Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Η δραματική στιγμή της συντριβής του ρωσικού Αντόνοφ με τους 71 επιβάτες

Κανείς δεν επέζησε - Πολλά παιδιά ανάμεσα στα θύματα - Βρέθηκαν και τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους και αναμένεται να ρίξουν φως στις έρευνες Τη δραματική στιγμή της συντριβής του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους, ο κινητήρας του οποίου εξερράγη ενώ πετούσε πάνω από περιοχή κοντά στη Μόσχα, καταγράφει ένα βίντεο
από κάμερα ασφαλείας που δημοσιεύουν διεθνή ΜΜΕ. Οι ομάδες ερευνών ανακοίνωσαν εξάλλου νωρίς το πρωί της Δευτέρας ότι ανακτήθηκε και το δεύτερο μαύρο κουτί, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην διαλεύκανση της υπόθεσης.





Και τα 71 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το jet της Saratov Airlines έγινε κομμάτια στο έδαφος, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το Αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο την Κυριακή. Το αεροσκάφος Αντόνοφ (An-148) συνετρίβη ενώ εκτελούσε δρομολόγιο με προορισμό το Ορσκ και κανένας από τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος δεν επιβίωσε.

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των θυμάτων ήταν και πολλά παιδιά, που χάθηκαν μέσα σε μια στιγμή εξαιτίας του αυτού του φρικτού αεροπορικού δυστυχήματος.
Στο βίντεο-ντοκουμέντο που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας κοντά στο σημείο της συντριβής, εμφανίζεται μία πύρινη σφαίρα να διασχίζει τον ορίζοντα και έπειτα να συντρίβεται στο έδαφος, σηκώνοντας μια στήλη καπνού και φωτιάς.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν αυτό που εμφανίζεται στο βίντεο είναι ολόκληρο το αεροσκάφος ή ένα από τα κομμάτια του, αφού η έκρηξη σημειώθηκε στον αέρα.

Όπως έγινε γνωστό, το βίντεο θα εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές, αφού μπορεί να κρύβει στοιχεία για το τι προκάλεσε τη μοιραία έκρηξη.

Το βίντεο - ντοκουμέντο από την πτώση του αεροσκάφους




Το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά είχε βρεθεί από την Κυριακή σε καλή κατάσταση, όπως και το δεύτερο, που εντοπίστηκε τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik. Ερευνητές δήλωσαν πως ξεκίνησαν ποινική έρευνα για το ατύχημα και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Ένα από αυτά τα ενδεχόμενα είναι, όπως ανέφεραν μάρτυρες, να συνέβη έκρηξη ενώ ήταν στον αέρα που οδήγησε στη συντριβή.





Άλλο σενάριο αναφέρει ότι ο πιλότος είχε μιλήσει στον πύργο ελέγχου για μηχανική βλάβη και ότι ζήτησε άδεια να κάνει αναγκαστική προσγείωση, αλλά δεν πρόλαβε. Την ίδια ώρα, εξετάζεται κατά πόσο έπαιξαν ρόλο οι κακές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, καθώς υπήρχε χιονόπτωση.

Από τη μεριά του, ο ιστότοπος Flightradar24 ανέφερε ότι το σκάφος πραγματοποίησε μια «βουτιά» 1.000 μέτρων ανά λεπτό, πέντε λεπτά μετά την απογείωση.

Τηλεοπτικά πλάνα από τη σκηνή του ατυχήματος δείχνουν συντρίμμια του αεροπλάνου, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον μία μηχανή, να κείτονται στους αγρούς πάνω σε πυκνό στρώμα χιονιού. Να σημειωθεί ότι συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη διασκορπίστηκαν σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το σημείο της συντριβής.





Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, που επικαλείται εκπρόσωπο του αρχηγείου των επιχειρήσεων η κατάσταση του πρώτου μαύρου κουτιού του αεροπλάνου, που κατέγραφε τις παραμέτρους της πτήσης, είναι σε «ικανοποιητική» κατάσταση, ενώ η αναζήτηση του δεύτερου μαύρου κουτιού, του καταγραφέα των φωνών στο πιλοτήριο, συνεχίζεται.

Η Ελένα Βορόνοβα, εκπρόσωπος της Saratov Airlines, δήλωσε πως δεν υπήρχαν ανησυχίες για την τεχνική κατάσταση του αεροπλάνου, το οποίο είχε περάσει από σέρβις στην εταιρία της το 2016.





Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Διαλύθηκε στον αέρα σκορπίζοντας συντρίμμια και πτώματα

Εν τω μεταξύ, οι μαρτυρίες για την αεροπορική τραγωδία στη Μόσχα είναι συγκλονιστικές.

Το μοιραίο αεροπλάνο λέγεται ότι διαλύθηκε στον αέρα, διασκορπίζοντας στο έδαφος συντρίμμια και πτώματα, σε μία χιονισμένη πλαγιά, κοντά στο χωριό Argunovo. Μάρτυρες κάνουν λόγο για ένα σύννεφο σαν μανιτάρι σαν πυρηνικής έκρηξης.

Ένας εξ αυτών ανέφερε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι άκουσε μία έκρηξη, ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν ακόμη στον αέρα. «Η έκρηξη ήταν τεράστια. Σείονταν τα πάντα. Άκουσα τον θόρυβο από τις τουρμπίνες. Μετά σιωπή. Η έκρηξη έκανε τα τζάμια να τρίξουν εδώ στο έδαφος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Άλλοι μάρτυρες ανέφεραν στο ρωσικό πρακτορείο Interfax ότι είδαν το αεροπλάνο να φλέγεται στον αέρα προτού συντριβεί. «Άρχισε να διαλύεται στον αέρα. Οι διασώστες βρήκαν δεκάδες πτώματα στο σημείο», τόνισε μία άλλη πηγή.



Τα πρόσωπα της αεροπορικής τραγωδίας - Μία 5χρονη το μικρότερο θύμα

Όσο περνούν οι ώρες, κι ενώ τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος παραμένουν θολά, αποκαλύπτονται τα πρόσωπα και τα ονόματα των τραγικών πρωταγωνιστών.

Ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, η Νεντέζντα Κράσοβα που ταξίδευε μαζί με την 32 χρονη μητέρα του, Οξάνα, είναι το μικρότερο θύμα της μοιραίας πτήσης.  Όπως και πολλοί από τους επιβάτες του αεροσκάφους, η Νεντέζντα και η μητέρα της κατάγονταν από το Ορσκ, μία περιοχή του Όρενμπουργκ, η οποία έχει κηρύξει ημέρα πένθους τη Δευτέρα.

Η 5χρονη Νεντέζντα Κράσοβα με τη μητέρα της, Οξάνα


Ανάμεσα στους νεκρούς που έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί ήταν ο 12χρονος Εβγκένι Λιβάνοφ, ο 17χρονος Ίλια Πολετάγιεφ, η 28χρονη Ουλιάνα Σον, η 25χρονη Κρισκέντια Αλεξένκο και η 53χρονη γιατρός, Λουνμίλα Κοβτσούγκα.

Ο 12χρονος Εβγκένι


Όσον αφορά τα μέλη του πληρώματος, στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους οι αεροσυνοδοί Aναστασία Σλαβίνσκαγια, 29 ετών και η Βικτόρια Κοβάλ 21, καθώς και ο συγκυβερνήτης του Antonov, ο 34χρονος Σεργκέι Γκαμπαριάν

Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και επιβάτες από την Ελβετία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν

Ζευγάρι δεν μπήκε τελευταία στιγμή στο αεροσκάφος

Την ίδια ώρα, η τύχη είχε διαφορετικά σχέδια για ένα ζευγάρι, το οποίο όπως αποκάλυψε δεν μπήκε την τελευταία στιγμή στην μοιραία πτήση. Ο επιχειρηματίας Maxim Kolomeytsev, ο οποίος σήμερα κλείνει τα 35, και η 25χρονη σύντροφός του, είχαν βγάλει εισιτήρια με το συγκεκριμένο αεροσκάφος.



«Έχασα 10.000 ρούβλια (140 ευρώ) αλλάζοντας το εισιτήριο, αλλά έχουμε τις ζωές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο επιχειρηματίας ήθελε να γιορτάσει τα γενέθλιά του με τους δικούς του στο Ορσκ, αλλά παράλληλα εκεί θα αγόραζε και ένα αυτοκίνητο. Ωστόσο, η αγορά αναβλήθηκε, καθώς η αντιπροσωπεία τον ενημέρωσε ότι δεν ήταν έτοιμο. «Είχαμε κλείσει εισιτήρια για μένα και την κοπέλα μου. Όμως όταν μου είπαν ότι το αυτοκίνητο δεν ήταν έτοιμο, ανέβαλα το ταξίδι κατά μία εβδομάδα», τόνισε.

Τα θύματα της τραγωδίας

Η 29χρονη αεροσυνοδός Αναστασία Σκλαβίνσκαγια



Η 21χρονη αεροσυνοδός Βικτόρια Κοβάλ


Ο 17χρονος  Ίλια Πολετάγιεφ


Η 52χρονη γιατρός Lyudmila Kovchuga 


Κριστίνα Αλεξένκο


Ουλιάνα Σον


Ο 34χρονος συγκυβερνήτης Σεργκέι Γκαμπαριάν




Ειδική επιτροπή για τα αίτια συστήνει ο Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συγκροτήσει μια ειδική επιτροπή για να διερευνήσει το αεροπορικό δυστύχημα.

Παράλληλα, υποχρέωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες διερεύνησης κι αναζήτησης των αιτιών που προκάλεσαν την αεροπορική τραγωδία.

Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς, τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου