Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

ΡΑΦΗΝΑ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤHΣ ΛΑΣΠΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ;

Αμαλία Τόκα anatakti
Το LIFE DIANA  είναι ένα πρόγραμμα που αφορά το κλίμα, το περιβάλλον, και  χρηματοδοτείται από ΕΕ.
Ο  Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα  «Ανάπτυξη μιας πιλοτικής μονάδας για την αξιοποίηση των PRS (λάσπες διυλιστηρίου πετρελαίου) με πρώτες ύλες προστιθέμενης αξίας», μαζί με  το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την εταιρεία επικοινωνίας Power Media Productions SA και  της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ διυλιστήρια Κορίνθου.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του LIFE DIANA,  οι PRS δηλ. οι λάσπες του πετρελαίου ταξινομούνται ως επικίνδυνα απόβλητα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδρογονάνθρακες  και βαρέα μέταλλα και η παραγωγή τους αυξάνει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διαδικασίας  παραγωγής πετρελαίου.
Οι  τεχνολογίες καθαρισμού, όπως αποτέφρωση, η επεξεργασία πλάσματος και η ταφή ιλύος σε ασφαλείς χώρους υγειονομικής ταφής  είναι δαπανηρές. Ο στόχος του έργου LIFE DIANA είναι να αποδείξει την    έξυπνη εκμετάλλευση της λάσπης πετρελαίου ( PRS) που παράγεται από τα Διυλιστήρια προκειμένου τα επικίνδυνα απόβλητα να μετατραπούν σε εμπορικό προϊόν  προστιθέμενης αξίας με χαμηλό περιβαλλοντικό κίνδυνο, δηλαδή   θέλουν με λίγα λόγια να επιτύχουν μια οικονομικά βιώσιμη τεχνολογία για την μείωση της περιεκτικότητας της λάσπης σε μέταλλα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 2.051.585 ευρώ, η συνεισφορά της ΕΕ είναι 983.955 ευρώ, και ο   NEEMO EEIG είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση των έργων LIFE.
 Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου στο πλαίσιο του προγράμματος  αναλαμβάνει λέει, την τελική διάθεση του σταθεροποιημένου μη επικίνδυνου υλικού(;) σε χώρο έκτασης 3 στρ., ο  οποίος  σύμφωνα με το αίτημα της πρότασής τους  προς την ΕΕ για την χρηματοδότηση, είναι στην περιοχή Πευκώνα, επί της οδού Άλσους, διπλά σε ένα γηπεδάκι.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤHΣ ΛΑΣΠΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ; Από θέση αρχής,  συμφωνώ με τις βιώσιμες δράσεις της κυκλικής οικονομίας, επειδή όμως το  συγκεκριμένο  πρόγραμμα είναι πιλοτικό  και αφορά τη λάσπη  PRS, πριν ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις για ανάθεση σε τρίτους ή αγορά μηχανημάτων κλπ, οφείλουμε να γνωρίζουμε   τις  μέχρι σήμερα έρευνες  του Πολυτεχνείου, όπως και τις απόψεις των ειδικών συνεργατών της   Motor Oil και άλλων ειδικών αρμόδιων επιστημόνων, σε σχέση κυρίως  με την  περιβαλλοντική επιβάρυνση    (πέραν του  οικονομικού οφέλους ή κόστους του Δήμου, το οποίο και δεν γνωρίζουμε).
 Τέτοιου είδους δράσεις διαφημίζονται, δεν αποκρύπτονται (αλήθεια η εταιρεία επικοινωνίας που συμμετέχει στο πρόγραμμα τι ρόλο έχει;;). Σε τέτοιου είδους δράσεις  είναι αναγκαία η  σύγκλιση της Επιτροπής  Διαβούλευσης με την συμμετοχή των αντιπροσώπων  όλων των συνεργαζόμενων φορέων του προγράμματος LIFE DIANA, προκειμένου να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και η  απόφαση, να είναι πρωτίστως της κοινωνίας  που την αφορά.
Αυτό εισηγούμαι να πράξει η διοίκηση του Δήμου, άμεσα.

Η Δημοτική Σύμβουλος
Αμαλία Τόκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου