Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Πάει για ρεκόρ το «Ξαπλωμένο Γυμνό» του Μοντιλιάνι - 150 εκατ. δολάρια η τιμή εκκίνησης

  Στα 140 εκατ. δολάρια ήταν η τιμή εκκίνησης για τις «Οι Γυναίκες του Αλγερίου» του
Πικάσο και 100 εκατ. του «Salvador Mundi» του Ντα Βίντσι


Κι ενώ πιστεύαμε ότι «Οι Γυναίκες του Αλγερίου» του Πικάσο και ο «Salvador Mundi» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είχαν «χτυπήσει» τις υψηλότερες εκτιμήσεις τιμής εκκίνησης σε δημοπρασία, ο Μοντιλιάνι με ένα από τα διασημότερα γυμνά του έρχεται να κάνει τη -μεγάλη- διαφορά.

Το «Nu couché («Ξαπλωμένο Γυμνό» προς τα αριστερά) έχει τιμή εκκίνησης τα 150 εκατομμύρια δολάρια, κατά 10 εκατ. περισσότερα από την εκτίμηση για τον Πικάσο και 50 εκατ. από τον «Σωτήρα» του Λεοάρντο, που πωλήθηκε τελικά έναντι 450 εκατ. δολαρίων.

Το «γυμνό στα αριστερά» του Ιταλού ζωγράφου θεωρείται το σπουδαιότερο από μία εμβληματική σειρά έργων, στην οποία επανέφερε το γυμνό στη μοντέρνα εποχή. Ο πίνακας ήταν μέρος μίας έκθεσης του Μοντιλιάνι το 1917 στο Παρίσι , η οποία προκάλεσε αντιδράσει και τελικά η αστυνομία έκλεισε την έκθεση, προτού μπορέσει να πουληθεί το έργο.

Άλλα δύο, ωστόσο, της ίδιας έκθεσης, πουλήθηκαν για 30 γαλλικά φράγκα, δηλαδή περίπου 55 δολάρια σε σημερινή τιμή.

Το «Nu couché» με μήκος 1,5 μέτρο είναι το μεγαλύτερο έργο του Μοντιλιάνι και η μοναδική οριζόντια γυμνή φιγούρα που περιέχει καλύπτει ολόκληρο τον καμβά.


Ο νυν ιδιοκτήτης του τον είχε αγοράσει από δημοπρασία το 2003 έναντι 26,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πίνακας θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby's στη ΝέαΥόρκη στις 14 Μαΐου.

Το «Ξαπλωμένο Γυμνό» είχε έρθει στο προσκήνιο της ελληνικής επικαιρότητας πριν από λίγες ημέρες, καθώς αντίγραφό του απετέλεσε το background ομιλίας του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου