Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Απροστάτευτοι στο διαδίκτυο όσοι που καταγγέλλουν το δημόσιο

Απροστάτευτοι στο διαδίκτυο οι πολίτες που καταγγέλλουν το δημόσιο
Χιλιάδες επώνυμες καταγγελίες πολιτών με ευαίσθητες πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα, οι οποίες αφορούσαν σε κακοδιαχείριση, διαφθορά, και αδιαφανείς διαδικασίες στο δημόσιο, βρίσκονταν μέχρι προσφάτως «ελεύθερες» στο διαδίκτυο
Ήταν μόλις πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2017 όταν ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) κ. Δημοσθένης Κασσαβέτης επικροτούσε την πολύτιμη συνεισφορά των πολιτών στον εντοπισμό φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς. Πράγματι.




Η συνεισφορά των πολιτών ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμη καθώς χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη την Ελλάδα εξέθεταν καθημερινά στον ιστότοπο του ΣΕΕΔΔ, www.seedd.gr  περιστατικά διαφθοράς και αδιαφάνειας που είχαν ως θύματα είτε τους ίδιους είτε στο γενικότερο κοινωνικό σύνολο της χώρας. Η διαδικασία ήταν απλή: σύνδεση με τον παραπάνω ιστότοπο του ΣΕΕΔΔ, συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων, σύνταξη της καταγγελίας και υποβολή. Κάπου εκεί ο καταγγέλλων θεωρούσε ότι η αποστολή του στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος είχε εκτελεσθεί χωρίς ο ίδιος να κινδυνεύει από κάτι.

Πως κανείς άλλος, πέρα από τους επιθεωρητές-ελεγκτές δημόσιας διοίκησης δεν επρόκειτο ποτέ να μάθει από ποιον προήλθε η ευαίσθητη και ταυτόχρονα σοβαρή καταγγελία του...   


Λάθος. Μέγα λάθος, καθώς ήταν ήταν μόλις το πρωϊνό της περασμένης Τετάρτης όταν ο κ. Κασσαβέτης και το team του πήραν πρέφα ότι όλο το περιεχόμενο της βάσης δεδομένων του ΣΕΕΔΔ, εκεί δηλαδή όπου αποθηκεύονται ηλεκτρονικά οι καταγγελίες και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του κάθε καταγγέλλοντος, ήταν προσβάσιμο στους πάντες με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο χωρίς καν να απαιτείται κωδικός πρόσβασης! Για να δεις ποιος κατήγγειλε τι αρκούσε μόνο να πληκτρολογήσεις στην μηχανή αναζήτησης του Google τη φράση “ΣΕΕΔΔ καταγγελίες”! Το site του ΣΕΕΔΔ δεν προστατευόταν από κανένα πρωτόκολλο ασφαλείας θέτοντας κατά συνέπεια σε μεγάλο κίνδυνο τον οιοδήποτε αποφάσιζε να καταγγείλει κάτι ή κάποιον. 


Έτσι, ένας πολίτης ο οποίος έπαιρνε την απόφαση να καταγγείλει στην εν λόγω ιστοσελίδα ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά όπως κυκλώματα που λυμαίνονται δημόσιο χρήμα, προσλήψεις με πλαστά πτυχία, “μιλημένες” αναθέσεις έργων εκατομμυρίων ευρώ, απάτες σε βάρος του δημοσίου κ.ο.κ. έμπαινε αυτομάτως και χωρίς να το γνωρίζει σε κατάσταση κινδύνου, καθώς μπορούσε ο καθένας να ανακαλύψει μέσα από ένα απλό γκουγκλάρισμα τόσο την καταγγελία του όσο και τα προσωπικά του στοιχεία _ ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και διεύθυνση οικίας και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου _ που συνόδευαν την τελευταία.

Τι κι αν στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταγγέλλοντες τόνιζαν στις αναφορές τους προς το ΣΕΕΔΔ ότι τα προσωπικά τους στοιχεία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαρρεύσουν διότι κινδυνεύει η θέση τους ενίοτε και η ζωή τους; Οι παραπάνω παρακλήσεις αποτελούσαν ψιλά γράμματα μέσα στην χοντρή ανοησία των υπευθύνων οι οποίοι αγνοούσαν παντελώς πως πριν ακόμη μία καταγγελία φτάσει για έλεγχο σε κάποιον ανακριτικό υπάλληλο του ΣΕΕΔΔ, η τελευταία, βρισκόταν ήδη δημοσιευμένη στο διαδίκτυο!

Και το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι εύλογο: Πώς μπορείς να εμπιστευθείς κάποιον που σου υπόσχεται ότι θα πατάξει το τέρας της διαφθοράς με την βοήθειά σου την ίδια στιγμή που σε “καρφώνει” στους “δημιουργούς” του εν λόγω τέρατος; Η απάντηση, στους υπευθύνους μαζί με την ντροπή...   



Το κάρφωμα, του καρφώματος, ω κάρφωμα!

Μία από τις 5.310 καταγγελίες που βρισκόταν μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης σε κοινή θέα ήταν αυτή του Χ.Μ. :
“Σας καταγγέλλω ότι στη Μύκονο εκατοντάδες επιχειρήσεις κάνουν αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων χωρίς δηλαδή να έχουν λάβει από το Δήμο Μυκόνου καμία απολύτως άδεια και χωρίς φυσικά να έχουν καταβάλει τα σχετικά τέλη. Επίσης καταγγέλλω σε πολλές παραλίες του νησιού (ψαρού, καλαμοπόδι (παραντάις) ελιά κ.λ.π.) έχουν καταληφθεί τμήματα παραλιών και επιχειρήσεις εντελώς αυθαίρετα και με την ανοχή και κάλυψη από το Δήμο. Συνέπεια των παραπάνω είναι η απώλεια εσόδων για το Δήμο και το ελληνικό δημόσιο και η εκμετάλλευση των λουόμενων, οι οποίοι πληρώνουν αδρά για να μπορέσουν να κάνουν το μπάνιο τους. Παρακαλώ όπως ενεργήσετε διότι η κατάσταση φέτος έχει ξεφύγει εντελώς. Είμαι δημοτικός υπάλληλος και παρακαλώ να μην γίνουν γνωστά τα στοιχεία μου γιατί κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα και η οικογένειά μου. Αν δεν μπορείτε ή δεν θελήσετε να ασχοληθείτε με το θέμα δεν πειράζει, παρακαλώ μόνο να μην γίνουν γνωστά τα στοιχεία μου διότι διατρέχω σοβαρότατο κίνδυνο”.

Το Πρώτο ΘΕΜΑ επικοινώνησε με τον εν λόγω καταγγέλλοντα ο οποίος έντρομος μας ρώτησε πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουμε την καταγγελία του, το όνομα αλλά και το τηλέφωνό του.
Η απάντηση ήταν κάτι παραπάνω από προφανής (για εμάς) και αδιανόητη (για εκείνον).
Το ίδιο αδιανόητη θα ήταν και για τον Ν.Ι. η καταγγελία του οποίου συνοδευόμενη από την φράση “Παρακαλώ όπως παραμείνει ανώνυμη η καταγγελία” αναφέρει: “Στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου συμβαίνουν τα εξής:
1. ένα συγκεκριμένο γραφείο τελετών χρηματίζει νοσοκόμες και πιθανόν διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου ώστε να καλείται αποκλειστικά σε περίπτωση θανάτου ασθενούς και μάλιστα δεν επιτρέπει να καλείται άλλο γραφείο.
2. Οι νοσοκόμες του συγκεκριμένου νοσοκομείου, που στην βάρδια τους πεθαίνει κάποιος ασθενής ζητάνε 120 ευρώ, μέσω του γραφείου τελετών για να ντύσουν τον θανόντα.
Αν κάποιο γραφείο αρνηθεί να τα δώσει ή ενημερώσει τους συγγενείς για το παράνομο της πράξης αποκλείεται από το νοσοκομείο. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες. Παρακαλώ όπως παραμείνει ανώνυμη η καταγγελία».



Ενδεχομένως, ανάλογη έκπληξη δημιουργείται σήμερα από την δημοσιοποίηση των παρακάτω καταγγελιών για τις οποίες οι συντάκτες τους ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιοι ότι δεν θα διέρρεαν ποτέ και πουθενά:
«Σας καταγγέλλω ότι στο νοσοκομείο ΚΑΤ ο διευθυντής της νευροχειρουργικής κλινικής κύριος (...) παίρνει από κάθε εγχειριζόμενο 2.500 με 3.000 ευρώ χωρίς απόδειξη (φακελάκι). Θα προτιμούσα η καταγγελία μου να παραμείνει ανώνυμη». Μ.Μ.



«Παρακαλώ, ζητώ να κλείσω ραντεβού με αρμόδιο υπάλληλο σας για να καταγγείλω και να παραδώσω στοιχεία για δημόσιο ίδρυμα στο Αίγιο για διαφθορά και κακοδιοίκηση και συγκάλυψη σε σοβαρά θέματα λειτουργίας-διαχείρισης στην δημόσια περιουσία του εν λόγω ιδρύματος». Π.Γ.
 “Προς την υπηρεσία σας και με την προϋπόθεση τήρησης της ανωνυμίας μου.  Το φετινό καλοκαίρι έγινα μάρτυρας μιας ιστορίας απίστευτου θράσους, εξαπάτησης και διαφθοράς προς το ελληνικό δημόσιο.
Ευρισκόμενη σε παρέα με φίλους έτυχε να συναναστραφώ μία κυρία επ ονόματι (....), καλής οικονομικής επιφάνειας η οποία όμως και ενώ μαζί τον σύζυγό της (.....) διατηρούν επιχειρήσεις εστίασης στη Σκάλα Κεφαλλονιάς, είχε το θράσος να παραδεχτεί ξεδιάντροπα ότι είναι πρώην αεροσυνοδός της ολυμπιακής, πως κατάφερε να βγει από τα 36 της σε σύνταξη με δήθεν αναπηρία και πως από τότε εισπράττει την εν λόγω σύνταξη (καμία αναπηρία δεν έχει) και ούτε καν είχε την τιμιότητα να ζητήσει την διακοπή της σύνταξής της αφού αφενός την λαμβάνει παράνομα έχοντας προσκομίσει πλαστές εξετάσεις τις οποίες μάλιστα αποκάλυψε ότι έδωσε και σε άλλες συναδέλφους της για να κάνουν την ίδια δουλειά, αφετέρου την λαμβάνει χωρίς να έχει καμία οικονομική ανάγκη τη στιγμή που άλλοι συμπολίτες μας έχουν πραγματική αναπηρία και παντελή ύπαρξη πόρων και πεθαίνουν αβοήθητοι τούτη την ώρα ενώ η κυρία αυτή ανοίγει σαμπάνιες κάθε μέρα εξαπατώντας το ελληνικό δημόσιο για πολλά χρόνια και στερώντας τα χρήματα από κάποιον που τα έχει πραγματική ανάγκη.
Παρακαλώ για την διερεύνηση του ανώτερου ζητήματος στα πλαίσια καταπάτησης της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος καθώς και την παραδειγματική της τιμωρία” Ε.Π. 





Πώς διέρρευσαν οι καταγγελίες και πως αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο

Ο ιστότοπος του ΣΕΕΔΔ και συγκεκριμένα η περιοχή του site στην οποία αποθηκεύονται οι καταγγελίες δεν προστατεύθηκε ποτέ από κάποιο πρωτόκολλο ασφαλείας. Αν αυτό είχε γίνει, οι διαχειριστές του ιστότοπου δεν είχαν κανένα λόγο να αποσύρουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, γνωρίζοντας ότι στην βάση δεδομένων περιέχονται χιλιάδες πολύ σοβαρές πληροφορίες οι οποίες δεν πρέπει ποτέ να βρεθούν σε κοινή θέα.
Αλλά και για την πρόσβαση στο περιεχόμενο της βάσης δεδομένων, όλα δείχνουν ότι ουδέποτε είχε ληφθεί κάποια μέριμνα ώστε να απαιτείται κωδικός πρόσβασης. Ειδικότερα, στο περιεχόμενο της βάσης δεδομένων θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες από το ΣΕΕΔΔ.
Αυτές είναι οι δύο είναι οι πολύ σοβαρές παραλείψεις, συνεπώς δεν πρόκειται για ένα απλό τεχνικό λάθος. Μένει να απαντηθεί με υπεύθυνο τρόπο πόσο καιρό δηλαδή πόσα χρόνια τώρα οι πολίτες καταγγέλλουν αδιαφάνεια και διαφθορά στο δημόσιο με τις καταγγελίες τους να να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο…



Το ξεσκέπασμα της ανικανότητας των αρμοδίων του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έλαβε χώρα το πρωινό της περασμένης Τετάρτης όταν υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος είχε υποβάλει κατά το πρόσφατο παρελθόν καταγγελίες προς το ΣΕΕΔΔ για αδιαφάνεια στο υπουργείο του, τηλεφώνησε έντρομος σε στέλεχος εποπτευόμενου φορέα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέροντας ότι βρήκε αναρτημένο στο διαδίκτυο περιεχόμενο των καταγγελιών του και τονίζοντας ότι φοβάται για την ασφάλεια του. Ζήτησε δε να ενημερωθεί πως διέρρευσαν οι καταγγελίες του. Αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης,  το εν λόγω στέλεχος συνέταξε αναφορά-καταγγελία προς την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνοντας την Υπηρεσία ότι περίπου 6.000 επώνυμες καταγγελίες πολιτών και δημοσίων υπαλλήλων για αδιαφάνεια και διαφθορά στο δημόσιο βρίσκονται ελεύθερα αναρτημένες στο διαδίκτυο και ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα. Ο Δ.Γ. ενημέρωσε σύμφωνα με πληροφορίες τόσο την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ολόκληρο το περιεχόμενο της βάσης δεδομένων του ΣΕΕΔΔ όπου καταχωρούνται οι καταγγελίες των πολιτών ήταν ακόμα προσβάσιμο στον οποιονδήποτε. Κι όταν η “αυλαία” έπεσε οι πολίτες έμειναν για ακόμη μία φορά... γυμνοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου