Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Ρευστοποιεί το χρυσό της η Βενεζουέλα - Στα χνάρια της και η Τουρκία

Βενεζουέλα και Tουρκία επαναπάτρισαν όλο το χρυσό τους που ήταν αποθηκευμένος
στις ΗΠΑ - Τώρα η Βενεζουέλα τον πουλάει


Αφού η Βενεζουέλα "στράγγιξε" την περιουσία του λαού της, εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό σημείο που το εθνικό της νόμισμα μπόλιβαρ να μην αξίζει ούτε το... χάρτι που απαιτείται για να τυπωθεί, τώρα βάζει "χέρι" και στο χρυσό της.
Η Βενεζουέλα, η Γερμανία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες είναι μερικές από τις 11 χώρες που επαναπάτρισαν σημαντικό μέρος από τα αποθέματα χρυσού τους που φύλαγαν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφατα ανακοίνωσε και η Τουρκία ότι αποφάσισε να επαναπατρίσει όλα το χρυσό που αποθηκεύει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ, τα αποθέματα χρυσού της Τουρκίας υπολογίζονται σε 591 τόνους, αξίας μόλις πάνω από 23 δισ. δολάρια.

Η Τουρκία βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα στις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα, πίσω από τις Κάτω Χώρες και μπροστά από την Ινδία.


Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να προβληματίζει την Τουρκία είναι το τι έγινε και συνεχίζει σε μια άλλη χώρα η οποία αποφάσισε να επαναπατρίσει όλα τα αποθέματά της σε χρυσό και η οποία ήταν και συνεχίζει να είναι σε ανοιχτή κόντρα με τις ΗΠΑ.

Ο τότε πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είπε ότι το έκανε για τους πολίτες της χώρας του, ωστόσο λίγο αργότερα απεβίωσε και δεν υπήρχε τρόπος να εκτιμηθούν οι πραγματικές του προθέσεις.

Το πρόβλημα είναι αυτό που συνέβη αργότερα. Τα αποθέματα της Βενεζουέλας σε χρυσό τώρα μειώνονται με ραγδαίο ρυθμό. Το Σεπτέμβριο του 2011, η Βενεζουέλα είχε 21,269 δισ. δολάρια σε αποθέματα χρυσού.

Μετά από μια "έκρηξη" πωλήσεων χρυσού στην Ελβετία για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών της σε ομόλογα και κουπόνια στις αρχές του 2016, τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας έχουν μειωθεί στα 7,7 δισ. δολάρια μέχρι τον Νοέμβριο του 2017.

Τους τελευταίους δύο μήνες του 2017, η Βενεζουέλα απώλεσε ακόμα 1,1 δισ. δολάρια σε χρυσό και ανέφερε ότι τα αποθέματά της σε ανέρχονταν σε 6,6 δισ. δολάρια στις 31 Δεκεμβρίου του 2017.

Τον Ιανουάριο του 2018, τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας υποχώρησαν ακόμα κατά 500 εκατ. δολάρια.

Με λίγα λόγια, η Βενεζουέλα απώλεσε 1,6 δισ. δολάρια από τα αποθέματα χρυσού σε τρεις μήνες είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η πτώση των αποθεμάτων χρυσού της Βενεζουέλας έλαβε χώρα χωρίς να πληρώσει κάποιο από τα ομόλογά της που ωρίμαζαν.

Με τον τρέχοντα ρυθμό πωλήσεων, η Βενεζουέλα θα ξεμείνει από χρυσό μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2019. Σύντομα ο φτωχότερος σοσιαλιστικός παράδεισος στον κόσμο δεν θα έχει ούτε χρυσό και δεν αποκλείεται να ξεσπάσει το τελικό στάδιο της κοινωνικής κατάρρευσης της Βενεζουέλας.

Η τραγική εμπειρία της Βενεζουέλας με το φυσικό χρυσό της που θα μετατραπεί σε χάρτινα χρήματα, ώστε η Βενεζουέλα να αποπληρώσει μέρος των χρεών, θα είναι ένα μάθημα για τον λαό της Τουρκίας.

Αν ο Ερντογάν τυχόν ακολουθήσει τα βήματα του Μαδούρο, οι 591 τόνοι χρυσού της Τουρκίας αλλά και το "ρευστό" που θα προκύψει από αυτούς θα έχουν την τύχη με το χρυσό της Βενεζουέλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου