Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Βικτωριανό αριστούργημα ελληνικού θέματος αποσύρθηκε από βρετανικό μουσείο λόγω... πολιτικής ορθότητας

«Ο Ύλας και οι Νύμφες» έπεσαν θύμα του κινήματος #MeToo - Η αφαίρεση του πίνακα από την έκθεση έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσειςΈνας βικτωριανό αριστούργημα ελληνικού
θέματος του προραφαηλίτη ζωγράφου John William Waterhouse αποσύρθηκε από το μουσείο όπου μπορούσε να τον απολαύσει το κοινό εξαιτίας της θεματολογίας του και του τρόπου που... αντιμετωπίζει τις γυναίκες.





Οι επισκέπτες του μουσείου Manchester Art Gallery που ήλπιζαν να δουν τον υπέροχο πίνακα, ο οποίος αναπαριστά την αρπαγή του νεαρού ήρωα από σαγηνευτικές γυμνές νύμφες την ώρα απου αναζητά νερό σε μια πηγή (ένα επεισόδιο από την Αργοναυτική Εκστρατεία) θα βρουν στη θέση του έναν κενό χώρο.

Σε αυτόν τον χώρο βρίσκεται πλέον μονάχα ένα σημείωμα που αναφέρει ότι η απουσία του πίνακα έχει ως στόχο να «ξεκινήσει μια συζήτηση». Ωστόσο, πίσω από την αφαίρεσή του βρίσκονται αναμφίβολα οι επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο διάσημος πίνακας, επειδή σύμφωνα με κάποιους «προωθεί την παιδοφιλία», «θυμίζει πορνογραφικό έργο» και «αναπαράγει ένα στερεότυπο μοιραίας γυναίκας που προσπαθεί να παγιδεύσει άνδρες με την ομορφιά της».
Η έφορος του μουσείου Clare Gannaway, παραδέχτηκε ότι τα πρόσφατα φεμινιστικά κινήματα όπως το Time's Up και το MeToo, που απαιτούν να πάψει η εκμετάλλευση των γυναικών και η αντιμετώπισή τους ως σεξουαλικά αντικείμενα, επηρέασε την απόφαση της γκαλερί.

Όπως τόνισε, η απόφαση δεν αντανακλά «την άρνηση ότι υπάρχουν αυτά τα έργα τέχνης» αλλά είχε ως στόχο να «ξεκινήσει μια συζήτηση» σχετικά με τον τρόπο που τα μουσεία επιλέγουν να ερμηνεύσουν και να προβάλλουν τους πίνακες με αμφιλεγόμενη θεματολογία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, στο σημείο όπου υπάρχει το σημείωμα του μουσείου και όπου οι επισκέπτες καλούνται να «συμμετέχουν στη συζήτηση» με ένα postit, υπάρχουν πολλά μηνύματα που καταδικάζουν την απόφαση της εφόρου, χαρακτηρίζοντάς την «αυθαίρετη» και προσβλητική προς το έργο του Γουότερχαουζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου