Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Εθνική Βιβλιοθήκη: Η μετάβαση σε Νέα Εποχή ή στην Απόλυτη Καταστροφή

Πρώτη δημοσίευση: 10.02.2018
 
Όταν η "μεταφορά" μπορεί να αποδειχθεί εγκληματικά αποτυχημένη...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γίνονται καθημερινά πολλές και μερικές φορές κρίσιμες μεταφορές διαφόρων ειδών.

Ο όρος "μεταφορά" θεωρείται συνήθως μια απλή διαδικασία με βέβαιο, ασφαλές αποτέλεσμα.

Πρόσφατα, όμως μια απλή μεταφορά, που γίνεται σε κάθε πολυκατοικία και σε κάθε οίκημα αποδείχθηκε σκανδαλωδώς αποτυχημένη. Επρόκειτο για την απλή και συνήθη μεταφορά 40 παιδιών που θα λάμβαναν μέρος στην παράσταση της Λυρικής Σκηνής.




Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα αυτές τις μέρες στον τύπο που περιγράφουν με ακρίβεια το συμβάν.
Η αντιμετώπιση, η αντίδραση και τα αντανακλαστικά των υπεύθυνων ήταν ακόμη πιο σκανδαλώδης και αντικοινωνική. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη και όλοι, κατά τη κλασική πρακτική,  ρίχνουν την ευθύνη στον "διπλανό" τους.
Αποδείχθηκε ένας από τους πιο επικίνδυνα, απροσδιόριστα Διοικούμενους Χώρους!

Την στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο και για τους επόμενους 3 μήνες γίνεται η πιο σοβαρή "μεταφορά" πολύτιμων και ανεκτίμητων αντικειμένων από την αρχική τους θέση σε αυτό το Ίδρυμα!! Πρόκειται για την μεταφορά και την διατήρηση ενός σημαντικού μέρους της Εθνικής μας Κληρονομιάς!

Το σχέδιο είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφοράς της Εθνικής Βιβλιοθήκης, οι πολύτιμοι θησαυροί μας από τα μεταλλικά βιβλιοστάσια που σχεδίασε ο Έρνστ Τσίλερ, στα ράφια του Πύργου Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Θα μεταφερθούν από το συγκεντρωτικό κτήριο με το κεντρικό αναγνωστήριο στο νέο, πολυώροφο οικοδόμημα των οκτώ αναγνωστηρίων και όλων των άλλων ψηφιακών υπηρεσιών.

Ο Αρχιτέκτονας του Ιδρύματος, Ρέτσο Πιάνο τον Ιούνιο του 2008, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου του, που σηματοδοτούσε και τη νέα σελίδα για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος είπε χαρακτηριστικά:
"Θα είναι μία Βιβλιοθήκη νέας γενιάς. Μια νέα Βιβλιοθήκη του σήμερα που μπορεί να μοιράζεται πληροφορίες με όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Θα συνδέσουμε αυτήν τη Βιβλιοθήκη με τις μεγαλύτερες και διασημότερες του κόσμου: από του Χάρβαρντ και του Κέιμπριτζ έως του Κολούμπια. Θα είναι μια Βιβλιοθήκη μοντέρνας αντίληψης, που θα παρέχει βιβλία, αλλά συγχρόνως και τη δυνατότητα στον επισκέπτη να τυπώνει τα βιβλία του. Η Βιβλιοθήκη θα είναι τόπος συνάντησης. Θα λειτουργεί σαν κινητήρια δύναμη στην εκπαιδευτική λειτουργία".
Αυτά ήταν τα λόγια ενός Αρχιτέκτονα!! Δεν έχει καμία ειδικότητα στον κλάδο της Βιβλιοθηκονομίας και της μεταφοράς και συντήρησης των Βιβλίων, χειρογράφων και όλων των υπόλοιπων θησαυρών!

 Αλλά, για να υλοποιηθεί αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο, να γίνει πραγματικότητα και να ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή όλου αυτού του υλικού, χρειαζόταν να μεσολαβήσει η μεταστέγαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος από το Βαλλιάνειο Μέγαρο, το εμβληματικό κτήριο της οδού Πανεπιστημίου στην καινούργια της στέγη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Που βρίσκεται αυτός ο "περίλαμπρος" χώρος;
Πολύ μακριά από την φυσική ΑΘΗΝΑ και το κλίμα της.
Στο ρέμα σκουπιδιών που, κάποτε, το μπάζωσαν και το έκαναν ιππόδρομο και τώρα "φιλοξενεί" το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να ικανοποιηθεί η ματαιοδοξία για υστεροφημία ενός πάμπλουτου που δεν έχει καν σχέσεις με την Ελλάδα.
Πρόκειται για μια ακόμη πράξη της αλαζονικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να ξεριζώσει τα πάντα, σαν τον ΜΑΟ και να μας οδηγήσει σε κοινωνικό-πολιτιστικό  αφανισμό τύπου ΚΟΥΒΑΣ ή ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ.

Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι αν ελεγχθεί ο χώρος από ανεξάρτητα συνεργεία ασφαλείας σχετικά με αυτή την χρήση  δεν θα περνούσε, επ' ουδενί το κρας τεστ.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι Τζιτζιφιές έχουν τέτοιο κλίμα που είναι απόλυτα ΑΠΟΓΟΡΕΥΤΙΚΟ κλίμα για ΒΙΒΛΙΑ! Εντελώς ακατάλληλο για να φιλοξενήσει βιβλία!

Στην περίπτωση που θα έπρεπε οπωσδήποτε να υλοποιηθεί αυτό το έργο θα έπρεπε να είχε γίνει εγκατάσταση στον συγκεκριμένο χώρο ειδικό σύστημα εξαερισμού. Κάτι τέτοιο, σίγουρα δεν υπάρχει διότι κοστίζει όσο ολόκληρο το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Φτάσαμε στο τελευταίο σκαλί του ευτελισμού ή θα πέσουμε και άλλο;

ΠΟΥΘΕΝΑ στον ΚΟΣΜΟ η Κεντρική ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ δεν βρίσκεται σε άλλη πόλη εκτός από το κέντρο, της πρωτεύουσας, δηλαδή μια ακτίνα 15-20 λεπτά με τα πόδια από το Σύνταγμα.

Πολύ σύντομα, όσα από αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα επιβιώσουν από αυτή την περιπέτεια, θα γυρίσουν στο ξηρό κλίμα των Αθηνών. Μόνο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέγεθος της καταστροφής!

Διαβάστε το σχετικό άρθρο από το Πρώτο θέμα και αφήστε τις φωτογραφίες να σας περιγράψουν τις προβλέψεις μου



Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που τρέχει από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν και ξεκίνησε η διαδικασία εντοπισμού και καταγραφής των παλαιών και σπάνιων βιβλίων στη συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, πέρασε από το στάδιο του καθαρισμού όπου το αρμόδιο προσωπικό αφαίρεσε τη σκόνη με το ειδικό ηλεκτρικό σκουπάκι από όλα τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τους χάρτες που βρέθηκαν, για να πάρει σειρά η τιτάνια προσπάθεια της επεξεργασίας των συλλογών. Ένα στάδιο του προγράμματος που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και προβλέπει την ταυτοποίηση και καταχώρηση των τεκμηρίων στον κατάλογο της βιβλιοθήκης, την επικόλληση των ετικετών ραδιοσήμανσης (RFID), την ψηφιοποίηση των εξωφύλλων αλλά και τη συντήρηση των βιβλίων όπου αυτό ήταν και είναι απαραίτητο.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως μέχρι σήμερα έχει συντελεστεί μία τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να «κυλήσει» ομαλά η διαδικασία της μεταφοράς των βιβλίων, που ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου και σηματοδότησε την τελευταία φάση του κολοσσιαίου έργου της μετεγκατάστασης.



Στοιβαγμένα γραφεία που δίνουν τη θέση τους στα ξύλινα κιβώτια, παραμερισμένες καρέκλες, δελτία διακίνησης και ταινίες αποτελούν την εικόνα που αντικρίζει κανείς σήμερα στο κεντρικό αναγνωστήριο του Βαλλιάνειου.

Στα βιβλιοστάσια όλοι είναι σε εγρήγορση. Βιβλιοθηκονόμοι επεξεργάζονται και καταχωρούν τα τεκμήρια ακατάπαυστα, συντηρητές τυλίγουν με βαμβακερές ταινίες στήριξης βιβλία που έχουν υποστεί φθορά και μεταφορείς τοποθετούν με μεγάλη προσοχή τις συλλογές στις επενδυμένες με αφρώδες υλικό, τροχήλατες βιβλιοθήκες που όταν γεμίσουν σφραγίζονται για να μεταφερθούν στο νέο κτήριο, υπό την επίβλεψη πάντα του προσωπικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης και σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές.

Για τους επόμενους τρεις μήνες, όταν και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφοράς, οι πολύτιμοι θησαυροί θα μεταφέρεται από τα μεταλλικά βιβλιοστάσια που σχεδίασε ο σπουδαίος Έρνστ Τσίλερ, στα ράφια του Πύργου Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και από το συγκεντρωτικό κτήριο με το κεντρικό αναγνωστήριο στο νέο, πολυώροφο οικοδόμημα των οκτώ αναγνωστηρίων και όλων των άλλων ψηφιακών υπηρεσιών.



Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται απλά για μία μεταφορά βιβλίων αλλά για τη μετάβαση στη νέα εποχή, μία εποχή που η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, απαγκιστρωμένη από τις δυσκολίες του παρελθόντος, επιθυμεί να έχει νέο ρόλο στη κοινωνία, να είναι περισσότερο εξωστρεφής με εκσυγχρονισμένες λειτουργίες και διευρυμένες παρεχόμενες υπηρεσίες για τους πολίτες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά άλλωστε και η κ. Βασιλειάδου, πολιτικός μηχανικός της ΕΒΕ «Πονέσαμε όταν ξεκίνησε να αδειάζει το Βαλλιάνειο κτήριο γιατί έχουμε ταυτιστεί και έχουμε αγαπήσει αυτόν εδώ το χώρο, βλέποντας όμως τις δυνατότητες που μπορεί να έχει πλέον ο θεσμός στις νέες εγκαταστάσεις έχουμε θετικά συναισθήματα και ανυπομονησία για να δούμε όλη αυτή τη δουλειά να αποδίδει καρπούς».






















1 σχόλιο:

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν γνήσιο έκτρωμα, του Υπαρκτού Σοσιαλισμού, μεταλλάχθηκε σε απόκομμα του Ανύπαρκτου Σοσιαλισμού και Πολιτισμού και ακολουθεί την πρακτικη Κάστρο στην τελευταία καθεστωτική αναβάθμιση Τσίπρα.

    Όλες τις Κρατικές Επίσημες Εκδηλώσεις της κάνει το Καθεστώς στο Νέο Απόκτημα Δώρο ενός Αστού Μεγιστάνα, που για να εξιλεωθεί και να μείνει γραμμένη η παρουσία στην Ζωή, χάρισε μερικά εκατομμύρια ευρώ,σαν ελεημοσύνη. από τά Δις ευρω που Ιδιοποιήθηκε από το Ελληνικό Κράτος, στο πρόσφατο παρελθόν.

    Ξηλώνει ότι υπάρχει και θυμίζει τον Αστικό Πολιτισμό της Χώρας. Εξοστρακίζει τα πάντα που κάνουν την Αθήνα πόλη με Ιστορία,πολιτισμο και Πρωτεύουσα Κράτους.
    Απομάκρυνε και εξόρισε κάθε μορφή Τέχνης και Πολιτισμού, μακριά από την Αθήνα, σε ένα μοντέρνο κτίριο αμφιβόλου αισθητικής, για την φιλοξενία τέτοιου είδους Πολιτισμό.

    είναι ένα νέο κτίριο με χιλιάδες τρομακτικά μεγάλες ατέλειες και ακόμα πιο τρομακτικά μεγάλη ανοργανωσιά και επικίνδυνη αδυναμία διοικήσεως.

    Ο Τσίπρας και οι καφενόβιοι ΣΥΡΙΖΑ θα πέσουν σαν Καθεστώς και θα αυτοδιαλυθούν, γιατί για να ζήσουν έχουν ανάγκη αργομισθία κρατικού μισθού.

    Ένα άτομο του ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζει τίποτα πιο επάνω από την Προσωπική Αργομισθία. Το κεντρικο σύνθημα και μοτο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν θα τα πάρουμε από τους πλουσίους και θα τα μοιραστούμε.

    Ακριβώς αυτό έκανε, όπως κάνουν πάντα αυτά τα καθεστώτα. Προσπαθεί να τα πάρει ΟΛΑ από ΟΛΟΥΣ μας και ειδικά τους αδύναμους, για να τα μοιραστούν οι Κομισάριοι του και αναγκάσουν τον εξαθλιωμένο Λαό, που βασική του αξία είναι ένα σπίτι δικό μου, να πέσει στα γόνατα και να παρακαλάει για ένα επίδομα φτώχειας.

    Το δοκιμάσατε το Πρώτη Φορά Αριστερά.
    Που απλα σαν σύνθημα και μόνο δηλώνει ανευθυνότητα. γιατί αριστερά μπαίνεις στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και είσαι υπεύθυνος για μετωπική σύγκρουση, με τον αθώο που κινείται στο ρεύμα και στην λωρίδα που ορίζει ο νόμος.

    Ευτυχώς από αυτό το Δυστύχημα, γλιτώσαμε εμείς οι Αθώοι και πεθαίνουν οι μεθυσμένοι υπαίτιοι του πάμε και άλλο αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου