Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Luigi Di Maio, ο αντισυστημικός ηγέτης των «5 Αστέρων» που ανησυχεί για τις τράπεζες

Ο Luigi Di Maio, ηγέτης του αντισυστημικού κινήματος «Πέντε Αστέρων» της Ιταλίας, υποσχέθηκε να διευκολύνει τις προβληματικές τράπεζες της χώρας να ανακτήσουν
περιουσιακά στοιχεία από προβληματικούς πιστωτές καθώς προσπάθησε να κερδίσει τους διεθνείς επενδυτές, λίγο πριν από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.







Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg στο Λονδίνο την Τετάρτη, ο 31χρονος Di Maio είπε ότι περίπου 30 διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ελβετία τον προέτρεψαν να επιταχύνει την απονομή δικαιοσύνης στην Ιταλία, σε κλειστή σύσκεψη που έγινε νωρίτερα σήμερα.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια "χρειάζονται πάρα πολλά χρόνια για να εξομαλυνθούν, μιλάμε για επτά έως 10 χρόνια", δήλωσε ο Di Maio. "Πρέπει να συντομεύσουμε τον χρόνο που χρειάζεται για να εξομαλύνουμε την κατάσταση, εξαλείφοντας μια σειρά νόμων που παραπέμπουν σε βυζαντινισμούς".
Τα Πέντε Αστέρια προπορεύονται, σε σχέση με το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Matteo Renzi κατά 28% έναντι 22% σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν και ο κεντροδεξιός συνασπισμός υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα είναι ο μεγαλύτερο συνασπισμός κομμάτων με 39% των ψήφων. Αυτό το αποτέλεσμα θα άφηνε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ηπειρωτικής Ευρώπης με ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία, παρά το ότι πρέπει να πασχίσει για την επίτευξη των ευρείας κλίμακας οικονομικών μεταρρυθμίσεων που αναζητούν οι επενδυτές και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αγώνες οικογένειες
Ακόμη και μετά από περικοπές πέρυσι, οι ιταλικές τράπεζες εξακολουθούν να βαρύνονται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους άνω των 270 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα νοικοκυριά αγωνίζονται να καλύψουν περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας.
Οι ευρωπαϊκές αρχές πιέζουν τους δανειστές να πωλούν επισφαλή χρέη για να ελευθερώσουν κεφάλαια για υγιείς επιχειρήσεις για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Ο Di Maio δήλωσε ότι ανησυχεί ότι το δυσκίνητο νομικό σύστημα στην Ιταλία θα εμπόδιζε τις τράπεζες να κερδίσουν μια δίκαιη τιμή σε αυτή την πώληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου