Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Αβοκάντο: Γνωρίστε το πιο λιπαρό φρούτο

Αβοκάντο: Γνωρίστε το πιο λιπαρό φρούτο
Το αβοκάντο ανακαλύφθηκε τον 16ο αιώνα από Ισπανούς εξερευνητές της Κεντρικής Αμερικής, οι οποίοι του έδωσαν και το αρχικό του όνομα «αχλάδι του αλιγάτορα».
Πρόκειται για ένα φρούτο που δε μοιάζει με τα υπόλοιπα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λίπος.




Μη βιαστείτε όμως να το «καταδικάσετε», καθώς τα λιπαρά που περιέχει όχι μόνο δεν μας κάνουν κακό, αλλά είναι ευεργετικά για την υγεία μας!

Τα οφέλη

Το αβοκάντο αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές καλών λιπαρών. Τα λιπαρά του είναι κυρίως μονοακόρεστα, που ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Επιπλέον, μελέτες που έχουν εξετάσει συγκεκριμένα την επίδραση της κατανάλωσης αβοκάντο στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωσή του σχετίζεται με βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ σε υγιείς ενήλικες και άτομα με υπερχοληστερολαιμία.

Παράλληλα, εμπεριέχει και άλλα σημαντικά συστατικά. Είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ακόμη, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη διαδικασία πήξης του αίματος, ενώ συνδέεται και με την υγεία των οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπορωτικών καταγμάτων.

Επίσης, περιέχει φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας και την πρόληψη εμφάνισης αναιμίας. Το αβοκάντο παρέχει ακόμη σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό, ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και γενικότερα προστατεύει τα κύτταρά μας από τη γήρανση.

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι το αβοκάντο πιθανόν να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φυτοχημικά συστατικά που ασκούν αντικαρκινική δράση. Παράλληλα, η κατανάλωση του φαίνεται ότι σχετίζεται και με την υγεία των ματιών, καθώς περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, συστατικά που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Τα μειονεκτήματα

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το αβοκάντο αποτελεί ένα αρκετά λιπαρό τρόφιμο. Μπορεί τα λιπαρά του να είναι καλά, αλλά δεν παύουν να έχουν θερμίδες. Για το λόγο αυτό άτομα που προσέχουν το βάρους τους ή βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, θα πρέπει να προσέχουν την ποσότητα που καταναλώνουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα μέτριο αβοκάντο θα δώσει 224 θερμίδες.

Συνεπώς, προσθέστε το σε σαλάτες, σάλτσες, σούπες ή σάντουιτς, φτιάξτε το περίφημο γκουακαμόλε για συνοδευτικό ή απολαύστε το ως ενδιάμεσο γεύμα, αποφεύγοντας την προσθήκη μεγάλης ποσότητας λαδιού ή άλλης λιπαρής ύλης, όταν στη σαλάτα σας ή το γεύμα σας γενικότερα έχετε προσθέσει αβοκάντο.

Χάρης Γεωργακάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου