Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Εταιρείες - μαϊμού στέλνουν Έλληνες για απασχόληση γαλέρας σε τρίτες χώρες

Διαστάσεις επιδημίας τείνει να λάβει ο παράνομος τρόπος απασχόλησης εκατοντάδων
απεγνωσμένων Ελλήνων από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μίσθωσης εργατικού δυναμικού.




Το πρόσφατο ρεπορτάζ  αποκάλυπτε το σύγχρονο ανθρώπινο παζάρι απασχόλησης Ελλήνων που μετέβησαν με υποσχέσεις για εργασία στην Τσεχία, όμως εκεί αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα, ανέδειξε μια σειρά μεγάλων ζητημάτων αλλά και την ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας, η οποία αφήνει ανοχύρωτο τον χώρο της εργασίας. Κι αυτά ενώ δεν ακολουθούνται έστω κατ’ ελάχιστο το ευρωπαϊκό δεδομένο και η σχετική νομοθεσία.
Με τις εικόνες των σύγχρονων γκασταρμπάιτερ να ντροπιάζουν τη χώρα μας, καθώς άλλα τους τάζουν κι άλλα τελικά γίνονται (σ.σ.: βάσει των αποκαλύψεων, τους υπόσχονται μισθούς 1.200 ευρώ και βρίσκονται να εργάζονται σε τρίτες χώρες με 500 ευρώ ή και λιγότερα χρήματα), έχει έρθει η ώρα να πραγματοποιηθεί παρέμβαση των αρχών ελέγχου της εργασίας στη χώρα μας. Κι αυτό διότι, όπως καταγγέλλεται στο «business stories»,το φαινόμενο γραφείων-μαϊμού που λανσάρονται ως εταιρείες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όμως τελικά δεν είναι τέτοιες, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πρόκειται για αφανείς μεσάζοντες που παρέχουν πολύ κακής ποιότητας υπηρεσίες, οι οποίοι επενδύουν στην ανθρώπινο πόνο και τον φόβο της ανεργίας και που τελικά με στόχο το κέρδος εκμεταλλεύονται συμπολίτες μας. «Ηδη γνωρίζουμε πως στον χώρο της Διαχείρισης του Ανθρώπινου Δυναμικού (HRΜ) υπάρχουν δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις χωρίς να έχουν καν άδεια από το υπουργείο Εργασίας. Δυστυχώς η κρίση έφερε ασυδοσία», αναφέρει ο γνωστός τεχνοκράτης του κλάδου της απασχόλησης Νίκος Αναγνωσταράς, και προσθέτει: «Πρόκειται για πολύ μικρά γραφεία που κυρίως υπάρχουν στο Διαδίκτυο και περισσότερο λειτουργούν υπό τη μορφή call center δίχως καν να εμφανίζονται φορολογικά στη χώρα μας. Οι όποιες προμήθειες λαμβάνουν είναι αφορολόγητες, μιλάμε δηλαδή για μαύρα λεφτά,  και τα σχήματα αυτά είναι παντελώς παράνομα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 20 τέτοια σχήματα, αν και κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια τον αριθμό τους. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάστηκε κυρίως μετά το 2015 και το οποίο έρχεται να συμπληρώσει τα εικονικά γραφεία που τάζουν εξαγωγές συναλλάγματος ή καταθέσεων ή ενάρξεις επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες - και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία. Θα πρέπει να πούμε ότι στη χώρα μας μια ξένη εταιρεία ενοικίασης ή απασχόλησης εργαζομένων οφείλει να λαμβάνει ειδικές άδειες λειτουργίας από το υπουργείο Εργασίας με αυστηρά κριτήρια και μεγάλη γραφειοκρατία. Ηδη μάλιστα υπάρχουν στον χώρο μεγάλοι παίκτες, δηλαδή εταιρείες πολυεθνικές όπως η Adecco, η Manpower κ.ά., που ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπάγονται φορολογικά στο Ελληνικό Δίκαιο. Ομως ταυτόχρονα, τα τελευταία δύο κυρίως χρόνια έχει αναπτυχθεί και μια σειρά πειρατικών σχημάτων που δεν εδράζονται στη νομιμότητα και ουσιαστικά λειτουργούν εντελώς παράνομα. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις πρέπει να σημειώσουμε ότι ξεκάθαρα δεν τηρείται η κοινοτική οδηγία και αυτά τα αγνώστου ταυτότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου