Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Σαντιάγο Σολάνας (Cisco): «Έρχεται η οικονομία του μέλλοντος και στην Ελλάδα»


Ο αντιπρόεδρος της Cisco μιλά για την Ελλάδα, τις συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο, τις προκλήσεις που έρχονται και τον μετασχηματισμό της αγοράς τεχνολογίας γύρω από τις έξυπνες πόλεις αλλά και τις επενδύσεις στην επιμόρφωση στην Ελλάδα





Για τη νέα ψηφιακή εποχή στην οποία νομοτελειακά οδηγείται και η Ελλάδα, τις επενδύσεις στις ψηφιακές πόλεις και την αρτιότερη διασύνδεση κλάδων όπως η υγεία με τη νέα εποχή ή την ανάγκη να μειωθεί το χάσμα των ψηφιακών δεξιοτήτων στα επόμενα χρόνια και στην πατρίδα μας μίλησε στο «business stories» ο Σαντιάγο Σολάνας, αντιπρόεδρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης της γνωστής εταιρείας τεχνολογίας Cisco.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα συναντήθηκε μαζί μας και μίλησε για τα νέα δεδομένα σε μια χώρα που αλλάζει.

- Πώς η ψηφιοποίηση και η συνδεσιμότητα μεταμορφώνουν την ελληνική οικονομία; 
Στα χρόνια που έρχονται, αναπολώντας το 28ο Ετήσιο Συνέδριο για την Ελληνική Οικονομία, αναγνωρίζουμε ότι το 2017 υπήρξε καθοριστική στιγμή για τον μετασχηματισμό της οικονομίας του μέλλοντος. Μετά από τις συζητήσεις μου με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και επιχειρηματικούς ηγέτες της χώρας, επικεντρώνομαι στην αποφασιστικότητά τους να μεταμορφώσουν την οικονομία εφαρμόζοντας τις αλλαγές που απαιτούνται άμεσα. Σήμερα η τεχνολογία συνδέει τα πάντα - άτομα, διεργασίες, δεδομένα, μέχρι και άψυχα αντικείμενα. Εως το 2030 θα υπάρχουν πάνω από 500 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές και αντικείμενα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η σύνδεση πόλεων, επιχειρήσεων και χωρών στο Διαδίκτυο είναι πλέον ο επικρατέστερος τρόπος ριζικού μετασχηματισμού που θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη και παράλληλα στη βελτίωση της κοινωνίας. Οι χώρες και οι επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν πρώτες τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα ανακαλύψουν τις ατελείωτες δυνατότητες προώθησης της καινοτομίας, της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας του μέλλοντος. Αυτές που δεν θα το κάνουν θα μείνουν πίσω. Για να εκμεταλλευτεί τις ψηφιακές ευκαιρίες που εμφανίζονται στην Ελλάδα, η Cisco προχωρά με καινοτομίες και συνεργασίες που έχουν στόχο την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης εστιάζοντας στους ακόλουθους τρεις στρατηγικούς τομείς: εκπαίδευση, υγεία και έξυπνες πόλεις.
- Τι ειδικότερα κάνει η Cisco προς αυτή την κατεύθυνση στη χώρα μας;
Οι τεχνολογικές δεξιότητες είναι πλέον προαπαιτούμενο σε κάθε τομέα εργασίας και σε κάθε κλάδο δραστηριότητας - από τη γεωργία και τον τουρισμό μέχρι τις λιανικές πωλήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες. Σήμερα στην Ελλάδα η Cisco αλλάζει τις ζωές 1.500 σπουδαστών σεμία από  τις 27 Ακαδημίες Δικτύωσης (Networking Academies) της εταιρείας μας (και αν συμπεριλάβουμε όσους έχουν φοιτήσει από το 1998 που ξεκίνησε ο θεσμός, ο αριθμός ανέρχεται σε πάνω από 9.000 άτομα), επεκτείνοντας τις ψηφιακές ευκαιρίες εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι το πρόγραμμα σπουδών της Ακαδημίας είναι διαθέσιμο online και είναι δομημένο σε τμήματα, οπότε μπορεί να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στην κατάλληλη κλίμακα προκειμένου να καλύψει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις. Επιπλέον, μέσω των επενδύσεών μας σε πανεπιστήμια, όπου παρέχουμε αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις Cisco Certified Network Associate (CCNA), καθώς και με τις Ημέρες Καριέρας και άλλες σχετικές πρωτοβουλίες συμβάλλουμε στην παροχή δεξιοτήτων και στην ανάδειξη ταλέντων που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των πρωτόγνωρων ευκαιριών που προσφέρει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
- Υγεία, τεχνολογία cloud, κινητικότητα, δεδομένα μεγάλου όγκου και ανάλυση δεδομένων. Αυτές είναι οι προτεραιότητές σας; 
Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μεγάλα βήματα προς την πραγματοποίηση του οράματός μας, δηλαδή την παροχή μιας πλατφόρμας παρουσίας στον χώρο της υγείας μέσω του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ). Το δίκτυο αυτό προάγει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται σε κατοίκους, επισκέπτες και τουρίστες, ενώ παράλληλα οδηγεί σε μείωση των δαπανών και αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σήμερα το ΕΔΙΤ συνδέει 14 πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία με 30 νησιά του Αιγαίου, παρέχοντας τηλεδιάγνωση, συμβουλευτικές υπηρεσίες από απόσταση, προληπτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Πρόσφατα, το ΕΔΙΤ επεκτάθηκε προκειμένου να προσφέρει υποστήριξη στην προσφυγική κρίση. Μέσω του ολοκληρωμένου κοντέινέρ μας «Healthcare in a Box», το οποίο υλοποιήθηκε στο κέντρο πρώτης απόκρισης στη Σάμο και παραδόθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αμβούργου, με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καθώς και με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, είμαστε σε θέση να παρέχουμε κρίσιμες υπηρεσίες τηλεϊατρικής, ψυχικής υγείας και διερμηνείας σε αυτούς που τις χρειάζονται περισσότερο. Σύντομα θα παραδοθούν έξι ακόμα κοντέινερ.
- Και με τις έξυπνες πόλεις τι ακριβώς θα γίνει;
Είναι πραγματικά συναρπαστικό το γεγονός ότι, στη συγκεκριμένη θέση που βρισκόμαστε όσον αφορά την ψηφιακή εξέλιξη, μπορούμε να συμβάλλουμε στην επίλυση ακόμα και των πιο πολύπλοκων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πόλεις και οι κοινότητες. Κάθε έξυπνη πόλη ξεκινά από το κατάλληλο δίκτυο. Η δικτύωση με ασφάλεια θα αποτελέσει το θεμέλιο για την επιτυχή και καινοτόμο ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων.
Σήμερα έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο πιλοτικά έργα στα Τρίκαλα και τη Χαλκίδα, τα οποία υλοποιήσαμε με τη βοήθεια των συνεργατών μας στο οικοσύστημα έξυπνων πόλεων (Smart City). Στα Τρίκαλα δημιουργούμε μια πλατφόρμα ΙοΤ η οποία θα παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες, όπως ενδεικτικά ευφυή στάθμευση, φωτισμό και περιβαλλοντική παρακολούθηση σε κεντρικά σημεία της πόλης, με δωρεάν WiFi στο κέντρο των Τρικάλων προκειμένου να βελτιώσουμε την εμπειρία των κατοίκων και των τοπικών επιχειρήσεων. Στη Χαλκίδα παρέχουμε μια νέα γενιά αστικών υπηρεσιών για τις υπηρεσίες, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της πόλης, εστιάζοντας στις υπηρεσίες φωτισμού, διαχείρισης απορριμμάτων και ύδρευσης, καθώς και σε ψηφιακά περίπτερα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη μείωση των δαπανών. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύονται έμπρακτα τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού.
- Τέλος, ποιος ο ρόλος της Cisco στον ψηφιακό μετασχηματισμό;
Τα επόμενα δέκα χρόνια θα βιώσουμε τη μεγαλύτερη τεχνολογική ανάπτυξη και την πιο έντονη ψηφιακή ανατροπή που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Δεσμευόμαστε περισσότερο από ποτέ άλλοτε να συμβάλουμε σημαντικά στην ψηφιακή μετάβαση της αγοράς που συντελείται σήμερα. Και θα το επιτύχουμε με καινοτομίες και συνεργασίες έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις, αλλά και τις τοπικές κοινότητες.
Ο ρόλος μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι πρακτικός και ρεαλιστικός - το δίκτυο αποτελεί το θεμέλιο του ψηφιακού μετασχηματισμού και κανείς δεν μπορεί να «συνδέσει τα ασύνδετα» τόσο καλά όσο η Cisco. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το τεράστιο οικοσύστημα των συνεργατών μας για να παράσχουμε πλατφόρμες ΙοΤ, cloud και ανάλυσης δεδομένων (analytics) οι οποίες θα επιτρέψουν την άντληση αξίας από τα δεδομένα και τις συνδέσεις. Ενας παράλληλος στόχος μας είναι η συνεργασία με την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις προκειμένου να χτίσουμε τις τεχνολογικές δεξιότητες και μηχανισμούς που θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης.
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Cisco η συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο αυτών των συναρπαστικών πρωτοβουλιών ψηφιακού μετασχηματισμού, οι οποίες θα συμβάλουν στη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου