Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Βρέθηκε βυθισμένο Αμερικανικό αεροπλανοφόρο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

USS Lexington: Ο Paul Allen βρήκε το βυθισμένο αμερικανικό αεροπλανοφόρο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
To ναυάγιο ενός ιστορικού αμερικανικού αεροπλανοφόρου που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκε στα ανοιχτά της Αυστραλίας.
Tο USS Lexington είναι ένα από τα πρώτα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που ναυπηγήθηκαν και ανακαλύφθηκε σε βάθος περίπου τριών χλμ, στη Θάλασσα των Κοραλλίων, όπου έλαβε χώρα η ναυμαχία μεταξύ του αμερικανικού ναυτικού και του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στόλου κατά την οποία το αεροπλανοφόρο βυθίστηκε τον Μάιο του 1942, σχεδόν 800 χλμ από την ανατολική ακτή της Αυστραλίας.




Η βύθιση αυτή στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 200 μέλη που αποτελούσαν το πλήρωμα. 




Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό επιβεβαίωσε ότι το πλοίο εντοπίστηκε από μία ομάδα αναζήτησης με επικεφαλή τον συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen. 

Ο φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν ότι το βυθισμένο αεροπλανοφόρο, παρά τα 76 χρόνια που βρίσκεται στο βυθό τις θάλασσας και παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και καταστροφές από τις ιαπωνικές δυνάμεις, είναι αρκετά καλοδιατηρημένο.

Ο Paul Allen, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, βίντεο από τις έρευνες που έγιναν στο ναυάγιο, ενώ σε tweet της US Pacific Command, αναφέρεται:

«Αν και το ''Lexington'' χάθηκε στη Ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων, οι ηρωικές προσπάθειες των ανδρών του αχρήστευσαν τα ιαπωνικά αεροπλανοφόρα Shōkaku και Zuikaku, ώστε να μην μπορέσουν να συμμετέχουν στη Ναυμαχία του Μιντγουέι, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νίκη των Συμμάχων».

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της US Pacific Command, ναύαρχος Harry Harris, επαίνεσε την επιτυχία των ερευνών και έσπευσε να δώσει και αυτός τα συγχαρητήριά του, ως γιος ενός εκ των επιζώντων του αεροπλανοφόρου. 

«Η δύναμη του ναυτικού μας έρχεται από αυτούς που ήταν πριν από εμάς. Αυτή είναι η κληρονομιά μας. Η δύναμη του ναυτικού μας έρχεται από αυτούς που υπηρετούν τώρα. Αυτοί είμαστε. Κανείς δεν θα έπρεπε να αμφιβάλλει πως οι πολεμιστές του σήμερα είναι έτοιμοι να πολεμήσουν και να νικήσουν απόψε», επισήμανε.

Η Ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων θεωρείται ένα από τα κομβικά σημεία του πολέμου στον Ειρηνικό.





Το Lexington εξουδετερώθηκε από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, αφού χτυπήθηκαν από αρκετές ιαπωνικές τορπίλες και βόμβες κατά τη διάρκεια της μάχης και βυθίστηκε μαζί με 35 από τα αεροπλάνα που μετέφερε. Παρά τις μεγάλες απώλειες, θεωρείται στρατηγική νίκη των Συμμάχων, καθώς ήταν η πρώτη φορά που τέθηκε υπό έλεγχο μια μεγάλη ιαπωνική επιθετική ενέργεια, ενώ οι ζημιές και οι απώλειες αεροπλάνων στα δύο μεγάλα ιαπωνικά αεροπλανοφόρα στόλου (Shōkaku και Zuikaku) είχαν ως αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να συμμετέχουν στη Ναυμαχία του Μιντγουέι, όπου το αμερικανικό ναυτικό πέτυχε αποφασιστική νίκη.

Το αμερικανικό ναυτικό δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο USS Lexington, 216 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους ενώ περισσότεροι από 2.000 άλλοι διασώθηκαν. Μαζί με το ναυάγιο βρέθηκαν και 11 αεροπλάνα.

«Το Lexington είχε προτεραιότητα στις έρευνές μας, επειδή ήταν ένα από τα πρωτεύοντα πλοία που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Vulcan του Paul Allen, Robert Kraft.

Εικόνες από το βυθό που έχουν δημοσιευτεί, δείχνουν την πινακίδα και τα όπλα του Lexington. Ορισμένα από τα αεροσκάφη του πλοίου εμφανίζονται επίσης σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο δεν θα ανελκυστεί, καθώς θεωρείται πολεμικός τάφος. ενώ σύμφωνα με τον Kraft, χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες για να εντοπιστεί το ναυάγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου