Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Σνόουντεν, η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta και οι Κούρδοι «Πεσμεργκά» για το Νόμπελ Ειρήνης

Ποιες είναι οι προτάσεις Νορβηγών βουλευτών για τις υποψηφιότητες του 2018
Τον ακτιβιστή Έντουαρντ Σνόουντεν, τη ρωσική εφημερίδα Navaya Gazeta και τις μονάδες των Κούρδων «Πεσμεργκά» που πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος πρότειναν Νορβηγοί βουλευτές για το Νόμπελ Ειρήνης 2018, όπως μετέδωσε το Νορβηγικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΝΤΒ.





Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος της Νορβηγίας Πετέρ Έϊντε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρότεινε για το βραβείο τη δημοσιογράφο της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta Ελένα Μιλάσινα, την ιδρυτή του Κέντρου υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Memorial» Σβετλάνα Γκανούσκινα και την εκπρόσωπο της ρωσικής «Επιτροπής για την αποτροπή των βασανιστηρίων» Όλγκα Σαντόφσκαγια. Μάλιστα, ο Έϊντε θεωρεί ότι και οι τρεις Ρωσίδες μπορούν να είναι υποψήφιες για το βραβείο.

 Επίσης, ο βουλευτής πρότεινε τον πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, που σήμερα ζει στη Μόσχα μετά τις αποκαλύψεις του για τις παρακολουθήσεις της μυστικής υπηρεσίας. 
Οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος της Νορβηγίας πρότειναν επίσης για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Διεύθυνση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, η Νορβηγή βουλευτής δεξιού Κόμματος Προόδου που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό Χιμανσού Γκουλάτι (ινδικής καταγωγής) δήλωσε στην διαδικτυακή εφημερίδα Nettavisen, ότι πρότεινε για το Νόμπελ Ειρήνης τους ένοπλους Κούρδους «Πεσμεργκά». Αν και πολεμούσαν το «Ισλαμικό Κράτος» με όπλα, η συμβολή τους στον αγώνα «με τον κύριο εχθρό της ανθρωπότητας» ήταν σημαντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου