν υπόψη τους ισχυρισμούς του, ότι δηλαδή η υπόθεσή του έχει εκδικαστεί και τελεσιδικήσει με τα ιταλικά δικαστήρια να τον έχουν κρίνει αθώο.
Ο ισχυρός άνδρας της Scorpion παραμένει στις τουρκικές φυλακές για 92 μέρες.

Μέσα σε αυτό το διάστημα εγκρίνονται δυο αιτήσεις αποφυλάκισης του με περιοριστικούς όρους από το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών.
Και τις δυο φορές που επιχειρεί να βγει έξω συλλαμβάνεται με σήμα από την Άγκυρα λίγες ώρες αργότερα.

Τελικά επιτυγχάνει να αφεθεί ελεύθερος αφού πρώτα μεσολαβεί διακεκριμένος Ιταλός δικηγόρος που μαζί με το επιτελείο του φροντίζουν από τις μεταφράσεις των αποφάσεων της Ιταλικής Δικαιοσύνης έως και την εκπροσώπησή του ενώπιον των τουρκικών δικαστικών αρχών.

 Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δαφέρμος μετά την περιπέτειά του στην Τουρκία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά των ιταλικών αρχών, όπου και δικαιώθηκε λαμβάνοντας μάλιστα και χρηματική αποζημίωση από την ιταλική κυβέρνηση.
Ακόμη και μέχρι σήμερα το αφεντικό της Scorpion υποστηρίζει ότι πίσω από την τότε σύλληψή του κρύβονταν Αμερικάνοι και Ισραηλίνοί που μετά από τον αποκλεισμό των εταιριών τους από τους διαγωνισμούς προσπάθησαν να τορπιλίσουν την προμήθεια για την αγορά των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

Έχοντας βιώσει και την απώλεια του μεγάλου του γιου έχει πλέον μείνει με τον Σπύρος Δαφέρμος που είναι μέτοχος στην εταιρία και φέρει τον τίτλο του διευθυντή διεθνών πωλήσεων. Δεν ασχολήθηκε όμως ποτέ σοβαρά με τις δουλειές του πατέρα του, σύμφωνα με μαρτυρίες συνεργατών του Κωνσταντίνου Δαφέρμου.

Κάποιοι αναρωτιούνται ακόμη, πως αυτός ο πανέξυπνος άνθρωπος με την συγκεκριμένη ιδιότητα αναγορεύτηκε Άρχων του Πατριαρχείου στις 2 Σεπτεμβρίου του 2001, σε μια σεμνή τελετή.

Η απώλεια της μητέρας του εκείνη την περίοδο, η συναισθηματική φόρτιση και η παρουσία του Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην τελετή δεν άφησαν τον κ. Δαφέρμο να πει πολλά.
«Υπάρχουν στιγμές στην ζωή του ανθρώπου, όπως αυτή εδώ και τώρα που η σιωπή εκφράζει καλύτερα τα ανθρώπινα συναισθήματα όπως αυτή εδώ και τώρα» είχε πει.
Αυτό που δεν είπε ήταν ότι η σιωπή τον ακολουθούσε και στις άλλες διαδρομές της ζωής του, αυτές που τον ανέδειξαν σε έναν έμπορο όπλων με πολυποίκιλες δραστηριότητες, ο οποίος πούλαγε χιλιάδες AK-47 σε φλεγόμενα μέτωπα με την ίδια άνεση που απολάμβανε την θέα από το θεωρείο του στην Όπερα της Βιέννης…     

3 σχόλια:

  1. ΠΕΘΑΝΕ Ο ΒΡΥΚΟΛΑΚΑΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΤΥΧΑΙΑ ΜΕΓΑΛΟΙ Κ ΤΡΑΝΟΙ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΠΟΥ ΤΥΧΑΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Βαρθολομαίος, δαφνοστεφανώνει όλους τους φραγκάτους. Τον Αγγελόπουλο, δε θυμάστε πως του πέρασε το χρυσό σταυρό της τιμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΔΏ ΚΟΛΑΕΙ ΖΗΤΏ Η" ΚΟΖΑ ΝΟΣΤΡΑ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου