Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Βαγγέλης Γραμματικάκης : Ένας «Μακεδονομάχος» από την Κρήτη

 
Ήταν αυτός, που όταν ανακοίνωσε στο social media πως θα λάβει μέρος στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, βοήθησε σημαντικά την προσπάθεια των διοργανωτών να κινητοποιήσουν τον κόσμο.





Μιλώντας στο  ο κ.Γραμματικάκης, εξήγησε τους βασικούς λόγους που πήρε την απόφαση να στηρίξει τις κινητοποιήσεις για την Μακεδονία. “Πιστεύω πως μέσα στο DNA των  Κρητών και γενικότερα των Ελλήνων, υπάρχει η αντίσταση και ο αγώνας. Αυτή η έφεση προς τα υψηλά ιδανικά. Όταν  άκουσα πως  ο κόσμος ξεσηκώνεται και πάλι για για το θέμα της Μακεδονίας στην Βόρεια Ελλάδα και πως η Μακεδονία καλεί σε βοήθεια δεν μπορούσα να μείνω αμέτοχος” λέει , υπενθυμίζοντας την προσφορά της Κρήτης και των Κρητών στο Μακεδονικό Αγώνα στις αρχές του 20ου αιώνα.

 “Κρήτες πρωτοστάτησαν και έδωσαν τη ζωή τους ακόμη για να είναι σήμερα η Μακεδονία μέρος της ελληνικής πατρίδας. Έτσι γεννήθηκε μέσα μου αυθόρμητα το ερέθισμα πως δεν μπορούμε οι Κρήτες να απουσιάζουμε και από αυτό το κάλεσμα. Μίλησα στο τηλέφωνο με τους διοργανωτές του πρώτου συλλαλητηρίου. Πήρα το αεροπλάνο, πήγα στη Θεσσαλονίκη. Μισή ώρα συζήτησης με τον Όθωνα Ιακωβίδη και τον Μιχάλη Πατσίκα ήταν αρκετή. Επέστρεψα ενθουσιασμένος στην Κρήτη και οργάνωσ με φίλους και γνωστούς την “άνοδό” μας στην Θεσσαλονίκη με τα άλογά μας”  



Φορώντας το κλασικό κρητικό μαντίλι στο κεφάλι και μαύρα στιβάνια στα πόδια, ο 67χρονος επιχειρηματίας κ.Βαγγέλης Γραμματικάκης, από το Ηράκλειο Κρήτης, υπήρξε από τις πλέον χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες των συλλαλητηρίων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, αφήνοντας -μαζί με τους συμπατριώτες του που τον ακολούθησαν- έντονα το στίγμα τουςΟ ιδιοκτήτης του Ιππικού Ομίλου Ηρακλείου είναι από τους ανθρώπους που διακρίνεται για το θάρρος της γνώμης, τον ξεκάθαρο σοβαρό και μετρημένο λόγο του.
Η αντιπροσωπεία απο την Κρήτη, καθ οδόν για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

Ειδικά στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, η ανακοίνωση πως θα λάβουν μέρος 50 και πλέον Κρήτες με τα άλογά τους, υπήρξε καθοριστική και κινητοποίησε πολύ κόσμο στο να αφήσει τους καναπέδες του και να κατέβει στον λευκό Πύργο και να διαδηλώσει για την Μακεδονία.

Η πρώτη δήλωση του κ.Γραμματικάκη στα social media έγινε viral και όλοι μιλούσαν με ενθουσιασμό για την υποστήριξη της Κρήτης. “Οι στιγμές που ζήσαμε στη Θεσσαλονίκη χάραξαν πραγματικά τη ζωή μας και δεν συμβαίνουν κάθε μέρα. Ήταν μια ανάταση του κόσμου. Εγώ το είδα σαν έναν λαό που  ήταν γονατισμένος και σηκώθηκε όρθιος” λέει για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο δυναμικά χιλιάδες κόσμου έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, λίγο πριν αναχωρήσουν για το συλλαλητήριο της Αθήνας

Στο συλλαλητήριο της Αθήνας ο κ.Γραμματικάκης έλαβε μέρος στην πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο και ελήφθησαν οι πρώτες σχετικές αποφάσεις. Εκεί πρότεινε να μεταφέρει από την Κρήτη και να  αναρτήσει στην πλατεία Συντάγματος, για συμβολικούς λόγους, μία από τις λίγες τεράστιες Ελληνικές Σημαίες που υπάρχουν στη χώρα, μεγέθους 1200 τμ. “Η σημαία ανήκει στον φίλο μου Θεόδωρο Καλαθάκη από τις Αρχάνες που μου την εμπιστεύτηκε -και τον ευχαριστώ- χωρίς δεύτερη κουβέντα. Με την υποστήριξη φίλων χορηγών, που διέθεσαν μεταφορικό μέσο και γερανό, η  σημαία κυμάτισε στο Σύνταγμα και χάρηκε για αυτήν ο κόσμος. Να τη βλέπει να κυματίζει επάνω από τα κεφάλια του”  λέει για την τεράστια σημαία, που “έκλεψε” τις εντυπώσεις και συζητήθηκε έντονα τις προηγούμενες μέρες.


Στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, με τον γνωστό Ψαραντώνη, τραγουδώντας το “Πότε θα κάνει ξαστεριά” λίγο πριν το ταξίδι για την Αθήνα.

Η απαξίωση της κυβέρνησης
Η μεθοδική προσπάθεια στελεχών της κυβέρνησης, ανάμεσά τους και του συμπατριώτη του υπουργού Υγείας κ.Παύλου Πολλάκη, καθώς και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ να απαξιώσουν τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, σχολιάζεται έντονα από τον κ. Γραμματικάκη. “Δημοκρατία σημαίνει να σέβεσαι την Εκκλησία του Δήμου. Αυτοί είναι δημοκράτες μόνο στα λόγια.

Όταν έρχεσαι σε σύγκρουση με το λαό, έχοντας διαφορετική άποψη, δεν μπορείς να του την επιβάλεις δικτατορικά. Πρέπει να τον πείσεις με επιχειρήματα . Να βγεις με θάρρος δημόσια και να προσπαθήσεις να τον πείσεις. Αν δεν τον πείσεις σημαίνει πως είτε δεν είσαι ικανός, είτε πως είσαι άδικος. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να παραιτηθείς. Γιατί εάν δεν μπορείς να με πείσεις, δεν μπορείς να μου το επιβάλεις. Και αυτό είναι δημοκρατία. Δυστυχώς προσπάθησαν να κάνουν το “μαύρο”  “άσπρο”, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη όχι μόνο του κόσμου, αλλά και τη δική τους”  τονίζει, ζητώντας από τα κυβερνητικά στελέχη να σταματήσουν τις προσβολές : “Έκαναν πολλά λάθη και θα έπρεπε να σεβαστούν την πηγαία αντίδραση του κόσμου. Να σεβαστούν τους ομιλητές και τον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη. Η δημοκρατία απαιτεί να σέβεσαι αυτόν που διαφωνείς . Όχι  να τον λοιδορείς. Αυτοί το έπραξαν, αποδεικνύοντας πως στην Ελλάδα δεν κυβερνούν οι άριστοι. Πληρώνουμε δυστυχώς την έλλειψη αξιοκρατίας και αριστείας. Αναρριχώνται σε υψηλές θέσεις άνθρωποι που μισούν την αριστεία”.

Στην ερώτηση εάν θα πρέπει μετά τα συλλαλητήρια να υπάρξει συνέχεια ο ίδιος τάσσεται υπέρ ώστε να “μη διαψευστεί για μια ακόμη φορά ο λαός”,  συμπληρώνοντας με νόημα πως όσοι συνέβαλλαν στα πετυχημένα συλλαλητηρίων :  “έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη από αυτό το “σήκωμα” του λαού”.

Τα ελαιόδεντρα και ο Μιχάλης Λιάπης
Για περισσότερα από 40 χρόνια ο κ.Γραμματικάκης φοράει και κυκλοφορεί την χαρακτηριστική κρητική αμφίεση. Μαύρο πουκάμισο και παντελόνι-κυλότα, στιβάνια στα πόδια και το χειροποίητο πλεκτό κρουσάτο μαντήλι στο κεφάλι. “Πιστεύω στην παράδοση. Πρέπει να είμαστε δεμένοι από τις ρίζες και όχι από τα φύλλα του δέντρου. Ποτέ μου δεν φόρεσα κοστούμι και είμαι περήφανος για αυτό” λέει.


Η μεγάλη αγάπη του κ.Γραμματικάκη είναι τα άλογα. Πρώτος στην Ελλάδα έκανε πράξη τον ιππικό τουρισμό και σήμερα είναι ιδιοκτήτης του Ιππικού Ομίλου Ηρακλείου.

Ξεκίνησε από ψαράς, με μόνη περιουσία ένα μικρό καΐκι, και έφτασε σήμερα να είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας, ο πρώτος στην Ελλάδα που έκανε πράξη τον ιππικό τουρισμό και ιδιοκτήτης του Ιππικού Ομίλου Ηρακλείου, λέγοντας πως όσα έχει πετύχει στη ζωή του, τα κατάφερε με πολύ δουλειά, αγάπη και την υποστήριξη της συζύγου του Άννας, που όπως λέει : “Τον διάλεξε και δεν τη διάλεξε” για να μοιραστούν σχεδόν 40 χρόνια γάμου με τέσσερα παιδιά και δυο εγγόνια σήμερα. Πολλά τα τραγελαφικά περιστατικά που μπορεί να σου περιγράψει για τις σχέσεις του με τη διοίκηση και τη παθογένεια του ελληνικού κράτους, ωστόσο μία δωρεά που έληξε άδοξα το 2007 συνεχίζει να τον απασχολεί.

Μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του 2007 ο ίδιος πρότεινε στο Υπουργείο Πολιτισμού να δωρίσει 600 κρητικά υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα για την αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας, ενόψει και της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο. Όπως λέει αν και αρχικά ειχε το “ΟΚ” όλων των σχετικών υπηρεσιών τελικά “κόλλησε” στο γραφείο του τότε υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη. “Μιλάμε για 600 μνημειακά  ελαιόδεντρα 1000 και 1500 χρόνων με θεόρατους κορμούς.

Η δωρεά πέρασε απο το ΕΚΑΣ και από κάθε αρμόδιο, αλλά “κόλλησε” στο γραφείο του Λιάπη. Ένα στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού μου είχε πει τότε : “Ε αφού είναι δωρεά τα δέντρα, η μεταφορά και η μεταφύτευση τους στην Ολυμπία, μην περιμένεις να προχωρήσει γιατί δεν θα βγάλουν τίποτα”. Έτσι και έγινε. Τα ελαιόδεντρα έμειναν στην Κρήτη και στην Ολυμπία φυτεύτηκαν κάτι καχεκτικές ελιές”.


Δεκέμβριος 2007. Το έγγραφο ου κ.Γραμματικάκη  προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, με το οποίο του ανακοινώνει την ακύρωση της δωρεάς των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων για την αρχαία Ολυμπία.

Η απραξία Λιάπη τότε, τον έκανε να βγει στο MEGA και σε άλλα κανάλια και να δηλώσει εξοργισμένος επί λέξει   πως “Υπάρχει ένας υπουργός που δεν μπορεί να περάσει πετυχημένα το απλό τεστ νοημοσύνης και εάν θέλει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να με καλέσει για να τον ενημερώσω σχετικά”. Για την ιστορία δεν τον είχε ενοχλήσει  κανείς, γιατί όπως λέει καυστικά “προφανώς οι ηλίθιοι υπουργοί ήταν περισσότεροι του ενός” και ο τότε υπουργός Πολιτισμού είχε βάλει στο συρτάρι τη δωρεά των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων στην Αρχαία Ολυμπία.

“Από τότε που γεννήθηκα αγωνίζομαι να αυτοχαρακτηριστώ άνθρωπος και δεν το κατάφερα ακόμη. Ωστόσο βελτιώνομαι αργά αλλά σταθερά. Έτσι ελπίζω έστω να πλησιάσω το στόχο πριν το τέλος” μας λέει με νόημα, ολοκληρώνοντας τη κουβέντα μας φορώντας πάντοτε τη χαρακτηριστική κρητική αμφίεση.

Κρητικός χωρίς μαντινάδες δεν γίνεται. Του ζητήσαμε να μας πει την μαντινάδα που τον εκφράζει.
“Εγυρεψάτο το βουνό, και στη κορφή του εβγήκα, μα τη πηγή να πιω νερό, στα χαμηλά τη βρήκα”.  Αυτή είναι μια κορυφαία φιλοσοφημένη μαντινάδα για μένα, Ο άνθρωπος  μπορεί να είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος με μικρά απλά πράγματα και να μη γυρεύει τα μεγάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου